Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Έχουν δίκιο οι μαθητές και κάνουν καταλήψεις

Είμαστε μαζί τους.

 Φουντώνει το κίνημα των καταλήψεων στα  σχολεία

 Πάνω από 650 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, πάνω από τα 300 στην Αττική, μεταξύ αυτών και σχολεία του Βύρωνα.

 Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς βρέθηκαν όλοι μαζί στο μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας και με πορεία κατευθύνθηκαν στη βουλή.  Με νεανικό παλμό και δυναμισμό φωνάζοντας συνθήματα όπως:


και τραγουδώντας Εις τον αφρό της θάλασσας η υπουργός κοιμάται, παρακαλώ σας κύματα στον πάτο να την πάτε . 

 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ

 Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας συνταράσσεται για μια ακόμα φορά από καταλήψεις. Πάνω από 650 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, πάνω από τα 300 στην Αττική, μεταξύ αυτών και σχολεία του Βύρωνα.

 Καταλήψεις αναγκαίες, εξαιτίας  και των άστοχων χειρισμών της κυβέρνησης κατά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αλλά και των προβλημάτων που λιμνάζουν στο χώρο της παιδείας. Η κυβέρνηση. όφειλε και μπορούσε να βρει χώρους για περισσότερες και μικρότερες τάξεις, προσλαμβάνοντας επιπλέον καθηγητές. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις λύσεις που θα τόνωναν το δημόσιο σχολείο.

Τα αιτήματα των μαθητών που θέτουν με τις καταλήψεις, αφορούν την ανάγκη αύξησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την άμεση πρόσληψη καθηγητών ώστε να κατέστη εφικτός ο διαχωρισμός των τμημάτων, 15 παιδιά σε κάθε τάξη. Καλύτερες υποδομές, καλύτερη καθαριότητα.

Μπορεί να υπάρχουν κενά και επιμέρους ζητήματα στον αγώνα των μαθητών, να μην υπάρχουν παντού συλλογικές διαδικασίες, που πρέπει να οργανώσουν γιατί μόνο έτσι ο αγώνας τους θα έχει συμμέτοχη και  αποτέλεσμα.

Η κατάληψη δεν πρέπει να είναι μια συνήθεια, ένα έθιμο. Δεν γίνεται για να χάνονται  μαθήματα και ώρες διδασκαλίας.  Είναι το μέσω,  ο  αγώνας για να ακουστεί ποιο δυνατά η φωνή μας, για την επίλυση των προβλημάτων, για καλύτερη μόρφωση, καλύτερη παιδεία. 

ΛΑΔΙ στη φωτιά ρίχνει η υπουργός παιδείας.

 Τιμωρητική λογική Κεραμέως για τις καταλήψεις

Η κ. Κεραμέως η οποία φαίνεται να αναλαμβάνει και τις  ευθύνες για λογαριασμό της κυβέρνησης, από την μια αναφέρει υποκριτικά ότι διάλογος δεν γίνεται με κλειστά σχολεία, από την άλλη ρίχνει λάδι στην φωτιά αφού :

Από σήμερα Πέμπτη, υποχρεωτική είναι η εξ’ αποστάσεως σύγχρονη τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των οποίων τα σχολεία τελούν υπό κατάληψη.

Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες σε περίπτωση που δε δίνουν το διαδικτυακό παρών.

Όσον αφορά τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη, αυτοί "δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση".

Σχετικά με τις χαμένες διδακτικές ώρες, η υπουργός διευκρίνισε πως όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

Ο διευθυντής, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας, καταρτίζει πλήρες ωρολόγιο, εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα, στο οποίο γράφει όλους τους μαθητές στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Οι πρώτες αντιδράσεις των μαθητών είναι επικριτικές και φαίνεται να αντιλαμβάνονται ως τιμαριωτική και εκδικητική την πολιτική του υπουργείου παιδείας.

Ενώ σφοδρή κριτική  ασκεί ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος και στέλεχος της «γαλάζιας» συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ «Η Κεραμέως ρίχνει πετρέλαιο αντί για νερό στην φωτιά των καταλήψεων», «οι μαθητές δεν είναι υποκινούμενοι» ….«Οι μαθητές δεν είναι υποκινούμενοι, για πρώτη φορά γίνονται καταλήψεις με ομογενοποιημένα αιτήματα» δήλωσε  μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».  Κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι διολισθαίνει συνέχεια, εκβιάζοντας εκπαιδευτικούς για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση εν μέσω καταλήψεων και μαθητές για καθημερινές απουσίες. Και  διεμήνυσε πως «οι καθηγητές δεν θα γίνουμε μισθοφόροι και γενίτσαροι εναντίον των παιδιών». 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να αναζητά δήθεν υποκινητές των καταλήψεων, οφείλει να δώσει λύσεις στα προβλήματα της παιδείας. Οφείλει να ακούσει τις φωνές εκατοντάδων  χιλιάδων μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και μόνο με την επίλυση των προβλημάτων θα αποκλιμακωθούν και οι καταλήψεις.

Με βία και τραμπουκισμούς δεν σταματούν οι καταλήψεις

Δώστε λύσεις στα προβλήματα της παιδείας.

 Σε ορισμένα σχολεία  της χώρας εμφανίζονται ορισμένες ομάδες γονέων, η μεμονωμένοι γονείς, έξω από τα σχολεία που κάνουν κατάληψη ,παρουσιάζονται ως αγανακτισμένοι και επιτίθενται, όχι μόνο φραστικά στους καταληψίες μαθητές, αλλά ασκώντας βία. Είναι γνωστά ορισμένα γεγονότα όπως σε σχολεία του Δήμου Αλίμου.

Την Πέμπτη στην Πάτρα γονέας- νταής, επιχείρησε να χειροδικήσει σε βάρος μαθητών  που συμμετέχουν στην κατάληψη. Πρόκειται για απαράδεκτες πρακτικές που οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν και πρώτη από όλους η κυβέρνηση.

Μην ξεχνάμε ότι στην Πάτρα  το κίνημα της παιδείας,  των εκπαιδευτικών και των  μαθητικών αγώνων  θρηνεί  τον καθηγητή  Νίκο Τεμπονέρα που έπεσε νεκρός από ομάδα τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ και της Ν.Δ. που επιτέθηκαν στην κατάληψη του σχολείου.

Οι τραμπουκισμοί  δήθεν αγανακτισμένων που νομίζουν ότι με τον τραμπουκισμό και την βία θα σπάσουν τις καταλήψεις και θα επιβάλουν αυτό που αυτοί θέλουν, θα πέσουν στο κενό.  

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου