Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.

 Χαρακτηρίζουν απαράδεκτο και απαξιωτικό  έγγραφο της Γ. Γραμματέα του Δήμου. 

Θέλουν να  «Έχουν  τον έλεγχο των πιο κρυφών κυττάρων σου... »

 

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στις 8.30 το πρωί εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα συγκεντρώθηκαν  μετά από κάλεσμα του σωματείου τους,  έξω από το Δημαρχείο στην οδό Καραολή και Δημητρίου, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης.

 Οι εργαζόμενοι κυρίως από τις διοικητικές υπηρεσίες του Δημαρχείου, κατέβηκαν στην είσοδο, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα για να εκφράσουν την αντίθεση τους στις αντεργατικές πολιτικές. Κυβέρνηση και δημοτική αρχή λειτουργούν ως  συγκοινωνούντα δοχεία και σε ένα αλληλοσυμπληρούμενο ρόλο στην επιβολή των  νεοφιλελεύθερων, μνημονιακών  αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών.



 Μιλώντας στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του σωματείου κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις διαχρονικές πολιτικές που ασκούνται στη δημόσια διοίκηση και στο Δήμο Βύρωνα και έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση τω υπηρεσιών, στην υποστελέχωση από μόνιμο προσωπικό, στην ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας   και κυρίως στην εφαρμογή των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.  Κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην αντιδραστική αξιολόγηση, να μην συμπληρώσουν τα έντυπα που σταλθήκαν ηλεκτρονικά  και να συμμετέχουν στην Αποχή που έχει προκήρυξη η ΑΔΕΔΥ.

Σκληρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του σωματείου στην πολιτική της δημοτικής αρχής για τις μετακινήσεις, τοποθετήσεις εργαζομένων λέγοντας ότι πολλές φορές αυτές δεν γίνονται για να εξυπηρετήσουν την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών αλλά  σχεδιασμούς της διοίκησης. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ακόμη και ορισμένους εργαζόμενους που διορίστηκαν πριν ένα χρόνο με την 3Κ, ως εργάτες-εργάτριες καθαριότητας τους έχουν τοποθετήσει σε άλλες εργασίες ακόμη και στα γραφεία.

Αυτό που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και ξεπεράσετε το όριο της ανοχής τους είναι το έγγραφο της Γ. Γραμματέα του Δήμου  κ. Βαρουχάκη στο οποίο με ένα απαξιωτικο ύφος για τους εργαζόμενους επιχειρεί ουσιαστικά, να εμποδίσει- καταργήσει τη δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος  να κάνει  χρήση για διευκόλυνση του, προσωπική- οικογενειακή,  δυο δίωρων αδειών το μήνα.

 Στο έγγραφο  της, η Γραμματέας του Δήμου με ύφος χιλίων καρδιναλίων θέτει όρους προσωπικού ελέγχου που ουσιαστικά οδηγούν στην κατάργηση των δύο δίωρων αδειών.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:  Με βάση τα παραπάνω, οι άδειες εξόδου δίνονται κατά τη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης, με την προϋπόθεση να είναι επαρκώς αιτιολογημένες και δεν αποτελούν θεσμοθετημένη άδεια απουσίας από τα καθήκοντα του εργαζόμενου

…….Για την τήρηση των ανωτέρω παρακαλούμε όπως προσυπογράφονται και υποβάλλονται οι σχετικές άδειες αυθημερόν από τον Προϊστάμενο του Τμήματος καιτον Δ/ντη που έχουν την πλήρη εικόνα των υπηρεσιακών αναγκών καθημερινά, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω.

 Η προσυπογραφή δεν σημαίνει την de facto έγκριση εκ μέρους μας. Επίσης σας γνωρίζουμε ότι πλέον δεν θα εγκρίνουμε άδειες εξόδου κατά τη λήξη του ωραρίου, χωρίς να αιτιολογείται επαρκώς η αναγκαιότητα και το επείγον/έκτακτο του πράγματος.

 

Το έγγραφο αυτό θα μείνει στα χαρτιά, είναι ανεφάρμοστο στην πράξη γιατί όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων και  στα πιο αυτοκρατορικά καθεστώτα είναι θεμιτό και εθιμικό δίκαιο ο εργαζόμενος να έχει την δυνατότητα για τους δικούς του προσωπικούς λόγους να διευκολύνεται και απουσιάζει δυο φορές το μήνα,  από δυο ώρες. Χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο των ποιο κρυφών κυττάρων του. 

 

Η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, η εξυπηρέτηση των πολιτών στηρίζεται στην εργασία των εργαζομένων, που αρκετές φορές γίνεται κάτω από όχι εύκολες συνθήκες. Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας με αυταπάρνηση και υπερβάλλοντας  εαυτό προσπαθούν και κρατούν τις υπηρεσίες όρθιες.

Στο βαθμό που υπάρχουν συμπεριφορές καταχρηστικές από εργαζόμενους να αντιμετωπίζονται συγκεκριμένα κα όχι με ένα γενικευμένο, ισοπεδωτικό αυταρχικό τρόπο τονίζουν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι.

Δεν θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες του Δήμου  καταργώντας την δίωρη άδεια διευκόλυνσης των εργαζομένων. Να σταματήσουν συμπεριφορές που διαχωρίζουν  τους εργαζόμενους, που ορισμένους τους διευκολύνουν και άλλους όχι.

  Αυτό που χρειάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου είναι  πολιτικές που θα τις αναβαθμίζουν, χρειάζονται προσωπικό μόνιμο και μέσα, για να εξυπηρετούνται οι πολίτες, από όλες τις υπηρεσίες. 

 Στη συγκέντρωση μίλησαν και τα μέλη της διοίκησης του σωματείου κ.κ. Βασιλάκος Λυκούργος, Μηναΐδης Κώστας όπου αναφέρθηκαν στις αντεργατικές και αυταρχικές πολιτικές που εφαρμόζονται στο Δήμο.  

 Οι  εργαζόμενοι επέτρεψαν σύντομα στην εργασία τους, για να εξυπηρετήσουν  τους πολίτες που ήδη κατεύθαναν  στις υπηρεσίες.

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου