Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια

  και καταδίκης κυβέρνησης – Ε. Ένωσης.


Μαζική ήταν η συμμετοχή στην συγκέντρωση και πορεία που διοργανώθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ως ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας και κυρίως ως μια έμπρακτη εκδήλωση καταγγελίας απέναντι στην κυβέρνηση και την Ε. Ένωση.

 Με κεντρικό σύνθημα «Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά» αλληλέγγυος κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Βικτωρίας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα που υπογράφουν αριστερές οργανώσεις και στέκια μεταναστών.

Στο δρόμο βρίσκονται και οι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά και τη δεύτερη πυρκαγιά στη Μόρια το βράδυ της Τετάρτης 9/9 που ακολούθησε αυτήν της νύκτας της Τρίτης 8/9. Άστεγοι, άυπνοι, νηστικοί, έχοντας χάσει τα λιγοστά υπάρχοντά τους και χωρίς καμιά υποστήριξη και βοήθεια. 

Η κυβέρνηση με την καταστολή των ΜΑΤ επιδιώκει να στήσει ένα νέο καταβολισμό για τον εγκλεισμό  μερικών  χιλιάδων, ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες καταβολισμού τους.

Είναι φανερό είναι ότι η πολιτική των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων, που στήνει Μόριες, εγκλωβίζει, φυλακίζει, ταλαιπωρεί, τους πρόσφυγες, και στηρίζει τις ανισότητες, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, σπέρνει το μίσος, φέρνει ανθρωποφαγία, φασισμό, εθνικισμό, και πόλεμο.

Σε ανακοινωση του Πανελλαδικού Αντιπολεμικού Κινηματικού Συντονισμού αναφαίρετε μεταξύ άλλων:

Οι συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Μόρια αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα. Ήταν θέμα χρόνου να εκραγεί. Στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς συνθήκες υγιεινής, κατάλληλες υποδομές και ιατρική φροντίδα, μέσα σε κλειστή δομή- πραγματική φυλακή- ήρθε και κορονοϊός, για να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και πρέπει να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων , των προσφύγων και των μεταναστών. Να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας και να πάρει άμεσα μέτρα για τον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα κολαστήρια όλων των δομών.

Ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός απαιτεί εδώ και τώρα να γίνει επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων για τη μετατροπή τους σε αξιοπρεπείς χώρους για την ανάρρωση των ασθενών. Καλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να προχωρήσει στην ίδρυση νέων στρατοπέδων –κολαστηρίων για τους πρόσφυγες. Το αντιπολεμικό κίνημα, τα συνδικάτα, η νεολαία και κάθε προοδευτικός άνθρωπος οφείλει να σταθεί στο πλευρό όλων των μεταναστών και προσφύγων και να απαιτήσει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία 


ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου