Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΑΛΕΞΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επισήμανση σε αρθρο της ιστοσελίδας μας


Επισήμανση που λάβαμε  
από τον δημοτικό σύμβουλο κ.  Αλέξη Σωτηρόπουλο, επικεφαλή της δημοτικής παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ για το δημοσίευμα στη σελίδα μας "Ενδιαφέρουσα στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση 11 Μάη του Δ. Συμβουλίου."
Την δημοσιεύουμε αυτούσια.

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Home | Facebook
Καλημέρα !
Διαβάζοντας σήμερα το ρεπορτάζ σας για το δημοτικό συμβούλιο της 11ης Μαϊου με τίτλο "Ενδιαφέρουσα στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση 11 Μάη του Δ. Συμβουλίου" θα ήθελα να επισημάνω το εξής :
Χωρίς καμία απολύτως πρόθεση παρέμβασης εκ μέρους στις επί μέρους κρίσεις που διατυπώνονται σ` αυτό για όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του συντάκτη και απολύτως σεβαστές, υπάρχει στο ρεπορτάζ ένα σφάλμα που θεωρώ ότι πρέπει να διορθωθεί. Αναφέρεται σ` αυτό ότι εγώ είπα ότι στην τοποθέτησή μου δεν επιτρέπονται από τον νόμο δια ζώσης δημοτικά συμβούλια ("δεν επιτρέπει ο νόμος να γίνει δια ζώσης"). 
Στην τοποθέτησή μου όμως για το θέμα των μελλοντικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού ανέφερα ότι η μη συμμετοχή πολιτών σημαίνει και έλλειμμα στη δημοκρατία, δεν είπα ότι απαγορεύεται η δια ζώσης συνεδρίαση, αλλά διαβάζοντας το σχετικό άρθρο της ΠΝΠ (που παρέθεσα και εγγράφως) επισήμανα, ως όφειλα, για να το λάβουν υπόψη οι συνάδελφοι ότι μέχρι νεωτέρας η δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή των Επιτροπών του γίνεται κατά νόμο υποχρεωτικά κεκλεισμένων των θυρών και δεν καταλείπεται από την ΠΝΠ διακριτική ευχέρεια για δια ζώσης συνεδρίαση σε δημόσια συμμετοχή. 
Άρα, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε μ` αυτές τις ρυθμίσεις, αυτή την στιγμή από το ισχύον εξαιρετικό νομοθετικό πλαίσιο ναι μεν επιτρέπεται η δια ζώσης συνεδρίαση, πλην όμως αυτή δεν μπορεί να είναι δημόσια. Γι` αυτό τον λόγο άλλωστε πρότεινα τα Δημοτικά Συμβούλια να μεταδίδονται τουλάχιστον "ζωντανά" στο διαδίκτυο με live streaming.
Παραθέτω για την πληρότητα της απάντησης και το σχετικό άρθρο 10 παρ. 1 της από 11-3-2020 ΠΝΠ, στο οποίο αναφέρθηκα στο ΔΣ :
«1. Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, η λήψη των αποφάσεων των πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των διοικητικών συμβουλίων των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων μπορεί να λαμβάνει χώρα είτε διά περιφοράς κατά τις προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 67 και της παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 (Α’87), είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο. Στην περίπτωση της δια ζώσης σύγκλησης των συμβουλίων, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών».  
Με εκτίμηση
Αλέξης Σωτηρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου