Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Το χέρι στο μέλι των απορριμμάτων βάζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Πανάκριβα δημοτικά τέλη πληρώνουν οι πολίτες για την καθαριότητα. Μέρος των χρημάτων αυτών παράνομα διατίθενται για να καλύπτουν οι δήμοι ανάγκες άλλων υπηρεσιών.

Νέα μονάδα απορριμμάτων από την Intrakat στη Θήβα.

Δεκαετίες τώρα κυβερνήσεις και δημοτικοί άρχοντες που εναλλάσσονται στην κεντρική και τοπική εξουσία, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το θέμα των απορριμμάτων της χώρας και να εξοικονομήσουν και χρήματα για τις τοπικές κοινωνίες,από την αξιοποίηση των απορριμμάτων όπως είναι η ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση κ.λ.π.

Πολλές φορές η χώρα μας πλήρωσε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία παράνομων χωματερών, ενώ οι πολίτες πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη και δυστυχώς στους περισσότερους δήμους δεν υπάρχει η ανάλογη καθαριότητα. Αρκετά από τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες για δημοτικά τέλη (ανταποδοτικά) παράνομα οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια τα χρησιμοποιούν για να καλύπτουν τις ανάγκες άλλων υπηρεσιών. Παρουσιάζουν αυξημένες δαπάνες για να ισοσκελίζουν με τα έσοδα, ενώ αρκετές από τις δαπάνες αυτές δεν αφορούν την υπηρεσία καθαριότητας. Πρόκειται για ένα διαχρονικό και διαπαραταξιακό σκάνδαλο σε βάρος των πολιτών με την ανοχή των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, ελεγκτικού συνεδρίου κλπ. που πρέπει να σταματήσει. 

Οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο με το οποίο δίνουν την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους επιχειρησιακούς ομίλους και κοινοπραξίες να εισβάλουν στην διαχείριση των απορριμμάτων και να βγάλουν χρυσό. 

Ήδη ο Δήμος Ρόδου παραχώρησε το 50% της καθαριότητας του νησιού σε ιδιωτική κοινοπραξία. Ο δήμος Λαμιαίων επιχείρησε να δώσει τα απορρίμματα σε ιδιωτική εταιρεία. Προσωρινά διακόπηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από εργαζόμενους και συνδικαλιστές χωρίς να πάρει απόφαση.

Η εφημερίδα Καθημερινή 19 Ιουλίου 2017 παρουσιάζει σε άρθρο της την σύμβαση κατασκευής μονάδας απορριμμάτων στη Βοιωτία από ιδιωτική κοινοπραξία..

Σας παραθέτουμε το δημοσίευμα: 
"Στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βοιωτία, συνολικού προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ προχώρησε η κοινοπραξία των εταιρειών Intrakat-WATT. Η νέα μονάδα βρίσκεται στην περιοχή της Θήβας και αφορά την κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων για τους δήμους Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας, ενώ θα είναι συνολικής ετησίας δυναμικότητας 35.000 τόνων.
Για την ολοκλήρωση της νέας μονάδας θα απαιτηθούν περίπου 18 μήνες, ενώ κατά την περίοδο κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας θα δημιουργηθούν 125 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Intrakat, ο συνδυασμός της λειτουργίας της νέας μονάδας με τον ΧΥΤΑ Θηβών, θα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας των αποβλήτων της ευρύτερης περιοχής, ενώ έμφαση θα δοθεί στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η Intrakat, σε συνεργασία με την Archirodon Group και την Envitec, ξεκίνησε και τις εργασίες για άλλη μία μονάδα απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή των Σερρών. Πρόκειται για επένδυση 36,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,2 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ, 9,2 εκατ. ευρώ θα είναι τα ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας, ενώ ακόμα 11,8 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο σχετικού δανείου προς τους αναδόχους".
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 22 Ιούλη 2017 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου