Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Αναδημοσίευση: Δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος - Έλληνες πανεπιστημιακοί κατά της σφαγής των Κούρδων στην Τουρκία

Στο πλευρό των Τούρκων συναδέλφων τους Έλληνες Πανεπιστημιακοί κατά της σφαγής των Κούρδων και της καταστολής Ερντογάν


Την αλληλεγγύη τους στους Τούρκους συναδέλφους εκφράζουν Έλληνες Πανεπιστημιακοί υπογράφοντας, και αυτοί με τη σειρά τους, κείμενο καταγγελίας της σφαγής, υπό διεθνή συνενοχή και σιωπή, στην νοτιοανατολική Τουρκία, στις κουρδικές περιοχές, εδώ και πολύ καιρό. Στη δήλωσή τους οι Έλληνες Πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι προσυπογράφουν και την αρχική δήλωση – διακήρυξη Τούρκων και ξένων συναδέλφων τους κατά του αιματοκυλίσματος, η οποία και πυροδότησε την οργή του Σουλτάνου Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος «πέρασε γενιές 14» τους 1.128 Τούρκους και τους άλλους 355 συναδέλφους τους από το εξωτερικό που υπέγραψαν το κείμενο χαρακτηρίζοντάς τους «ακαδημαϊκά σκουπίδια», «αδαείς» αλλά εννοείται και «προδότες» και «συνεργάτες των τρομοκρατών». Ιδιαίτερης «περιποίησης» μάλιστα έτυχε ο Αμερικανός καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι, τον οποίο ο Ερντογάν κάλεσε στην Τουρκία «για να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει», για να λάβει τη δημόσια απάντηση ότι θα πάει εφόσον τον καλέσουν οι αγωνιζόμενοι συναδελφοί του.

Ο Ερντογάν προανήγγειλε διώξεις. Και «ως εκ θαύματος», η δικαιοσύνη είχε την ίδια άποψη και άσκησε διώξεις σε μια πρώτη ομάδα 20 Τούρκων καθηγητών, ενώ πολλοί άλλοι απολύθηκαν, τέθηκαν σε αργία, λοιδορήθηκαν από τα, ελεγχόμενα σχεδόν εξολοκλήρου, από το καθεστώς ΑΚΡ – Ερντογάν, ΜΜΕ.


Το απάνθρωπο αιματοκύλισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να φαίνεται κάποια ελπίδα εκτόνωσης σε βάρος του κουρδικού πληθυσμού στα νοτιοανατολικά της χώρας, συνοδεύεται από μια εξίσου αιματοβαμμένη εκστρατεία τρόμου κατά της οποιασδήποτε φωνής αντίδρασης ή αντίστασης, σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας απόλυτης καταστολής, η κίνηση των Πανεπιστημιακών ήρθε να «ταράξει» την «ψευδο-ηρεμία της δημοκρατίας» Ερντογάν, ιδιαίτερα επειδή πήρε και πιο διεθνή χαρακτήρα.

Από την οργή Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε ο επικεφαλής της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσνταρόγλου. Τόλμησε να χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «ντενεκεδένιο δικτάτορα» κατά την ομιλία του στο 35ο συνέδριο του κόμματός του, και να καταδικάσει τις διώξεις κατά των Πανεπιστημιακών, για να εισπράξει και αυτός μια εισαγγελική έρευνα σε βάρος του από την, πάνω από όλα, «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη.

Οι Έλληνες Πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν τόσο τη σφαγή των Κούρδων στα νοτιοανατολικά όσο και την καταστολή Ερντογάν.

Το κείμενο του ψηφίσματος:

«Η τουρκική κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν κηρύξει από το καλοκαίρι πόλεμο ενάντια στους λαούς στα νότια της χώρας που διεκδικούν τα αυτονόητα: μια ζωή με αξιοπρέπεια την οποία να μπορούν να διαφεντεύουν.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με κατάπληξη ένα κυνήγι μαγισσών που πλήττει την ελευθερία του λόγου και τους δημοκρατικούς θεσμούς: 1.128 ακαδημαϊκοί από 89 πανεπιστήμια στην Τουρκία (ιδιωτικά και δημόσια), οι οποίοι υπέγραψαν ένα κείμενο που καλούσε την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τη συνεχιζόμενη βία στις κουρδικές περιοχές και να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές διαδικασίες, διώκονται με την κατηγορία της προσβολής της τουρκικότητας/τουρκικού έθνους (άρθρο 301 του τουρκικού συντάγματος) και της υπόθαλψης τρομοκρατικής προπαγάνδας (αντιτρομοκρατικός νόμος).

Εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια της επαρχίας και σε διάφορα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας έχουν απολυθεί ή έχουν προσαχθεί από τις τοπικές εισαγγελικές αρχές.

"Το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι δεν μας καθησυχάζει."

Τα μέλη του Ομίλου για τη Μελέτη της Ιστορίας και της Κοινωνίας (ΟΜΙΚ) καταδικάζουμε τις πρακτικές που ακολουθεί η ακροδεξιά και βαθιά μισαλλόδοξη κυβέρνηση του AKP και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους συναδέλφους μας στην Τουρκία και όσους στοχοποιούνται για τις πολιτικές και ιδεολογικές τους πεποιθήσεις στον αγώνα για δημοκρατία.

"Υιοθετούμε αυτολεξεί το κείμενο που υπέγραψαν οι συνάδελφοι στην Τουρκία και συνυπογράφουμε."

Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη νότια Τουρκία και την άρση δίωξης όσων ζητούν την ειρήνη.
Καλούμε φορείς της πανεπιστημιακής και ευρύτερα ακαδημαϊκής κοινότητας να εκδώσουν ψηφίσματα αλληλεγγύης.»

Πανελλήνια Ομοσπονδία συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Έλληνες Πανεπιστημιακοί που υπογράφουν (μέχρι στιγμής):

  1. Αβδελά Εφη
  2. Αθνασιάδης Χάρης
  3. Αναστόπουλος Ανάστος
  4. Ανδρουλάκης Γιώργος
  5. Αντωνίου Γιώργος
  6. Αστρινάκη Ράνια
  7. Αβλάμη Χρυσάνθη
  8. Βόγλης Πολυμέρης
  9. Γιαννιτσιώτης Γιάννης
  10. Γιαννοπούλου Γιάννα
  11. Γραμμένος Θεοφάνης
  12. Γκρίλος Κωσταντίνος
  13. Γκρίλια Στέλλα
  14. Γιάννης Κουζής
  15. Δεδουσόπουλος Απόστολος
  16. Δριβαλιάρης Δήμος
  17. Ζορμπαλά Τίνα
  18. Θεοδώρου Βάσω
  19. Ιακώβου Βίκυ
  20. Καβαλά Μαρία
  21. Κακολύρης Γεράσιμος
  22. Καλκώνης Δημήτρης
  23. Καραδήμου Γερολύμπου
  24. Καραχάλιος Νίκος
  25. Κάργος Γιώργος
  26. Καρούζου Εύη
  27. Κατσιαμπούρα Γιάννα
  28. Κολοβός Ηλίας
  29. Κουκουτσάκη Αφροδίτη
  30. Κρεστίνης Γιάννης
  31. Λάγιος Θανάσης
  32. Λέκκα Βάσια
  33. Λεοτσίνη Ελένη
  34. Λούκος Χρήστος
  35. Λιμπεράτος Ανδρέας
  36. Μαϊστρος Γιάννης
  37. Μανιάτης Γιώργος
  38. Μαρίνου Αγγελική
  39. Μαρούδας Λεωνίδας
  40. Μαυρουδέας Σπύρος
  41. Μιλολιδάκης Κώστας
  42. Μουλιανίτης Βασίλειος
  43. Μπογιατζής Βασίλης
  44. Μπουδουρίδης Μωϋσής
  45. Νικολακάκη Μαρία
  46. Οικονομάκης Γιώργος
  47. Πανταζής Παύλος
  48. Παπαγεωργίου Δημήτρης
  49. Παπαδάτος Φάνης
  50. Παπαθεοδώρου Χρήστος
  51. Παπαμιχαήλ Μανώλης
  52. Παπαστεφανάκη Λήδα
  53. Πατέλης Δημήτρης
  54. Παυλίδης Περικλής
  55. Παυλόπουλος Δημήτρης
  56. Πεπελάση Ιωάννα Σαπφώ
  57. Πετροπούλου Κρίστη
  58. Πολίτης Τάκης
  59. Πολυμέρης Βόγλης
  60. Ρούσης Γιώργος
  61. Μαρκέτος Σπύρος
Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται, αν και η πρώτη λίστα στάλθηκε, ήδη, για προφανείς λόγους αλληλεγγύης στους Τούκους Πανεπιστημιακούς.

Υπογραφές Πανεπιστημιακών, με αφορμή της διώξεις κατά των συναδέλφων τους στην Τουρκία αλλά και κατά της σφαγής που συντελείται στις κουρδικές περιοχές της χώρας από τον τουρκικό στρατό, συλλέγονται και στη Βρετανία. Ήδη, έχουν υπογράψει τουλάχιστον 565 καθηγητές, μεταξύ των οποίων Ακαδημαϊκοί από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου κ.ο.κ.

Το κείμενο που προκάλεσε την οργή Ερντογάν


Το κείμενο της αρχικής διακήρυξης με τίτλο «Δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος» που υπέγραψαν οι Τούρκοι Πανεπιστημιακοί φιλοξενείναι στην ιστοσελίδα http://bianet.org/english/human-rights/170978-academics-we-will-not-be-a-party-to-this-crime.

“Καλούμε το κράτος να δώσει τέλος στη βία που ασκείται κατά πολιτών αυτήν τη στιγμή. Εμείς ως ακαδημαϊκοί και ερευνητές αυτής της χώρας δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού του εγκλήματος και ότι υποσχόμαστε ότι θα υποστηρίξουμε τη στάση μας αυτή μπροστά στα πολιτικά κόμματα, στο κοινοβούλιο και στο διεθνές κοινό, αναφέρει μεταξύ άλλων. Περισσότεροι από 1.400 ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Τουρκία αλλά και το εξωτερικό έχουν υπογράψει τη δήλωση αυτή με τίτλο «Δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος».

Οι ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη, η οποίοι είχαν πρώτοι την πρωτοβουλία αυτή, μοιράστηκαν τα επόμενα βήματά τους και οι υπογραφές μπήκαν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση στον Τύπο τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα.

Εμείς, 1,128 ακαδημαϊκοί από 89 πανεπιστήμια στην Τουρκία, και περισσότεροι από 355 ακαδημαϊκοί και ερευνητές από το εξωτερικών, στους οποίους συγκαταλέγονται προσωπικότητες όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, η Τζούντιθ Μπάτλερ, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ και ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, υπογράψαμε ένα κείμενο που καλεί το τουρκικό κράτος να σταματήσει τη βία και να προετοιμάσει συνθήκες για διαπραγμάτευση.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Αναλυτικά το κείμενο:

Ως ακαδημαϊκοί και ερευνητές αυτής της χώρας δεν θα είμαστε μέρος αυτού του εγκλήματος!

Το τουρκικό κράτος έχει ουσιαστικά καταδικάσει τους πολίτες των πόλεων Σουρ, Σιλβάν, Νουσαϊμπίν, Τσίζρε, Σιλόπη και πολλών άλλων πόλεων και συνοικίων στις κουρδικές επαρχίες σε πείνα εφαρμόζοντας απαγορεύσεις κυκλοφορίας που έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και εβδομάδες. Έχει εξαπολύσει επιθέσεις στον οικιστικό ιστό με βαριά όπλα και εξοπλισμό που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο σε περιόδους πολέμου. Ως αποτέλεσμα, το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και στην ασφάλεια, και ιδιαίτερα η απαγόρευση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, τα οποία προβλέπονται και περιλαμβάνονται στο σύνταγμα της χώρας αλλά και στις διεθνείς συνθήκες, έχουν παραβιαστεί.


Αυτή η ηθελημένη και σχεδιασμένη σφαγή αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ίδιας της νομοθεσίας της Τουρκίας αλλά και των διεθνών συνθηκών που η Τουρκία έχουν υπογράψει. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Καλούμε το κράτος να εγκαταλείψει την ηθελημένη σφαγή και εκτόπιση του Κουρδικού αλλά και των άλλων λαών της περιοχής. Καλούμε επίσης το κράτος να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας, να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποζημιώσει εκείνους τους πολίτες που υπέστησαν υλική ή ψυχολογική βλάβη. Για αυτόν το λόγο ζητάμε να επιτραπεί σε ανεξάρτητους ντόπιους αλλά και διεθνείς παρατηρητές να προσεγγίσουν την περιοχή για να ελέγξουν και να δώσουν αναφορά για ό,τι έχει συμβεί.

Καλούμε την κυβέρνηση να προετοιμάσει συνθήκες για διαπραγματεύσεις και να εκπονήσει έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη ο οποίος θα περιλαμβάνει τα αιτήματα του κουρδικού πολιτικού κινήματος. Ζητάμε να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ανεξάρτητοι παρατηρητές από ευρεία τμήματα της κοινωνίας. Δηλώνουμε επίσης ότι είμαστε διατεθειμένη να είμαστε εθελοντές – παρατηρητές. Είμαστε ενάντια σε κάθε καταπίεση οποιουδήποτε είδους της αντιπολίτευσης.

Εμείς, ως ακαδημαϊκοί και ερευνητές που εργαζόμαστε στην Τουρκία ή για θέματα που άπτονται της Τουρκίας, δηλώνουμε ότι δεν θα γίνουμε μέρος αυτής της σφαγής παραμένοντας σιωπηλοί και ζητάμε να δωθεί άμεσο τέλος στην βία που ασκεί το κράτος. Θα συνεχίσουμε το διάλογο και την κοινή δράση με πολιτικά κόμματα, το κοινοβούλιο και της διεθνούς κοινής γνώμης μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας».

1 σχόλιο: