Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Εμμένει η δημοτική αρχή σε περιορισμένο αριθμό προσλήψεων μονίμου προσωπικού

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Σύσσωμη αντιπολίτευση, ανεξάρτητοι σύμβουλοι και σωματείο εργαζομένων του δήμου απαιτούν περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Καταγγελίες ότι χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες, μέσω της ΔΕΗ για την καθαριότητα δαπανώνται για τις ανάγκες άλλων υπηρεσιών

Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα 17 Ιουλίου, με θέμα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας. Οι πρόσφατοι αγώνες των εργαζομένων ανάγκασαν την συγκυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών να ψηφίσουν νόμο με τον οποίο οι δήμοι μπορούν και πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 να προγραμματίσουν και να καταθέσουν αιτήματα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. 

Από την μια η δημοτική αρχή που επιλέγει μια πολιτική με την οποία στοχεύει να προσλάβει όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας, από την άλλη το σωματείο των εργαζομένων που κατέθεσε δική του τεκμηριωμένη  πρόταση (διαβάστε ΕΔΩ), στην οποία αναφέρει τους λόγους και τις παραμέτρους που είναι αναγκαίες οι προσλήψεις 55 εργαζομένων, ώστε να υπάρχει ουσιαστική καθαριότητα στην πόλη, 7 ημέρες την εβδομάδα, με ενίσχυση της ανακύκλωσης και αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας. Το σύνολο των παρατάξεων τις αντιπολίτευσης, ο Φραγκιαδάκης Ιωάννης και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, Σάρολα, Παπαδημητρίου, Μαυρόπουλος, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, τάχθηκαν κατά της πρότασης της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές που έγιναν τόσο από τον εκπρόσωπο του σωματείου, όσο και από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για το πόσα χρήματα πληρώνουν οι πολίτες για δημοτικά τέλη και εάν τα χρήματα αυτά δαπανώνται στο σύνολο τους -όπως ορίζει η νομοθεσία- αποκλειστικά για την καθαριότητα. Από την συζήτηση διαφάνηκε ότι μέρος των χρημάτων από τα πανάκριβα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ, διατίθενται για να πληρώνονται λειτουργικές δαπάνες και ανάγκες άλλων υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο εμφανίζουν αυξημένες δαπάνες στους κωδικούς της υπηρεσίας καθαριότητας και ισοσκελίζουν τα έσοδα. Η δημοτική αρχή ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δαπανώνται χρήματα από την καθαριότητα για την κάλυψη αναγκών άλλων υπηρεσιών. Χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία και με γενικόλογο τρόπο και ασάφειες ο αντιδήμαρχος οικονομικών και άλλα στελέχη προσπάθησαν να δικαιολογήσουν αυτή την πρακτική λέγοντας ότι "βήμα, βήμα θα προσπαθήσουμε να σταματήσει να γίνεται αυτό". Εμμένοντας όμως στην εισήγηση του Δημάρχου για 22 προσλήψεις και χωρίς να απαντούν πως θα καλυφτούν οι ανάγκες σε εργατικό και τεχνικό προσωπικό, αφού λήγουν οι συμβάσεις 56 εργαζομένων και θα φύγουν μέχρι τις 31 Μάρτιου 2018. Δεν θα υπάρχει ούτε ένας σιδεράς για να επισκευάζει τα απορριμματοφόρα και τους κάδους όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. 

Στο τέλος 14 δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου, όλοι η αντιπολίτευση και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι ψήφισαν κατά.

Ενδεικτικό της συμμετοχής και του τρόπου που παίρνονται οι αποφάσεις είναι ότι σε ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο, πάρα πολλοί -21 αρχικά- δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζαν. Και 14 σύμβουλοι με την ψήφο τους καθορίζουν τις τη ζωή 120.000 πολιτών που ζουν στη πόλη. 

Το σωματείο των εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την δημοτική αρχή για την πολιτική της στο συγκεκριμένο θέμα (διαβάστε ΕΔΩ), ενώ προσανατολίζεται να προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 19 Ιούλη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου