Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συνεδριάζει την Δευτέρα 09/03/2020 και ώρα 18:00 το Δημοτικό Συμβούλιο  της πόλης  με  18  θέματα στην ημερήσια διάταξη.  

                     Η παράταξη του κ. Σωτηρόπουλου Αλέξη ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ κατέθεσε ερώτηση  για το τέλος ανακύκλωσης που δεν αποδίδεται  στο Δήμο Βύρωνα.


Διαβάστε την ερωτηση:


ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΥΡΩΝΑ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Της δημοτικής παράταξης με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ : ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Κοιν. : Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα, δια του Προέδρου του κ. Γεωργίου Πλακίδα.
Θέμα : «Χρηματικό αντάλλαγμα για εναλλακτικήδιαχείριση  δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών»
*********
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αποτέλεσμα εικόνας για σωτηροπουλος Δημοτικος συμβουλος βυρωνα
Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Βύρωνα, πρωτοπόρος ΟΤΑ στο σύστημα ανακύκλωσης στην πηγή ήδη από το έτος 2008, δεν επιδοτείται από το τέλος ανακύκλωσης που καταβάλουν όσοι διαθέτουν στην αγορά συσκευασίες από υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν κλπ, επειδή δεν έχει σύμβαση με την ΕΕΑΑ, που καρπούται τις αντίστοιχες εισφορές και για την ανακύκλωση που γίνεται στην πόλη μας χωρίς την συμμετοχή της. Ενώ δηλαδή ο ν. 2939/2001 (άρθρο 8 παρ. 3) ρητά επιτρέπει σ` έναν Δήμο την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών χωρίς να συνεργασθεί με τους φορείς ΣΣΕΔ, υπάρχει στο νομοθετικό μας πλαίσιο κενό σ` αυτήν την περίπτωση ως προς την παροχή και σ` αυτόν χρηματικού ανταλλάγματος που ανταποκρίνεται στο κόστος της συνολικής διαχείρισης αυτών (των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών), στο οποίο συνυπολογίζεται η μείωση των δαπανών του Δήμου λόγω εναλλακτικής διαχείρισης τους, όπως προβλέπει για όσους ΟΤΑ Α` βαθμού έχουν συμβληθεί με ΣΕΕΔ.
Όπως επίσης γνωρίζετε, κατ` επανάληψη έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και μεταξύ των παρατάξεων και των φορέων του δήμου η διεκδίκηση των χρηματικών ανταλλαγμάτων που μας αναλογούν και κατά καταστρατήγηση της αρχής της ισότητας δεν μας αποδίδονται όλα αυτά τα χρόνια και έχει συμφωνηθεί ο Δήμος να αποτανθεί στα αρμόδια πολιτειακά όργανα για τον σκοπό αυτό, χωρίς – κατά την άποψή μας - να αποκλείουμε και την δικαστική διεκδίκηση.
Παρακολουθώντας όμως πρόσφατα την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Σοφίας Σακοράφας στην Ελληνική Βουλή, διαπίστωσα ότι αυτός δήλωσε πλήρη άγνοια εκ μέρους του Υπουργείου του για το συγκεκριμένο θέμα του Δήμου μας.
Ενόψει των ανωτέρω και της σπουδαιότητας που έχει η ανακύκλωση για την πόλη μας και το περιβάλλον, ερωτάσθε και παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε κατά τα άρθρα 61 παρ. 3 του ν. 3852/2010 και 86 παρ. 1 περιπτ. θ` του ν. 3463/2006:
1)                     Εάν έχετε απευθύνει οποιοδήποτε έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή τον ΕΟΑΝ σχετικά με την διεκδίκηση των χρηματικών ανταλλαγμάτων που μας αντιστοιχούν και σε καταφατική περίπτωση να μας χορηγήσετε αντίγραφα των σχετικών εγγράφων.
2)                     Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στο προηγούμενο ερώτημα, γιατί δεν υπεβλήθη μέχρι σήμερα οποιαδήποτε έγγραφη αναφορά και διεκδίκηση και αφήνουμε την ΕΕΑΑ απρόσκοπτα να εκμεταλλεύεται πόρους που δικαιούται η πόλη του Βύρωνα;
Βύρωνας, 7 Μαρτίου 2020
Οι ερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι

Αλέξης Σωτηρόπουλος
Νεκτάριος Αποστολάκης
Ορέστης Καππάτος
Θανάσης Κλειάσιος
Θανάσης Οικονόμου
Λευτέρης Τριανταφύλλου


                                                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου