Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ

 Μετά και την απόφαση του Δημοτικού συμβούλιου 

 Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ζητά να ακυρωθεί η απόφαση της οικονομικής επιτροπής και να σταματήσει η απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου. 

Απαιτεί να μην δοθεί το κλάδεμα των δέντρων σε ιδιωτική εταιρεία. 

 

 Τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Βύρωνα σχετικά με την μονοπαραταξιακή απόφαση της οικονομικής επιτροπής

για να υπογραφεί σύμβαση του Δήμου με ιδιωτική εταιρεία για το κλάδεμα των δέντρων, είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται και ασκεί διοίκηση η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ με Δήμαρχο τον κ. Κατωπόδη.

Ακόμα και Δήμαρχοι της συντηρητικής παρατάξεις παίρνουν μαθήματα αντιδημοκρατικών και αυταρχικών πολιτικών πρακτικών.

 

Είναι γνωστό ότι η δημοτική αρχή Βύρωνα με βάση την εκλογική πολιτική βούληση των δημοτών στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε το 22,03% και είναι  μειοψηφία. Βρίσκεται στην διοίκηση του Δήμου βοηθούμενη από τον εκλογικό νόμο- Β΄ γύρο-,  γιατί η παράταξη της δεξιάς εκφράστηκε με δυο ψηφοδέλτια και διότι ο επικεφαλής της Νέας Εποχής που βρέθηκε στο Β΄ γύρο , φάνηκε ότι δεν έχει και το …..καλύτερο πέρασμα στην πόλη.

                                                                          

Ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης αρχικά υποχρεώθηκε  από το εκλογικό αποτέλεσμα –απλή αναλογική- να απευθυνθεί στις δημοτικές παρατάξεις για να συμπράξουν μαζί του και να ασκήσουν συνδιοίκηση. Η πρόταση αυτή δεν κράτησε για πολύ.

 Φρόντισε για αυτό η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ που έτρεξε να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών με νομοσχέδιο που ψήφισε στην βουλή μετατρέποντας τις δημοτικές αρχές από μειοψηφία στα Δημοτικά συμβούλια σε πλειοψηφία στις επιτροπές ποιότητας ζωής και οικονομική, υποβαθμίζοντας το ρόλο των δημοτικών συμβουλίων. Με το τρόπο αυτό η Ν.Δ. επέβαλε αντιδημοκρατική εκτροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αλλά και ο Δήμαρχος του, κ. Κατωπόδης ήταν και είναι λάβροι εναντίον του νόμου. Μόνο που από πέρυσι τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, ενώ στα λόγια  τον ξορκίζει η δημοτική αρχή, με αυτόν  το νόμο πορεύεται και διοικεί το Δήμο. Όλα αυτά που λέει ο κ. Κατωπόδης στις ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, στα συνδικαλιστικά όργανα - ΠΕΔΑ- των Δήμων και σε δηλώσεις στα δημοτικά συμβούλια είναι λόγια ψεύτικα και τίποτα άλλο.

 Ο αντιδημοκρατικός  τρόπος άσκησης διοίκησης της δημοτικής αρχής, να αποφασίζει με 5 ψήφους  στις επιτροπές, οικονομική και ποιότητα ζωής, απαξιώνοντας το δημοτικό συμβούλιο, να μην αναζητά συναίνεση και συνεννόηση με άλλες παρατάξεις,  έχει επανειλημμένα στηλιτευτεί από  το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης όλων των πολιτικών αποχρώσεων.

 Το ίδιο έγινε και με την πρόσφατη απόφαση για να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία το κλάδεμα των δέντρων. 32 δημοτικοί σύμβουλοι από τους 41, ζήτησαν να μην υπογραφεί σύμβαση και να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

 Η δημοτική αρχή δεν σεβάστηκε ούτε το ένα, ούτε το άλλο αίτημα. Είχε το πολιτικό θράσος να μην συμπεριλάβει το θέμα αυτό στην συνεδρίαση του Δ.Σ στις 5 Οκτωβρίου. Σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ κ. Πλακίδα, ο οποίος   λειτουργεί και συμπεριφέρεται πλέον ως στέλεχος της ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ και όχι ως πρόεδρος του Δ.Σ. που οφείλει να εφαρμόζει τον κανονισμό και όχι ότι εξυπηρετεί το Δήμαρχο και την παράταξη του.

 Μετά την δυναμική παρέμβαση των 32 συμβούλων – διαβάστε στο http://politestouvirona.blogspot.com  Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2020, Όταν η αντιπολίτευση θέλει, μπορεί, να μπλοκάρει αντιδημοκρατικές, αυταρχικές πολιτικές πρακτικές της μειοψηφούσας δημοτικής αρχής Κατωπόδη-  ότι δεν θα παραβρεθούν στο Δ.Σ εάν δεν φέρει το αίτημα για συζήτηση, αναγκάστηκε σε υποχώρηση και με επιστολή του ενημέρωσε ότι θα συζητηθεί ως έκτακτο θέμα.

Στην συνεδρίαση την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα και φάνηκε περίτρανα από την συζήτηση, γιατί η δημοτική αρχή και ο πρόεδρος ακολούθησαν  τις μεθοδεύσεις αυτές. Με απόλυτη πλειοψηφία το Δ.Σ ζητά από το δήμαρχο να μην εφαρμοστεί η απόφαση της οικονομικής επιτροπής και να μην υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία. Να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ώστε   να γίνουν άμεσα προσλήψεις στην υπηρεσία πρασίνου. Στο δημοτικό συμβούλιο να έρχονται τα θέματα για συζήτηση και όχι στις επιτροπές.

 Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που δεσμεύει πολιτικά και ηθικά το Δήμαρχο κ. Κατωπόδη και την δημοτική του ομάδα.


Μένει να δούμε,  τι θα πράξει. Θα σεβαστεί την απόφαση ή θα προχωρήσει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής αυταρχικής, αλαζονικής τους συμπεριφοράς.

 Στην  δημοκρατία ο κάθε πολιτικός οφείλει  να σέβεται και να αναγνωρίζει την πολιτική βούληση της πλειοψηφίας. Αυτό δεν είναι αδυναμία, είναι στοιχειώδης πολιτική και ηθική υποχρέωση.

 Στη συνεδριάσει για άλλη μια φορά ακούστηκαν παραινέσεις για διάθεση συνεργασίας από το Δήμαρχο με άλλες παρατάξεις, την ώρα που ο ίδιος δήλωνε ότι θα προχώρηση στην μονοπαραταξιακή απόφαση για σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία.

 Αν και η στάση του δημάρχου αμέσως μετά το δημοτικό συμβούλιο προδικάζει ότι με κάθε τρόπο, ακόμα και με ψέματα, θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να συνεχίσει να εκχωρεί δημόσιες λειτουργίες του δήμου σε ιδιωτικέ εταιρείες.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι ενώ στο δημοτικό συμβούλιο παραδέχτηκε ότι δεν κατέθεσε αίτημα για προκήρυξη πρόσληψης εργαζόμενων ΙΔΟΧ για το πράσινο, την επόμενη μέρα, δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή, ότι ενώ ζήτησε να κάνει προσλήψεις δεν του τις ενέκριναν και γι αυτό προβαίνει σε σύμβαση με ιδιώτες.

 Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα.

 Μετά την απόφαση του Δ.Σ θα κριθεί και η στάση της αντιπολίτευσης, αν οι παρατάξεις εννοούν τα όσα είπαν στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο ή αν αξιοποίησαν την ανακολουθία λόγων και έργων της δημοτικής αρχής για αντιπολιτευτικούς και μόνον λόγους.

      Μένει να δούμε τι θα πράξουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εάν ο κ. Δήμαρχος δεν σεβαστεί την απόφαση του Δ.Σ. Αυτά που περιλαμβάνει η απόφαση του Δ.Σ θα θελήσουν και πως, να τα κάνουν πράξη.

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου