Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ


 ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ:   Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ  


Εμβληματική προσωπικότητα,  αγωνιστής της Αριστεράς, του κομουνιστικού και λαϊκού κινήματος που  διώχθηκε επανειλημμένα για την πολιτικούς  και κοινωνικούς του  αγώνες.
Όλοι του η ζωή,  η δράση του  σύμβολο  Αντίστασης.
 «Έφυγε» από τη ζωή τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης,  της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων Μανώλης Γλέζος.  Η  ζωή και η δράση του  σύμβολο  Αντίστασης. Παρέμεινε κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του.
Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος | Athens Voice
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, με απώτερη καταγωγή από τους Κομητάδες Σφακίων Χανίων Κρήτης. Ο πατέρας του Νικόλαος Γλέζος (1892-1924) ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος, ενώ η μητέρα του Ανδρομάχη Ναυπλιώτου (1894-1967) καταγόταν από την Πάρο.
Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο.
 Το 1935 ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος. 
Η πολιτική του διαδρομή και δράση  ξεκινά από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας και φθάνει μέχρι την ήμερα που έφυγε από τη ζωή.
Μαθητής γυμνασίου δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα το 1939 για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και την αποτίναξη της δικτατορίας του Μεταξά. Μόλις ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος στις 28 Οκτωβρίου 1940 ζήτησε να καταταχτεί ως εθελοντής, αλλά λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν του επετράπη. Εργάστηκε, όμως, εθελοντικά στο Υπουργείο Οικονομικών (Γ' Ταμείο Εισπράξεων Αθηνών).
Το 1940 πέτυχε στην ΑΣΟΕΕ(σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο).
Στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής  ανέπτυξε έντονη απελευθερωτική δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ. 

Τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941  κατέβασε μαζί με τον Απόστολο Σάντα τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη - προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό- και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. 
30 Μαΐου 1941: Πώς Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας κατέβασαν από ...
Δέκα μήνες αργότερα, συνελήφθη μαζί με τον Σάντα από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε ένα μήνα στις φυλακές Αβέρωφ, όπου βασανίστηκε απάνθρωπα, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από φυματίωση πολύ βαριάς μορφής.
Όλα του χρόνια κυνηγήθηκε σκληρά από τους εχθρούς του λαού, όχι μόνο τους γερμανούς κατακτητές αλλά και τα ελληνικά αντιδραστικά καθεστώτα.

Στις 21 Απριλίου 1943 συνελήφθη από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και παρέμεινε φυλακισμένος τρεις μήνες. Στις 7 Φεβρουαρίου 1944 συνελήφθη από συνεργάτες των αρχών κατοχής και παρέμεινε στις φυλακές επτάμισι μήνες, απ' όπου δραπέτευσε στις 21 Σεπτεμβρίου 1944. Κατά τη διάρκεια της κατοχής δούλεψε ως υπάλληλος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό  και τον Δήμο Αθηναίων (1943-1945).
Στις 1944 συνελήφθη από συνεργάτες των αρχών κατοχής και παρέμεινε στις φυλακές επτάμισι μήνες, απ' όπου δραπέτευσε το Σεπτέμβρη.     
Μανώλης Γλέζος: Η ζωή του ήρωα της Αντίστασης μέσα από τα λόγια ...
Μετά την απελευθέρωση έπιασε δουλειά στο “Ριζοσπάστη” και από τον Αύγουστο του 1947 έως το κλείσιμο της εφημερίδας ανέλαβε αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής.  
Το 1948 συνελήφθη και παραπέμφθηκε συνολικά σε 28 δίκες για αδικήματα Τύπου. Καταδικάστηκε σε διάφορες ποινές, από τις οποίες μία φορά σε θάνατο, τον Οκτώβριο του 1948. Άλλη μία φορά καταδικάστηκε σε θάνατο, το 1949 για παράβαση του Γ' Ψηφίσματος. Οι θανατικές καταδίκες δεν πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Το 1950 οι θανατικές ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο 1954.
Υπήρξε βουλευτής της Αριστεράς. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, διανοούμενος. Διεθνή φυσιογνωμία, που ξέφυγε από τα σύνορα της Ελλάδας.   Τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν από τη Σοβιετική Ένωση.
Πρώτη φορά βουλευτής Αθηνών εξελέγη το 1951 με την ΕΔΑ, αν και φυλακισμένος. Μετά την αποφυλάκισή του εκλέχτηκε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ και ανέλαβε οργανωτικός γραμματέας της. Τον Δεκέμβριο του 1956 ανέλαβε τη διεύθυνση της “Αυγής” που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ.
 Το 1958 συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και καταδικάστηκε. Αποφυλακίστηκε το 1962, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινή γνώμης. Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος.  
 Στις εκλογές του 1961 εξελέγη και πάλι βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι και πάλι βρισκόταν στη φυλακή. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.
Μανώλης Γλέζος - Ίμρε Νάγκυ: Ψυχρός πόλεμος σε γραμματόσημα ...
 Αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και αγωνιστές και κρατήθηκε στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια, στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό, απ' όπου αποφυλακίστηκε το 1971.
Το 1968 καταδίκασε την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία, αποκόπτοντας έτσι τους δεσμούς του με το ΚΚΕ και αποχώρησε το 1968.
Συνολικά, ο Μανώλης Γλέζος καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο και παρέμεινε στις φυλακές  11 χρόνια και  5 μήνες και 4 χρόνια 6μήνες εξορία . Παρέμεινε, δηλαδή, κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του.
 Μανώλης Γλέζος: Η νύχτα που κατέβασε τη σημαία των Ναζί, η μάνα ...
Μετά τη Μεταπολίτευση εργάστηκε για την ανασυγκρότηση της ΕΔΑ, της οποίας διετέλεσε γραμματέας ως το 1985 και πρόεδρος από το 1985 έως το 1989. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών, το 1984 ευρωβουλευτής και το 1985 βουλευτής Β' Πειραιά.
Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη κοινοτάρχης Απειράνθου, του χωριού όπου γεννήθηκε, και εισήγαγε τον θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων.
To 2002 δημιουργεί μαζί με άλλους αγωνιστές την πολιτική κίνηση Ενεργοί Πολίτες. Στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 είναι ο  επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, που υποστηρίχθηκε από τον Συνασπισμό και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος, ενώ ο συνδυασμός του συγκέντρωσε το 11% των ψήφων.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πάρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου».
Η Ενεργοί Πολίτες παίρνουν μέρος με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, καθώς και στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς, χωρίς όμως να εκλέξουν αντιπροσώπους.
Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 λόγω της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέλεξαν ένα βουλευτή, το Μανώλη Γλέζο, ο οποίος είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Το 2013, στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Μανώλης Γλέζος διαφώνησε με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δήλωσε ότι οι Ενεργοί Πολίτες δε θα αυτοδιαλυθούν.
Το 2014 οι Ενεργοί Πολίτες συμμετείχαν, μαζί με τις περισσότερες οργανώσεις του «Χώρου Διαλόγου για την Ενότητα και Κοινή Δράση της Αριστεράς», στο σχηματισμό του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστέρας, με τον οποίο συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους, ενώ στις ευρωεκλογές υποστήριζε των συνδυασμό «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη».
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014   οι Ενεργοί Πολίτες συμμετέχουν, με υποψήφιο στα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α .και ο Μανώλης Γλέζος  εξελέγη ευρωβουλευτής  με περισσότερους από 438.000 σταυρούς προτίμησης, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των υποψηφίων, όλων των κομμάτων κάνοντας επανηλειμένες παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο και  γνωστό σε όλη την Ευρώπη, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.
Μανώλης Γλέζος: “Μην ακούς τον γιατρό, δεν πρόκειται να πεθάνω ...
Όταν ο  ΣΥΡΙΖΑ υπόγραψε το τρίτο Μνημόνιο το 2015  διαφώνησε και έκτοτε του ασκούσε κριτική, ενίοτε σκληρή. Στις τις 8 Ιουλίου 2015 παραιτείται από ευρωβουλευτής, όπως από την αρχή της εκλογής του είχε  ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει, όταν ολοκληρώσει ένα χρόνο θητείας  στο ευρωκοινοβούλιο  και την θέση του θα καταλάβει ο Γιάννης Μηλιός
Στις 5-1-2017 όταν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας συνελήφθη η 48χρονη αναζητούμενη για τρομοκρατική δράση α  Πόλα Ρούπα  και προχώρησε στην κράτηση του 6χρονου γιου της ο Μανώλης Γλέζος έκανε την παρακάτω δήλωση : Ακόμα και στα χρόνια του εμφυλίου και αργότερα, στο μετεμφυλιακό αυταρχικό κράτος που με ευκολία έστηνε στρατοδικεία και καταδίκαζε σε θάνατο τους αντιπάλους του, υπήρχε σεβασμός  στη μητρότητα και στα ανήλικα παιδιά των αγωνιστών που σερνόντουσαν στις φυλακές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα.
Ποια λογική και ποια ηθική οδήγησαν, στο σημερινό εξευτελισμό του σύγχρονου Ελληνικού κράτους;
 Από την σημερινή αχαρακτήριστη συμπεριφορά των κρατικών λειτουργών εκείνων που φέρονται με αυτό τον τρόπο και αυτές τις αποφάσεις σε  ένα εξάχρονο παιδί, το παιδί της Πόλας Ρούπα, ευθέως πλήττεται η αξιοπιστία και η ηθική υπόσταση των μηχανισμών εκείνων που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τη νομιμότητα το κράτος, την κοινωνία , όλους μας.
Οι πρακτικές αυτές δεν συνάδουν με τις παραδόσεις μας, την Συνταγματική νομιμότητα, την Ηθική, την Ανθρώπινη Κοινωνία όλη.
Να παραδοθεί άμεσα το εξάχρονο παιδί στη γιαγιά του και τη θεία του.
Ήδη η πολύωρη κράτησή του αποτελεί ντροπή για όλους μας.
Μανώλης Γλέζος
5-1-2017
Το καλοκαίρι του 2017 ο ήδη 95χρονος Μανώλης Γλέζος έλεγε στους συντρόφους του στο ΣΥΡΙΖΑ : «θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ».
Μαχητής στην περίοδο της πάλης κατά  των μνημονίων, αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει το λιθαράκι του στον ενταφιασμό του λαϊκού ΟΧΙ στο οποίο πίστεψε και για το οποίο πάλεψε.
Ως πρόεδρος της επιτροπής ίδρυσης βιβλιοθηκών έχει δημιουργήσει δεκάδες βιβλιοθήκες σε απομονωμένα νησιά του Αιγαίου καθώς και μικρά χωριά της Ελλάδας.
Δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή το μετερίζι των κοινωνικών αγώνων. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Μ. Γλέζος έζησε όλη την μεγαλειώδη και τραγική πορεία και όλες τις αντιφάσεις της Αριστεράς. Δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή το μετερίζι των κοινωνικών αγώνων. Για την στάση και την δράση του, το αγωνιστικό του φρόνημα την τιμιότητα και το αδάμαστο πνεύμα του   αγαπήθηκε από το λαό μας.

Ο Μανώλης Γλέζος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, 98 ετών, 30 Μάρτη. Στις 30 Μάρτη το 1952 εκτελέστηκαν ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, κι άλλοι τρεις μεγάλοι αγωνιστές. Ο Μανώλης Γλέζος μας άφησε για να συναντήσει τους συντρόφους μας  που χάρισαν τη ζωή τους στον αγώνα.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ 2
Έφυγε ένας μεγάλος Παρτιζάνος, ο «Μανώλης της καρδιάς μας» όπως αναδεικνύεται  και στο ντοκιμαντέρ Ο τελευταίος παρτιζάνος με πρωταγωνιστή το Μανώλη Γλέζο.
Ο  «Μανώλης της καρδιάς μας» θα μείνει στους απλούς ανθρώπους, είναι ένα μεγάλο σύμβολο που έχει τεράστιο όγκο γιατί σ’ αυτόν συνυπάρχουν όλα τα στοιχεία του αντιστεκόμενου και αγωνιζόμενου λαού μας .
Με αυτές τις σκέψεις αποχαιρετάμε το Μανώλη Γλέζο
 θα τον θυμόμαστε για πάντα.
Καλό Ταξίδι Μανώλη
Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου, λόγω των περιορισμών που ισχύουν, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.
  • . Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, στο οποίο είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς και τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, για τις άοκνες προσπάθειές τους, τις τελευταίες μέρες της ζωής του.
Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνου να κατατεθούν χρήματα για τη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στην Απειράνθο, ( χωριού του Γλέζου), που φέρει το όνομα του αδελφού του Νίκου Ν. Γλέζου .(Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948 IBAN GR6202602440000120201196948)».
 Ο Νίκος Γλέζος, αδελφός του Μανώλη, ήταν επίσης κομμουνιστής αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκε από τους ναζί στην Καισαριανή. Από το φορτηγό που τον μετέφερε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο, πέταξε ένα χαρτάκι που το βρήκαν περαστικοί και το παρέδωσαν στην οικογένειά του:
“10 – 5 – 44
Γλέζος Νίκος

Επιμέλεια: Χρήστος Παναγιωτόπουλος
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου