Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ενισχύονται οι παρατάξεις δημάρχων και περιφερειαρχών


                Ενισχύονται οι παρατάξεις  δημαρχων                     και περιφερειαρχών

           Του Στέργιου Ζιαμπάκα



       
Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το «γαλάζιο» νομοσχέδιο για την «κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ» που προβλέπει την πριμοδότηση των ισχυρότερων παρατάξεων σε δήμους και περιφέρειες και την ενθάρρυνση των συμπράξεων για δημιουργία πλειοψηφιών. Χθες ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε την ΚΕΔΕ.
Πριμοδότηση με την οποία διασφαλίζεται πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη σε κρίσιμες επιτροπές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ», το οποίο έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.
Ουσιαστικά, θα είναι δύο οι άξονες των αλλαγών που θα φέρει στον «Κλεισθένη» το προωθούμενο νομοσχέδιο, ενώ τον τελικό λόγο για την έγκριση των εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών θα τον διατηρήσει το δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο.
Στη χθεσινή, πρώτη θεσμική επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:
α) Θα δίνεται πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, καθώς και στις δημοτικές επιχειρήσεις. Η πλειοψηφία που θα πετύχει ο δήμαρχος ενδεχομένως να είναι και οριακή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.». Αρμόδιες πηγές εξήγησαν στην εφημερίδα μας ότι οι αποφάσεις των Επιτροπών θα πρέπει στη συνέχεια να περνούν και από το δημοτικό συμβούλιο.
Ο υπουργός εξήγησε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις επιχειρούν να «αντιμετωπίσουν όσο γίνεται» τα «αναντίρρητα προβλήματα που δημιουργεί η απλή αναλογική», «χωρίς να κάνουμε πράγματα που θα θεωρηθούν αντισυνταγματικά».
Επομένως, οι προτάσεις τής ΚΕΔΕ, που ουσιαστικά καταργούσαν τα δημοτικά συμβούλια στη λήψη κορυφαίων για ένα δήμο αποφάσεων, δεν γίνονται αποδεκτές. Τόσο αιρετοί, όσο και ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για την αντισυνταγματικότητα των προτάσεων της ΚΕΔΕ.
β) Θα ενθαρρύνονται συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ παρατάξεων για τη δημιουργία πλειοψηφιών, με βασική προϋπόθεση τη συμμετοχή της παράταξης του δημάρχου (ή του περιφερειάρχη). Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, που εισηγήθηκε τον «Κλεισθένη», υπογράμμιζε τη συμβολή της απλής αναλογικής στην ενίσχυση μιας κουλτούρας συνεργασιών στα αυτοδιοικητικά όργανα.
Σε επόμενο χρόνο, αλλά σύντομα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξει νέα νομοθετική πρόταση με στόχο να ξεκαθαρίσει το ζήτημα αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, αλλά και μεταξύ αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους, δηλαδή αποκεντρωμένων διοικήσεων και υπουργείων. Οπως αποσαφήνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, για όποια ανακατανομή αρμοδιοτήτων «προφανώς θα υπάρξουν και οι απαραίτητοι πόροι».
Για τον ΕΝΦΙΑ
Σαφή προειδοποίηση για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, όπως αυτή έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, υπήρξε προς τον υπουργό Εσωτερικών από τον επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης παράταξης της ΚΕΔΕ «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απόστολο Κοιμήση.
Αν και τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς του φόρου ακίνητης περιουσίας στους δήμους, χαρακτήρισε «τελείως λάθος» την κυβερνητική εξαγγελία, σημειώνοντας ότι «πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μηχανισμός αναδιανομής» των πόρων μεταξύ δήμων.
Οπως έχει εξηγήσει σε προηγούμενα ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.», στην περίπτωση που μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους με ταυτόχρονη περικοπή της κρατικής επιχορήγησης, όπως είναι η πλήρης εξαγγελία της Ν.Δ., θα προκληθούν μεγάλες ανισότητες μεταξύ δήμων.
Εν ολίγοις, οι πλούσιοι δήμοι (δηλαδή με υψηλές αξίες ακινήτων) θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Κατά την άποψη του κυρίου Κοιμήση, «πρέπει να περάσει ο φόρος ακίνητης περιουσίας στους δήμους, αλλά όχι ο ΕΝΦΙΑ», ο οποίος «πρέπει να αλλάξει ριζικά».
Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα οπισθοχώρησης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αν και ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την εφαρμογή του μέτρου της μεταφοράς, καθορισμού και είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους για το 2021, στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η μεταφορά του φόρου θα γίνει «μέσα στην τετραετία».
Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. εξήγγειλε μια πρόταση που ηχεί καλά στα αυτιά κάποιων νεοφιλελεύθερων στελεχών της, χωρίς να την έχει επεξεργαστεί πλήρως.
Αναδημοσίευση : efsyn.gr. 25-7-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου