Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Να μην παραμένουν τα απορρίμματα στους κάδους τα Σαββατοκύριακα


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                                                                      Βύρωνας 30-3-2020
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Να μην παραμένουν τα απορρίμματα στους κάδους τα Σαββατοκύριακα  στο Δήμο Βύρωνα

Ενώ η πανδημία του κορονοιού  είναι σε εξέλιξη και όλοι οι ειδικοί συνιστούν επιπλέον μέτρα για την προστασία της  δημόσιας υγείας στον Δήμο Βύρωνα τα απορρίμματα παραμένουν στους κάδους για δεύτερο Σαββατοκύριακο.
 Δήμος Θεσσαλονίκης: Μην κατεβάζετε σκουπίδια στους δρόμους στις 6 ...

Η περισυλλογή σταμάτησε την Παρασκευή 21, 22 Μαρτίου και άρχισε και  πάλι την Δευτέρα 23 για τις περισσότερες περιοχές της πόλης.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές γειτονιές τα απορρίμματα να μείνουν στους κάδους έως και την Τρίτη που  ολοκληρώθηκε  η περισυλλογή  στο σύνολο της πόλης. Το Σαββατοκύριακο 28, 29 δεν έγινε περισυλλογή για έναν ακόμα επιπλέον λόγο. Την Παρασκευή έκλεισε η χωματερή της Φυλής για τις νταλίκες των Δήμων που μεταφέρουν απορρίμματα λόγο καιρικών συνθηκών.

Το πρόβλημα με τα Σαββατοκύριακα προέκυψε  γιατί το προσωπικό στην καθαριότητα έχει μειωθεί σημαντικά  και δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες έτσι ώστε να βγει το πρόγραμμα περισυλλογής  και το Σαββατοκύριακο. Ήδη τριάντα εργαζόμενοι λιγότεροι  εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας – εργάτες, οδηγοί, τεχνίτες -και αυτό γιατί οκτώ συμβασιούχοι σταμάτησαν με απόφαση δικαστηρίου, είκοσι δυο  εργαζόμενοι λόγο των ειδικών συνθηκών που έχουν επιβληθεί λόγο κορονοιού(άδειες ειδικού σκοπού, ευπαθείς ομάδες, ασθενείς).

Το σωματείο εργαζομένων  από την πρώτη στιγμή ζήτησε να γίνουν άμεσα προσλήψεις  έκτακτου προσωπικού   ικανού αριθμού  και ειδικοτήτων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, πολύ περισσότερο λόγω των έκτακτων συνθηκών που επιβάλουν καλύτερη καθαριότητα στην πόλη ( καθημερινή περισυλλογή, οδοκαθαρισμό, απολυμάνσεις απορριμματοφόρων, κάδων και  δημοσίων χώρων).
Η Δημοτική αρχή αποφάσισε την πρόσληψη μόνο δέκα ατόμων ( έχουν έρθει 6), αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

 Καλούμε τη δημοτική αρχή και το σύνολο του Δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη   με διαφάνεια του αναγκαίου αριθμού και των ειδικοτήτων- εργατών, οδηγών, τεχνιτών- που είναι αναγκαίοι για να καλυφτούν οι ανάγκες της υπηρεσίας, για να έχουμε καθαρή πόλη. Καθώς επίσης να απευθυνθεί στην πολιτική προστασία και περιφέρεια για τον εφοδιασμό με μέσα ατομικής προστασίας όπως φόρμες μιας χρήσης, γυαλιά, των εργαζομένων στη καθαριότητα, το κοιμητήριο.

Καλούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους δήμους για να μπορούν να ανταποκριθούν στις έκτακτες αυξημένες ανάγκες.  Να ξεχάσουν το ενδεχόμενο συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες για υπηρεσίες των δήμων, κυβέρνηση και δήμαρχοι .

Να επιστρέψουν στην εργασία τους, λόγω των αναγκαίων συνθηκών συμβασιούχοι εργαζόμενοι που σταμάτησαν εξ αιτίας δικαστικών αποφάσεων. Να αυξηθούν οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης ανά εργαζόμενο για τα Σαββατοκύριακα, τα απογεύματα και τις αργίες  έτσι ώστε να μπορούν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι και να πληρώνονται. Να καταβληθεί και στους εργαζόμενους στους Δήμους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας
Παναγιωτόπουλος Χρήστος                              Μπίκα Πελαγία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου