Κανένα επίσημο ΜΜΕ δεν το θεώρησε σημαντική είδηση
Aναδημοσίευση από εδώ.

Διαβάζουμε από το προφίλ του Θράσου Αβραάμ:
Μια σημαντική καταδίκη είχε η χώρα μας στις 26 Ιανουαρίου 2018 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μια καταδίκη που καταδεικνύει την κάλυψη που υπάρχει σε υποθέσεις ΕΔΕ αλλά και αποδεικνύει περίτρανα την σκανδαλώδη επιείκεια που υπάρχει από μεριάς της δικαιοσύνης όταν κατηγορείται κάποιος αστυνομικός.
Τη σχετική προσφυγή στο ΕΔΔΑ είχε υποβάλλει το 2010 το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Η υπόθεση αφορούσε τα βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ που έγιναν τον Αύγουστο του 2002, στο Α.Τ. Ασπροπύργου, με θύματα τον τότε ανήλικο 17χρονο Γιώργο Σιδηρόπουλο και τον 20χρονο Γιάννη Παπακώστα από τον αστυνομικό Χρήστο Ευθυμίου. Σύμφωνα με την απόφαση η καταδίκη της χώρας μας αφορά τόσο τον ρόλο των αστυνομικών αρχών στη μη τιμωρία και τιμητική αποστρατεία του βασανιστή αλλά και της δικαιοσύνη στην επιεική (μη) τιμωρία του.
Οι πειθαρχικές αστυνομικές αρχές κρίθηκαν υπεύθυνες γιατί έκαναν παρωδία ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) που ολοκλήρωσαν πριν κριθεί η υπόθεση από τα ποινικά δικαστήρια καταλήγοντας στο προκλητικά ψευδές συμπέρασμα πως δεν είχε χρησιμοποιηθεί μηχανή για ηλεκτροσόκ από το βασανιστή. Στη συνέχεια, οι αστυνομικές αρχές επέτρεψαν την τιμητική αποστρατεία με προαγωγή του ήδη πρωτόδικα καταδικασμένου βασανιστή πριν ολοκληρωθεί η κατ’ έφεση ποινική δίκη, ώστε να μην μπορεί να ξαναγίνει ΕΔΕ μετά την τελεσίδικη καταδίκη που θα τον τιμωρούσε με απόταξη, αντί της τιμητικής αποστρατείας.
Η καταδίκη του ΕΔΔΑ είναι λοιπόν και καταδίκη της ελληνικής αστυνομίας που προσπάθησε να αποφύγει την οποιαδήποτε ποινική κύρωση σε βάρος του βασανιστή και τον προστάτευσε με επιτυχία από τις οποιεσδήποτε πειθαρχικές κυρώσεις.
Οι δικαστικές αρχές κρίθηκαν υπεύθυνες γιατί, στη μοναδική στα ελληνικά δικαστικά χρονικά τελεσίδικη καταδίκη για βασανιστήρια σε κακουργηματική μορφή, επέβαλαν ποινή κάθειρξης μόλις 5 ετών η οποία όμως δεν έστειλε στη φυλακή το βασανιστή αστυνομικό, αφού του επιτρεπόταν να την εξαγοράσει. Τη δε εξαγορά οι δικαστικές αρχές όρισαν με το χαμηλότερο ποσό που προβλέπει ο νόμος, 5 ευρώ την ημέρα! Στην επιμέτρηση της ποινής τα δικαστήρια αγνόησαν ότι ένα από τα θύματα ήταν ανήλικος. Επιβάλλοντας λοιπόν για τη χειρότερη μορφή βασανιστηρίων που δίκασε η ελληνική δικαιοσύνη μια τόσο χαμηλή και άρα δυσανάλογη ποινή, τα δικαστήρια άφησαν ουσιαστικά ατιμώρητο το έγκλημα και για αυτό καταδικάστηκε η Ελλάδα. Κάτι τελευταίο που έχει κι αυτό τη σημασία του είναι αν και η απόφαση έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή τα ελληνικά ΜΜΕ επέλεξαν να την αποσιωπήσουν πλήρως.
Πηγή: toperiodiko.gr - 30 Ιανουαρίου 2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου