Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Επιστολή κατοίκων του Καρέα προς το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βύρωνα

Επιστολή κατοίκων του Καρέα προς το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βύρωνα

ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ για τα έργα ανάπλασης των προσφυγικών του Καρέα
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ



Προς:
Δήμαρχο Βύρωνα
Αντιδήμαρχο Βύρωνα
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα
Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Βύρωνα

Αρ. πρωτοκόλλου:19449 -25/07/2019

Κοινοποίηση: Περιφέρεια Αττικής
Καρέας, 25/7/2019

Κύριοι,
Θα θέλαμε να αναφερθούμε στα έργα ανάπλασης της περιοχής των προσφυγικών Καρέα.
Καθώς παρακολουθούμε την εξέλιξη των έργων αναβάθμισης της συγκεκριμένης περιοχής (έργα αποχέτευσης, ανάπλαση εσωτερικών δρόμων των προσφυγικών πολυκατοικιών) μας έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες ως προς την λειτουργικότητα και ασφάλεια της περιοχής καθώς αυτή διαμορφώνεται με τα εν λόγω έργα.
Πιο συγκεκριμένα, με έκπληξη παρατηρούμε να χτίζονται ένας ένας (κλείνουν με τοιχία) οι κάθετοι δρόμοι (στενά) των προσφυγικών πολυκατοικιών, οι οποίοι επικοινωνούν με την Λεωφόρο Αγίου Ιωάννη Καρέα. Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη χτιστεί τοιχία στο ανώνυμο στενό απέναντι από τον αρ.64 της Λεωφόρου Καρέα, στην Ναρκίσσου και Λεωφόρου Καρέα ενώ στην Χρυσανθέμων και Λεωφόρου Καρέα το καλούπι για το τοιχίο στήθηκε κανονικά και προχθές ξεστήθηκε. Στη συζήτηση που είχαμε με τον εργοδηγό, ενημερωθήκαμε ότι στα σχέδια της ανάπλασης είναι προγραμματισμένο να κλείσουν όλα τα στενά μέχρι την οδό Δάφνης. Πιο συγκεκριμένα μας είπε ότι προβλέπεται να χτιστούν τοιχία σε πέντε διαδοχικούς κάθετους στη Λεωφόρο Καρέα δρόμους, δηλαδή, σε όλους τους κάθετους δρόμους που εξυπηρετούν τις προσφυγικές πολυκατοικίες. Ρωτώντας δε ορισμένους εργαζόμενους στο έργο, λάβαμε αόριστες απαντήσεις περί δημιουργίας  χώρων πρασίνου, παρτεριών και την επιβεβαίωση ότι θα γίνει " πολύ ωραίο!"... 

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα σημεία των προαναφερθέντων οδών.







ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΛΕΩΦ.ΚΑΡΕΑ

ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ ΚΑΙ ΛΕΩΦ.ΚΑΡΕΑ

ΑΝΩΝΥΜΟ ΣΤΕΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΑΡ.64 ( ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ 203/212 )

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το κατά πόσο έχουν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό της ανάπλασης η ασφάλεια και η λειτουργικότητα. Επιγραμματικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

1)  Έχοντας ζήσει τις πυρκαγιές του 2015 στην περιοχή, με βεβαιότητα μπορούμε να σας πληροφορήσουμε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να στρίψουν μέσα στα στενά για να φτάσουν στη φωτιά. Φανταστείτε να συμβεί κάτι αντίστοιχο και να είναι απρόσιτος ο κεντρικός δρόμος εξαιτίας των χτισμένων τοιχίων. Δυστυχώς μόλις πέρσι στην πυρκαγιά της περιοχής του Ματιού, χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές εξαιτίας του προβληματικού σχεδιασμού των δρόμων και των αλλεπάλληλων αδιέξοδων. Θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι το σχέδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιας επείγουσας κατάστασης.

2)  Πώς θα έχουν εύκολη πρόσβαση οι ειδικές ομάδες συμπολιτών μας από τα σημεία που έχουν χτιστεί οι κάθετοι δρόμοι? Πώς θα μπορούν να κινηθούν εύκολα και με ασφάλεια, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα (χρήση αμαξιδίων κ.τ.λ.) ή γονείς με καρότσια? Στην περιοχή λειτουργεί ο μοναδικός παιδικός σταθμός του Καρέα, το σπίτι του “Χαμόγελου του Παιδιού” ,δύο παιδικές χαρές καθώς και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

3)  Σε περίπτωση που χρειαστεί να παραληφθεί ασθενής με ασθενοφόρο, μέσα από τα στενά των προσφυγικών πολυκατοικιών (οι οποίες κατοικούνται σε  μεγάλο ποσοστό από ηλικιωμένους ανθρώπους), παρακαλούμε ενημερώστε μας, πώς θα φτάσει το ασθενοφόρο να παραλάβει τον ασθενή και πως θα φύγει? Με ελιγμό και την όπισθεν?

4)  Σε περίπτωση άλλων έκτακτων περιπτώσεων όπως ο πρόσφατος σεισμός (19/7/2019), ή σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων / πλημμυρών, επίσης θέλουμε να ενημερωθούμε πώς θα προσεγγίσει βοήθεια ή πώς θα μπορέσει με ασφάλεια να απομακρυνθεί ο κόσμος αν οι δρόμοι είναι χτισμένοι.

5)  Αναφορικά με το παρκάρισμα των αυτοκινήτων των κατοίκων των προσφυγικών πολυκατοικιών, οι οποίες φυσικά δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης & πυλωτές, ποιά είναι η πρόβλεψη που υπάρχει? Όλα αυτά τα χρόνια, γίνεται χρήση των εσωτερικών δρόμων για τη στάθμευση των αυτοκινήτων, η οποία λειτουργεί καλά, καθώς με ευκολία μπορεί να διέλθει ένα όχημα από εσωτερικό δρόμο των προσφυγικών στη Λεωφόρο Αγ. Ιωάννη Καρέα. Τώρα που σταδιακά χτίζονται οι κάθετοι δρόμοι πώς έχετε φανταστεί ότι θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι?

6)  Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη η καθημερινή πρωινή κίνηση στην περιοχή του Καρέα. Κλείνοντας με τοιχία τους κάθετους δρόμους, θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα στην Λεωφόρο Αγ. Ιωάννη Καρέα στο ρεύμα καθόδου προς την Λεωφόρο Κατεχάκη και ασφυξία στους εσωτερικούς δρόμους.
Τα παραπάνω σημεία (1 έως και 6) αφορούν θέματα που η μελέτη για την ανάπλαση θα έπρεπε να είχε προβλέψει και αντιμετωπίσει. Θεωρούμε αυτονόητο ότι έχει γίνει μελέτη όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για τέτοιου είδους παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα που δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις λειτουργικότητας, ασφάλειας, υγείας κ.τ.λ. στο ενδιαφερόμενο κοινό.
Οι προτάσεις μας για την αποφυγή των παραπάνω προβλημάτων στην περιοχή μας είναι:
1)  Οι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί.  Στην περσινή συγκέντρωση στο Αστικό Κέντρο Καρέα, η οποία έγινε για την παρουσίαση των έργων ανάπλασης της περιοχής των προσφυγικών όπου και ορισμένοι εκ των υπογραφόντων την επιστολή αυτή είχαμε παραβρεθεί, δεν είχε γίνει καμία αναφορά για χτίσιμο των κάθετων οδών, στη Λεωφόρο Αγ. Ιωάννη Καρέα. Αν στο Μάτι υπήρχαν δρόμοι δεν θα είχαμε θρηνήσει τόσα ανθρώπινα θύματα.

2)  Θέλουμε τους χώρους πρασίνου. Μπορούμε να βελτιώσουμε (φωταγώγηση, καθαρισμός & τακτική συντήρηση) αυτούς που υπάρχουν ήδη και που έχουν αφεθεί χρόνια να παρακμάζουν. Σε περίπτωση που προστεθούν νέοι, να μην είναι σε βάρος της ασφάλειάς μας και της λειτουργικότητας της καθημερινότητά μας.

3)  Δημιουργία μέτρων πυροπροστασίας και πυρασφάλειας στα σύνορα του οικισμού με το δάσος (πυροσβεστικοί κρουνοί, πυροσβεστικές φωλιές, κ.τ.λ.).

4)  Δημιουργία δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων. Δυστυχώς με το χτίσιμο των δρόμων, εκτός από την παρεμπόδιση της ομαλής διέλευσης των ανθρώπων / οχημάτων θα παρεμποδίζεται και η εκτόνωση των υδάτινων όγκων, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια τόσο εξαιτίας του καμένου δάσους όσο και των κακοτεχνιών στη Λεωφ. Αγίου Ιωάννη Καρέας από τα προηγούμενα έργα ανάπλασης επί δημαρχίας κ. Χαρδαλιά. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης / καταιγίδας ο όγκος των νερών που λιμνάζει στο οδόστρωμα είναι τεράστιος δημιουργώντας πρόβλημα στη διέλευση των αυτοκινήτων και των πεζών, ενέχοντας παράλληλα τον κίνδυνο πλημμύρας των κατοικιών και των καταστημάτων της περιοχής.

5)  Οριστική αποκατάσταση των προβλημάτων φωταγώγησης τόσο της λεωφόρου όσο και των κάθετων δρόμων. Το σκοτάδι στους δρόμους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, ενισχύοντας τα φαινόμενα παραβατικότητας, ο αριθμός των οποίων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, καλούμε τη δημοτική αρχή, τους τεχνικούς συμβούλους του έργου, όπως και κάθε άλλο εμπλεκόμενο / αρμόδιο πρόσωπο ή αρχή, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσα αναφέρουμε παραπάνω, και να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για την ασφάλεια και την ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής του Καρέα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και οποιοδήποτε δυσάρεστο γεγονός προκύψει εξαιτίας του σχεδιασμού του έργου αυτού. Επιθυμούμε έργα ουσίας και όχι βιτρίνας για τον τόπο μας. 
Παρακαλούμε για την έγγραφη απάντησή σας εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος  και σας καλούμε μέχρι τότε και σε κάθε περίπτωση πριν την ολοκλήρωση των έργων:

α) Να τροποποιήσετε την μελέτη για την ανάπλαση προκειμένου να
ληφθούν υπόψη και να επιλυθούν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν

β) Να μεριμνήσετε για την δημοσιοποίηση όλων των αλλαγών σε όλους
εμάς που ζούμε καθημερινά στην περιοχή και όχι επιλεκτικά και εν μέρει
ώστε στη συνέχεια το έργο να υλοποιηθεί.

Η παρούσα επιστολή έχει υποβληθεί σε φυσική μορφή στο Δήμο και πρωτοκολλήθηκε με αρ. πρωτοκόλλου 19449 στον Βύρωνα στις 25/07/2019.

Ακολουθούν υπογραφές κατοίκων και επιχειρηματιών της γειτονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου