Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ο αγώνας των εργαζομένων στους δήμους έφερε μερικά αποτελέσματα

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
  • Έσπασε τη λογική του τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Ανέτρεψε τα δεδομένα, Ακύρωσε τις απολύσεις. 
  • Υπογράφονται νέες συμβάσεις.
  • Ενώ παρά τα εμπόδια που βάζουν ορισμένοι δήμαρχοι θα προκηρυχθούν μερικές χιλιάδες νέες θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας. 
Ο αγώνας για μόνιμη σταθερή δουλειά συνεχίζεται.

Στο Δήμο Βύρωνα υπόγραψαν τη νέα σύμβαση, ενώ θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα μεροκάματα με "εντέλλεστε" του δημάρχου. 

Ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστεψαν από την αρχή ότι ο αγώνας αυτός θα έφερνε αποτέλεσμα και ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ, να αναδιπλωθεί και να μην γίνουν απολύσεις. Η οργή που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το γεγονός της βίαιης απόλυσης, μετά την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. Αυτή την βάρβαρη πολιτική που τους πετούσε στον καιάδα της ανεργίας τον Ιούνιο, ενώ είχαν υπογράψει συμβάσεις να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι 31-12-2017, ανέτρεψαν οι εργαζόμενοι. Γνωρίζουν ότι κάθε τους -έστω και μικρή επιτυχία- χρειάζεται μεγάλο και αποφασιστικό αγώνα. Κυβέρνηση και δήμαρχοι ας μην εφησυχάζουν. Σύντομα θα τους ξαναβρούν μπροστά τους να υπερασπίζονται την μόνιμη και σταθερή εργασία. 

Η μαζική ανυπακοή, η συμμετοχή και η διάρκεια του αγώνα εξανάγκασε την κυβέρνηση να καταθέσει νέα τροπολογία στη βουλή, να ανοίξει ο δρόμος για πρώτη φορά στα χρόνια των μνημονίων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι μόνο να μην απολυθούν αλλά και να υπογράψουν νέα σύμβαση, αυτή την φορά όλοι ως εργάτες καθαριότητας.

Υπάρχουν βέβαια δήμαρχοι που ενώ η σύμβαση και η πρόσληψη είναι για την καθαριότητα και μόνο θα επιχειρήσουν να τους χρησιμοποιήσουν σε άλλες υπηρεσίες π.χ. καθαριστές εσωτερικών χώρων, γηπέδων, κολυμβητηρίων κ.λπ., κάτι που από την νομοθεσία απαγορεύεται, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί πληρώνονται από τα ανταποδοτικά χρήματα των πολιτών μέσω της ΔΕΗ και πρέπει αποκλειστικά και μόνο να εργάζονται στον τομέα αυτό. Η εργασία στο αντικείμενο της καθαριότητας, απορριμματοφόρα, οδοκαθαρισμό, ογκώδη απορρίμματα, ανακύκλωση, μεταφορά απορριμμάτων προβλέπει την ασφάλιση τους στα βαρέα, μειωμένο ωράριο και καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος. Αρκετοί δήμαρχοι δεν παραιτούνται από τις επιλεκτικές συμπεριφορές, που αναπαράγουν τις πελατειακές σχέσεις. Ετοιμάζονται να κάνουν "κονέ" με ορισμένους εργαζόμενους μέσα από το προσωπικό βόλεμα και την πολιτική των ημετέρων, που καλά κρατεί διακομματικά στους δήμους.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι ας μην εφησυχάζουν σύντομα θα τους ξαναβρούν μπροστά τους να υπερασπίζονται την μόνιμη και σταθερή εργασία.

Ήδη σε δεκάδες δήμους ξεκίνησε η διαδικασίας της υπογραφής των νέων συμβάσεων.

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα αποφάσισε την πρόσληψη 22 συμβασιούχων, παρατασιουχων που εργάζονται εννέα στην καθαριότητα και δεκατρείς ως καθαριστές εσωτερικών χώρων, γηπέδων και στο κολυμβητήριο. Εξαιρέθηκαν τρεις συμβασιούχοι, πυροφύλακες που παραμένουν στην εργασία με προσωρινή δικαστική απόφαση.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου υπόγραψαν είκοσι δυο εργαζόμενοι την νέα σύμβαση τους ως Υ.Ε. εργάτες καθαριότητας, η οποία λήγει στις 31-3- 2018. 

Οι εργαζόμενοι χάρηκαν και διασκεδάζουν, αφού με τον αγώνα τους απέτρεψαν τις απολύσεις
Μέσα στον Ιούλιο, πιθανά στις 17, θα γίνει δημοτικό συμβούλιο για να αποφασιστεί ο αριθμός των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ σωματείου και δημοτικής αρχής και δεν αποκλείεται να έχουμε και νέες κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξει σύγκλιση στον αριθμό των προσλήψεων.

Το σωματείο με την μέχρι σήμερα πολιτική του απαιτεί να καλυφτούν όλες οι πραγματικές ανάγκες με μόνιμο προσωπικό, έτσι ώστε να μην ξαναπάει σε λίγο διάστημα ο δήμος σε νέο γύρο προσλήψεων συμβασιούχων, ανακυκλώνοντας τους ανέργους. Να μην υπάρξει σε καμιά περίπτωση το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν ιδιωτικές εταιρείες στην καθαριότητα, ακόμα και με εκχωρήσεις ορισμένων τομέων όπως ανακύκλωση, καθαρισμός οικοπέδων, ογκώδη αντικείμενα κ.λπ. 

Τα επιχειρήματα του σωματείου είναι ισχυρά.

Έχει επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις του για μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη. Για μια νέα επανεκκίνηση της υπηρεσίας καθαριότητας (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Ένα σχέδιο που βασίζεται στην ενίσχυση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, στην διεύρυνση των υλικών ανακύκλωσης, στην επταήμερη περισυλλογή των απορριμμάτων από όλες τις γειτονιές της πόλης, τον οδοκαθαρισμό όλων των δρόμων και όχι μόνο στα κεντρικά σημεία. Αξιοποιώντας μηχανήματα και μεθόδους νέας τεχνολογίας που κάνουν πιο αποτελεσματική την παρεχομένη δύσκολη εργασία στον τομέα της καθαριότητας. Το σωματείο στην πρόταση του υπολογίζει πόσοι εργαζόμενοι έχουν φύγει με την κινητικότητα, είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί. Περίπου 70 εργαζόμενοι έχουν φύγει από το 2010 από την υπηρεσία καθαριότητας. Σήμερα εργάζονται με συμβάσεις και το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας 55 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα φύγουν σε μερικούς μήνες. Για αυτό και το σωματείο εργαζομένων του δήμου επιμένει ότι τουλάχιστον θα πρέπει να προσληφθεί ο αντίστοιχος αριθμός μόνιμων εργαζομένων. 

Τα χρήματα υπάρχουν αφού οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας πληρώνονται από τους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Δεν χρειάζεται να γίνει αύξηση των δημοτικών τελών, όπως ισχυρίζονται σκόπιμα ορισμένοι παράγοντες της δημοτικής αρχής, αντίθετα θα μπορούσε εάν υπήρχε πολιτική βούληση να είχαν μειωθεί. 

Σύμφωνα με το νόμο τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες για δημοτικά τέλη καθαριότητας, είναι ανταποδοτικά και πρέπει να διατίθενται στο σύνολο τους για την καθαριότητα. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται εδώ και παρά πολλά χρόνια. Με χρήματα των ανταποδοτικών εσόδων πληρώνονται άλλες υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου. Αυτό πρέπει να σταματήσει. 

Έχει μειωθεί το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας και όχι μόνο από την μείωση του μισθολογικού κόστους λόγο της μείωσης έως και 45% του μισθού ή την μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων.

Αυτά και άλλα συνυπολογίζει το σωματείο των εργαζομένων, συλλογικότητες στην πόλη, ορισμένες δημοτικές παρατάξεις και επιμένουν ότι μπορεί και πρέπει για το καλό της πόλης και των πολιτών να γίνουν οι πραγματικά αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

Η δημοτική αρχή προφανώς έχει την δική της πολιτική, που κινείται στην αποδοχή των μνημονιακών νόμων και πολιτικών. Θέλει να προσλάβει όσο το δυνατό λιγότερο αριθμό μονίμων εργαζομένων για δυο προφανείς λόγους. (α) Να αναπαράγει την πολιτική της ανακύκλωσης των ανέργων -έρχονται και δημοτικές εκλογές- μέσα από διάφορες συμβάσεις με ημερομηνία λήξης και μέσα από προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων τύπου κοινωφελούς εργασίας, αφού δεν έχει κανένα μισθολογικό κόστος για το Δήμο.((β) Και θέλει να συνεχίσει ένα μέρος των χρημάτων από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες να δαπανώνται αλλού, για τις ανάγκες άλλων υπηρεσιών. Αντίθετα θα έπρεπε ο δήμος, όλοι οι δήμοι, τα συνδικαλιστικά τους όργανα ΚΕΔΕ, να διεκδικήσουν τα χρήματα από την κρατική χρηματοδότηση, αφού οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η κρατική χρηματοδότηση τα χρόνια των μνημονίων έχει μειωθεί περίπου 60%.

Οι συλλογικότητες στην πόλη, οι άνεργοι και οι δημότες οφείλουμε να απαιτήσουν από το Δήμο Βύρωνα να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο ζήτημα αυτό θα κριθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, και όχι μόνο η δημοτική αρχή. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 9 Ιουλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου