Ορισμένες σκέψεις για την μεθόδευση, τη σκοπιμότητα της δημοτικής αρχής σχετικά με τη δημιουργία του σωματείου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ - Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Από το 2012 στα πλαίσια των τότε πολύμορφων κινητοποιήσεων που υπήρχαν στην ελληνική κοινωνία ως αντίδραση στο σοκ των πρώτων μέτρων των μνημονίων, δημιουργήθηκε το κίνημα "Χωρίς Μεσάζοντες".
Η προσπάθεια αυτή σηματοδότησε τη γενικότερη αναζήτηση της ελληνικής κοινωνίας που προσπαθούσε να βρει τις ισορροπίες της και να επιβιώσει απέναντι στη βίαιη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου και των εργασιακών σχέσεων καθώς και της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας.
Ξεκίνησε με το "κίνημα της πατάτας" από μία κίνηση πολιτών, την «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας» και σύντομα εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλούς δήμους της περιφέρειας και των μεγάλων αστικών κέντρων.
Το 2012 η δική μας συλλογικότητα "ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ" εξέφρασε επίσης αυτή την ανάγκη στην πόλη μας.
Ξεκινήσαμε με τη βοήθεια πολλών φίλων να λειτουργούμε ανά περίπου 2μηνο σε τελείως εθελοντική βάση τις συναντήσεις διανομής προϊόντων.
Όπως και οι υπόλοιπες ομάδες εθελοντών που είχαν δημιουργηθεί σε διάφορους δήμους, η σκέψη μας ήταν η δημιουργία μίας εναλλακτικής αλληλέγγυας οικονομίας, στο επίκεντρο της οποίας θα ήταν η απευθείας συνάντηση των μικρών παραγωγών με τους καταναλωτές. Από μία τέτοια συνάντηση μόνο αμοιβαίο όφελος θα μπορούσε να υπάρξει για τους συμμετέχοντες καθώς οι μεν παραγωγοί θα διέθεταν απευθείας προϊόντα σε τιμές σχεδόν χονδρικής και οι δε καταναλωτές θα μπορούσαν απευθείας να παραλάβουν ποιοτικά προϊόντα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Το εγχείρημα αυτό -αν και πολεμήθηκε άγρια από διάφορα συμφέροντα που είχαν σχέση με την αγορά- ρίζωσε σε πολλούς δήμους και κατάφερε να δημιουργήσει σχέσεις παραγωγών-καταναλωτών, να βοηθήσει πολίτες και παραγωγούς, να φέρει σε επαφή παραγωγούς με εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης προϊόντων και κυρίως να ρίξει συνολικά τις τιμές στο εμπόριο σε διάφορα βασικά είδη διατροφής.
Οι συλλογικότητες που συμμετείχαν στο "Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες" είχαν χαλαρή συνεννόηση μεταξύ τους και αλληλοβοήθεια ανταλλάσσοντας απαραίτητη τεχνογνωσία για να υποστηριχθούν οι διοργανώσεις αλλά και ενημέρωση σχετικά με τις νομικές και πολιτικές εξελίξεις, τους διάφορους διαθέσιμους παραγωγούς, τους ποιοτικούς ελέγχους των προϊόντων, την τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας κ.λπ.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο ήταν η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις αυτές, καθώς για να εξασφαλιστούν χαμηλές τιμές έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση προς τον παραγωγό των τελικών ποσοτήτων διάθεσης που εξασφάλιζε η διοργάνωση. Για αυτόν τον λόγο ήταν σημαντικό να υπάρχει σύστημα παραγγελιών από τους συμμετέχοντες πολίτες και να υπάρχει γνώση της τελικής ποσότητας διάθεσης προϊόντων που απαιτούνταν.
Το κίνημα αυτό προσπάθησαν πολλοί να το εκμεταλλευτούν και να το ενστερνιστούν πατώντας πάνω στην υπαρκτή ανάγκη του κόσμου για πιο φθηνά προϊόντα. Πρώτοι από όλους οι δήμοι, οι οποίοι χωρίς να έχουν καμία σχέση με την παραπάνω λογική, χρησιμοποίησαν τη σφραγίδα του "Χωρίς Μεσάζοντες" για να δημιουργήσουν ουσιαστικά λαϊκές αγορές, στις οποίες δεν υπάρχει συνήθως κανένας έλεγχος των παραγωγών και των προϊόντων, ενώ πολλές φορές συμμετείχαν μεγαλοέμποροι και όχι τοπικοί παραγωγοί και συνήθως οι αγορές αυτές αποτελούσαν όργιο φοροδιαφυγής καθώς σπάνια κόβονταν αποδείξεις ή παραστατικά.
Έτσι ακριβώς -και με τέτοια χαρακτηριστικά- λειτούργησε και το "Χωριό Παραγωγών" στο δήμο Βύρωνα. Με χαρακτηριστικά λαϊκής αγοράς και εμποροπανηγύρεως και χωρίς ελέγχους εισήχθηκε ως θεσμός στην πόλη από τον τέως δήμαρχο κ. Χαρδαλιά τον 11/2012 και συνέχισε και με τη νυν δημοτική αρχή του κ. Κατωπόδη από το 2014 και μετά.
Τόσο η δημοτική αρχή Χαρδαλιά, όσο και η δημοτική αρχή Κατωπόδη αντιπαρέρχοταν την όποια κριτική με την επίκληση πως οι συμμετέχοντες παραγωγοί και έμποροι σε αυτή την αγορά άφηναν προϊόντα για διακίνηση σε άπορους συμπολίτες και ωφελούμενους. Αναρωτιόμαστε, με τί διαδικασίες διανομής, με ποια επιλογή, με ποιο τρόπο πέρα από τα εμπλεκόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Και τελικά ο ρόλος του δήμου είναι να επικαλείται φιλανθρωπικό έργο για να υποστηρίζει μια αγορά χωρίς ελέγχους και χωρίς φορολογικά παραστατικά;
Το "Χωριό Παραγωγών" δεν είχε καμία σχέση με το κίνημα "Χωρίς Μεσάζοντες" και τους λόγους συγκρότησής του, παρ' όλο που χρησιμοποίησε αυτή την ονομασία.
Η υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας, η φορολόγηση των επιδοτήσεων και ενισχύσεων, η αύξηση του κόστους παραγωγής και του ΦΠΑ που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις και τα μνημόνια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας, οδηγούν σε συρρίκνωση τον αγροτικό κόσμο και περιορισμό των μικρών παραγωγών.
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για τους αγρότες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλοντας αφενός να ελέγξει πλήρως τις «αγορές» "Χωρίς Μεσάζοντες" και να τις εντάξει στον κομματικό της μηχανισμό και αφετέρου υποκλινόμενη στους μεσάζοντες και τα super market, με πρόσφατο νόμο απαγόρεψε ουσιαστικά το κίνημα "Χωρίς Μεσάζοντες", καθώς επέβαλλε να γίνεται μόνο με την έγκριση και την άδεια των δήμων και μόνο από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Ενώσεις Καταναλωτών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες κάποιες ομάδες σε όλη την επικράτεια -από αυτές που είχαμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια- συνεχίζουν σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο και καταγγέλλοντας τη μεθόδευση της κυβέρνησης, κάποιες μετασχηματίζονται σε Ενώσεις Καταναλωτών για να αντιμετωπίσουν τα νομικά κωλύματα και κάποιες αναστείλαμε για την ώρα τη δράση μας καθώς τα μεγέθη μας και οι διαθεσιμότητές μας δεν μας επέτρεπαν να συνεχίσουμε σε αυτά τα νέα ασφυκτικά πλαίσια. Η συλλογικότητα μας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στις 6/12/2017.
Η δημοτική αρχή Κατωπόδη -παρ’ όλο που το νέο νομικό πλαίσιο απαγορεύει ρητά τη διενέργεια απευθείας από τους δήμους δράσεων αγορών- συνέχισε να λειτουργεί ανενόχλητα το «Χωριό Παραγωγών», αποδεικνύοντας στην πράξη πως οι «φίλοι» της εκάστοτε κυβέρνησης μπορούν να έχουν διακριτή μεταχείριση από τη δικαιοσύνη και τους μηχανισμούς της.
Ωστόσο, παράλληλα με τις εξελίξεις προχώρησαν και οι μεθοδεύσεις. Εξηγούμαστε:
- 13 Νοέμβριου ψηφίστηκε ο νόμος 4497/2017, που απαγορεύει ουσιαστικά το «Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες».
- 22 Νοεμβρίου 2017 είναι η ημερομηνία δημιουργίας του καταστατικού του «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ - Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».
Τυχαία; ή πρόκειται για μια μεθόδευση από την δημοτική αρχή, έτσι ώστε πριν γίνει γνωστός ο νόμος να προλάβουν τις εξελίξεις; Σε συνδυασμό με τα ονόματα των πρώτων μελών του Δ.Σ ως μέλη του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται οι εκ των Ιδρυτικών Μελών: α) Ιωάννης Μαυρίκης του Αθανασίου, β) Κωνσταντίνος Πετρόπουλος του Σπυρίδωνος, γ) Σπυρίδων Γράδος του Κωνσταντίνου, δ) Χαρίκλεια Πράπα του Γεωργίου, ε) Εμμανουήλ Ζακάκης του Διονυσίου.
Το λιγότερο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι πως εγείρονται θέματα ηθικής τάξης, όταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για το «Χωριό Παραγωγών» και άλλα μέλη της επιτροπής του «Χωριού Παραγωγών» μετατρέπονται σε ιδρυτές Σωματείου με σκοπό και στόχο να αναλάβει αποκλειστικά την παραπάνω δράση.
Αναρωτιόμαστε: Τί όφειλε να κάνει μια δημοτική αρχή, που σέβεται τους πολίτες, τα δικαιώματα τους, την ισοτιμία και τις ίσες ευκαιρίες εάν δεν θέλει μόνο να μεθοδεύει και να ελέγχει με στόχο το μικροπολιτικό της όφελος; Μήπως έπρεπε να ενημερώσει τους πολίτες για το νέο θεσμικό πλαίσιο, να συμβάλει στη δημιουργία ένωσης καταναλωτών χωρίς αποκλεισμούς και όχι να στήνει ένα σωματείο ουσιαστικά κρυφά, με συνοπτικές διαδικασίες για να προλάβει και να καθορίσει τις εξελίξεις, δημιουργώντας τελικά ένα σωματείο παράρτημα της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της «Στάσης Βύρωνα» για να ελέγξουν όλη την δραστηριότητα, οικονομική και κοινωνική, του λεγομένου «Χωριού Παραγωγών» και όχι μόνο;
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο έγινε απόπειρα από τη δημοτική αρχή να ληφθεί σχετική απόφαση που να επικυρώνει την πλήρη μεταβίβαση του «Χωριού Παραγωγών» ως λειτουργία στο συγκεκριμένο σωματείο – σύλλογο. Με τον τρόπο αυτό η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της (πως να την αποκαλέσουμε;) τοπικής δημοτικής αγοράς προϊόντων εντάσσοντάς την στον ευρύτερο κομματικό μηχανισμό αλλά και να αποκλείσει κάθε απόπειρα δράσης στο δήμο για μια άλλη δομή με όρους πραγματικά αλληλέγγυας οικονομίας.
Η απόπειρα αυτή τελικά παρεμποδίστηκε από την αντιπολίτευση καθώς η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να την υπερψηφίσει.
Ωστόσο η μεθόδευση παραμένει. Δεν φθάνει που ο πρόσφατος νόμος καθιστά τις πρωτοβουλίες «Χωρίς Μεσάζοντες» έρμαια του κάθε δημάρχου, στο Βύρωνα θέλουν επιπλέον ότι κινείται στην πόλη να περνά από τα πολιτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ…
Θεωρούμε πως η πολύμορφη κίνηση του κόσμου, των εργαζομένων και των μικρών αγροτών μπορεί και τελικά θα αποτρέψει αυτές τις απόπειρες και τις πολιτικές που τις εκτρέφουν και τους εκπροσώπους τους όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και σε όλη τη χώρα.
Για την καλύτερη ενημέρωση παραθέτουμε:
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ – 24 Φεβρουαρίου 2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου