Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Σωματείο Εργαζομένων: Ανακοίνωση κατά των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Η δημοτική αρχή του Δήμου Βύρωνα με αναθέσεις, επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, στον ηλεκτροφωτισμό, τα αδρανή υλικά, την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, συντήρηση δενδροστοιχιών, αναθέτει σε ιδιώτες αρμοδιότητες των δημοτικών υπηρεσιών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις αναπτυξιακές εταιρείες! αναφέρει το σωματείο εργαζομενων στο Δήμο Βυρωνα και αναδικνιει για άλλη μια φορά την αντιλαική ολιτικη της δημοτικης αρχής Κατωόδη. 

Διαβάστε την ανακοίνωση: 
               ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 
                                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ           

'Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε τη "χρυσή ευκαιρία" για την κυβέρνηση, όχι για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά για να υλοποιήσει το αντεργατικό και αντιλαϊκό πολιτικό της πρόγραμμα.

Με τον Ν. 4674/2020, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4735/2020, προβλέπεται η σύσταση "Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης", ως "ευέλικτα" νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, τα οποία θα υλοποιούν πιο γρήγορα τα διάφορα "αναπτυξιακά" προγράμματα. 

Στην ουσία αποτελεί τη συνέχεια του χρεοκοπημένου μοντέλου των "Αναπτυξιακών Εταιρειών" στους ΟΤΑ, το οποίο επανέρχεται με άλλο περιτύλιγμα, αλλά ακολουθεί την ίδια γραμμή των προγραμματικών συμβάσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων.

Λειτουργεί ως όχημα για να περάσουν κομμάτια αρμοδιοτήτων και υποδομών των δήμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και κινείται στο πλαίσιο της Νεοφιλελεύθερης "ανάπτυξης" της κυβέρνησης και του "εκσυγχρονισμού" που επιχειρείται πάνω στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Δημόσιο συμφέρον για την κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτελούν οι αναθέσεις σε ιδιώτες, οι ΣΔΙΤ, οι "συνεργασίες" με ιδιωτικούς φορείς και η κερδοφορία τους, και όχι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η επαρκής χρηματοδότηση των δήμων και η στήριξη των υπηρεσιών τους για τη δωρεάν κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού. 

Υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της δημοτικής αρχής Χερσονήσου όπου, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και με συνοπτικές διαδικασίες προχώρησε στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης του δήμου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ» (γιατί για ανώνυμες ιδιωτικές εταιρείες πρόκειται) που συστάθηκε στις 7/8/2020 από τους δήμους Καρύστου-Ραφήνας-Μαραθώνα-Πικερμίου, προκειμένου να αναλάβει την «Διοικητική Υποστήριξη του Δήμου Χερσονήσου για την βελτιστοποίηση στην άσκηση αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Υπηρεσίας» με σκοπό του έργου βάση της εισήγησης, την παροχή Διοικητικής Υποστήριξης στο δήμο Χερσονήσου με ταυτόχρονη εξασφάλιση του απαιτούμενου καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να λειτουργήσει επιτυχώς η οικονομική υπηρεσία του δήμου.
Με δαπάνη που ξεπερνά το ποσό του 1.200.000 €, το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας και το Τμήμα Προμηθειών της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Χερσονήσου δίνονται για δύο χρόνια στον «Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ», δηλαδή στην ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία "ΕΥΔΗΜΟΣ ". 

Η ΠΟΕ ΟΤΑ κατέθεσε υπόμνημα στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έπρεπε να ελέγξει την εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση, καταγγέλλοντας την καινοφανή αυτή σύμβαση και την μεθοδευμένη προσπάθεια εκχώρησης των αρμοδιοτήτων ολόκληρης Διεύθυνσης του Δήμου. Και τελικώς δικαιώθηκε!

Καμία αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει ότι μπορεί να δοθούν μόνο τεχνικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κλπ).
Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι εργαλείο για Δημάρχους και Περιφερειάρχες για να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, να αξιοποιούν κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων, ενώ  επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή  εργασία.
Θα συγκεντρώνουν τα κονδύλια των κρατικών επενδύσεων και των δημοτικών φόρων σε λίγους εργολάβους και επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποτελούν κεντρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, ενώ η συγκρότηση τους στηρίζεται στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. 

2. Από το νόμο συγκρότησης των Αναπτυξιακών Οργανισμών επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού ΜΟΝΟ με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαίωμα μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, ακόμα και όταν λυθεί η επιχείριση, οπότε και απολύονται.
Επιπλέον δίνεται το δικαίωμα απόσπασης εργαζομένων από τους δήμους, δημιουργώντας έτσι μια διοικητική ιεραρχία (Διευθύνων Σύμβουλος, Δ.Σ και αποσπασμένα στελέχη) που θα υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις πολιτικές.

3. Σαν επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν για να υλοποιηθούν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες, η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, σε κερδοφόρα έργα για το κεφάλαιο, αξιοποιώντας τους τοπικούς πόρους, τη γη και τις υποδομές.
Επίσης θα προωθηθούν πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε υγεία και παιδεία.

Επίσης, σοβαρό θέμα αποτελεί και η εσωτερική λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας. Η «καθεστωτική» διοίκηση από ένα διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο με δικό του Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας, όπου αποφασίζει αποκλειστικά για τις προσλήψεις προσωπικού παρακάμπτοντας το Α.Σ.Ε.Π., που μπορεί να τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης όποιον εργαζόμενο της είναι αρεστός παρακάμπτοντας την κρίση και την επιλογή από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που μπορεί να ρυθμίζει αποκλειστικά τις αμοιβές των εργαζομένων παρακάμπτοντας κάθε μισθολογική διάταξη, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα κατάργησης κάθε εργατικής νομοθεσίας, αδιαφάνειας, εξαρτήσεων, ρουσφετολογικών επιλογών, ελαστικών σχέσεων εργασίας νέων μορφών, μισθούς πείνας, εργοδοτικών πιέσεων και απειλών κ.α.

Ο υφιστάμενος νομοθετημένος τρόπος λειτουργίας μιας Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. ακυρώνει επίσης κάθε λογοδοσία στα θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τα Δημοτικά Συμβούλια, καθιστώντας τους Δημοτικούς Συμβούλους «αχυράνθρωπους» ενώ ταυτόχρονα παρακάμπτει κάθε νόμιμη διαδικασία εκτέλεσης Δημοσιών συμβάσεων.

Υπενθυμίζουμε αρκετά παραδείγματα αναπτυξιακών εταιρειών Ο.Τ.Α. που στο παρελθόν και μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας, αφού διασπάθισαν Δημόσιο χρήμα, τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης επιβαρύνοντας τελικά τους Δήμους, δηλαδή τους ίδιους τους Δημότες, στους οποίους μετακυλίεται πάντα το κόστος. 

Η δημοτική αρχή του Δήμου Βύρωνα με αναθέσεις, επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, στον ηλεκτροφωτισμό, τα αδρανή υλικά, την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, συντήρηση δενδροστοιχιών, αναθέτει σε ιδιώτες αρμοδιότητες των δημοτικών υπηρεσιών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις αναπτυξιακές εταιρείες!

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι:

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αγωνιστική απάντηση, να συντονίσουμε τη δράση μας, ώστε να μην περάσει στα δημοτικά συμβούλια μια μαύρη αναδιάρθρωση που έχει σαν στόχο τη λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια των δήμων και περιφερειών, χωρίς μόνιμη και σταθερή  εργασία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

  • Καμία σύσταση λειτουργίας Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας στο Δήμο Βύρωνα.
  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Δημοτικές Υπηρεσίες και τις Διευθύνσεις του Δήμου, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών τους.
  • Την κατάργηση του Νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών των Δήμων.
  • Την ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των Υπηρεσιών του Δήμου. Την επιπλέον χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κάλυψη των πολλών και μεγάλων αναγκών της.

Το Δ.Σ.

Βύρωνας, 10 Απριλίου 2021

                                                                                         ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου