Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Κατασχέσεις: Τρόμος πάνω από την πόλη...

Επιμένει η δημοτική αρχή στην πολιτική των κατασχέσεων για μικρο-οφειλέτες

Βλέποντας το κίνδυνο να καταψηφιστεί η πρόταση της, αναγκάστηκε και απέσυρε το θέμα, για να το επαναφέρει σε νέα συνεδρίαση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Τέσσερεις ώρες περίπου κράτησε η συζήτηση για το θέμα τον κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών στο δήμο. Αυτή τη φορά δεν παραβρίσκονταν πολίτες και μαζικοί φορείς, αλλά εκφράστηκε η σθεναρή άρνηση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, να μην δέχονται να σταλούν κατασχετήρια με ισοπεδωτικό τρόπο και χωρίς κριτήρια, η οποία υποχρέωσε τη δημοτική αρχή σε υποχώρηση. Όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης -ο καθένας με την δική του πολιτική οπτική- ζήτησαν να μην σταλούν νέα κατασχετήρια για μικροκαταθετες, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις κατηγορίες των στελεχών της δημοτικής αρχής που ισχυρίζεται και κατηγορεί την αντιπολίτευση …ότι "δεν είναι δυνατόν να χαριστούν τα χρήματα που δεν είναι δικά μας, όλοι να πληρώσουν" και επιμένει με τέτοια επιχειρήματα στην αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Η συζήτηση ήταν έντονη αλλά και αποκαλυπτική για την επιμονή της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει την πρακτική των κατασχέσεων ευθυγραμμιζόμενη με την γενικότερη μνημονακή κυβερνητική πολιτική 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι λεγόμενοι μεγαλο-οφειλέτες, που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ είναι 61 περιπτώσεις, ενώ για οφειλές πάνω από 2000 ευρώ είναι αντίστοιχα 150 περιπτώσεις, ενώ ελάχιστοι είναι όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 50.000 ευρώ. Είναι προφανές πως η συντριπτική πλειοψηφία είναι μικρο-οφειλέτες που χρωστάνε στο δήμο κάτω από 200 ευρώ. Σε αυτούς τους μικρο-οφειλέτες απευθύνεται ο δήμος με τα κατασχετήρια, ανθρώπους που σε πολλές περιπτώσεις είναι σε ανέχεια και απελπισία, ενώ δεν κάνει τίποτα για να εισπράξει από αυτούς που χρωστούν συστηματικά μεγάλα ποσά και οι οποίοι λαμβάνουν τα μέτρα τους με διάφορους τρόπους για να αποφύγουν τις αναγκαστικές κατασχέσεις.

Η δημοτική αρχή και σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και προχώρησε σε "θολή" πληροφόρηση (μέχρι και η εισήγηση προς τους δημοτικούς συμβούλους δόθηκε τελευταία στιγμή και χωρίς ουσιαστικά να εξηγεί τίποτα), έτσι ώστε να μην μπορεί να καταλάβει κάνεις ποιες ενέργειες έχουν γίνει από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο είχε αναγκάσει την δημοτική αρχή να προχωρήσει στην αναστολή των κατασχέσεων. 

Στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της συλλογικότητας μας, την περασμένη Παρασκευή, αφού η δημοτική αρχή πρότεινε να γίνονται 400 κατασχέσεις το μηνά αρχίζοντας το μέτρημα από 20 ημέρες, δηλαδή από τις 5 Μαρτίου.

Μετά από μια τετράωρη αντιπαράθεση, εξαναγκάστηκε η δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα και να ζήτηση την αναβολή του για αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο, βλέποντας και το κίνδυνο να καταψηφιστεί η πρόταση της άμεσα για να αρχίσει ο νέος γύρος κατασχέσεων από τις 5 Μαρτίου. 

Εάν γίνει πράξη η πολιτική πρόθεση της δημοτικής αρχής επανέρχεται ο τρόμος των κατασχέσεων πάνω από την πόλη. Πρόκειται για την επιβολή μιας ισοπεδωτικής, ανάλγητης κοινωνικά μνημονιακής πολιτικής από τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει προηγούμενο στην πόλη.

* Οι φωτογραφίες του δημοτικού συμβουλίου και της εισήγησης τις οποίες παραθέτουμε, τις δανειστήκαμε από το δημοσίευμα του .kessariani-vironas.gr.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 15 Φεβρουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου