Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Εκδήλωση για την Κούβα

Ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Πρέσβειρα της Κούβας

Ο τυφώνας Ίρμα πέρασε από το Βορά και έφτασε ως το Νότο.
Στην Αβάνα η θάλασσα μπήκε στην πόλη σε επίπεδο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Πρώτος στόχος της σοσιαλιστικής επανάστασης η προστασία των ανθρώπων, σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση της ζημιάς στο φυσικό περιβάλλον.

ΟΙ ΗΠΑ κλιμακώνουν την επίθεση ενάντια στην Κούβα.

Κυριακή πρωί, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας κλειστοί για τον αγώνα δρόμου, η πρόσβαση στην οδό Σολωμού δύσκολη και όμως αρκετοί ήταν αυτοί που παραβρεθήκαν στην συζήτηση που οργάνωσε ο Σύλλογος ¨Χοσέ Μάρτι¨ με την Πρέσβειρα της Κούβας.  

Πρόσφατα ο τυφώνας Ίρμα σάρωσε τις χώρες της Καραϊβικής. Στο πέρασμά του έφερε  όχι μόνο την καταστροφή αλλά και το θάνατο.
Προκάλεσε  τεράστιες ζημιές σε υποδομές, γεωργία, κατοικίες, ηλεκτρική παραγωγή και διανομή ρεύματος, οδικό δίκτυο  καθώς και στην παροχή νερού.  Διαταράχθηκαν σοβαρά οι ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και εκατομμύρια παραμένουν άστεγοι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί της Αθήνας τείνει την αλληλεγγύη του προς τους λαούς των Μικρών Αντιλών, τις Μπαχάμες, την Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ και αλλού.
Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος αναφέρει οτ σε όλα αυτά τα μέρη οι λαϊκές μάζες, οι φτωχοί, οι εργάτες και οι αγρότες, οι μικροκαταστηματάρχες και άλλοι αφέθηκαν στην τύχη τους. Οι αρχές απλώς εξέδωσαν διαταγές εκκένωσης. Ωστόσο, καμιά πραγματική προσπάθεια δεν έγινε για να μετακινηθούν οι άνθρωποι με ασφάλεια και με οργανωμένο τρόπο σε καταφύγια όπου κρεβάτια, φαγητό και ιατρική φροντίδα θα παρέχονταν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ανείπωτη δυστυχία για εκατομμύρια ανθρώπους. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι οι εργαζόμενοι άνθρωποι σε όλες αυτές χώρες που έχουν πιο σκληρά χτυπηθεί καθώς αυτοί ήταν που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.


Σε αντίθεση με τα μέρη που προαναφέρθηκαν, στην σοσιαλιστική Κούβα η Πολιτική Προστασία οργάνωσε τη μετακίνηση πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων – ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες – με οργανωμένο τρόπο σε καταφύγια όπου τους προσφέρθηκαν πλήρη γεύματα και ιατρική φροντίδα. Όλα αυτά έγιναν με κρατικά έξοδα. Αυτή η αντίθεση για άλλη μια φορά υπογραμμίζει τις ανθρωπιστικές αξίες της σοσιαλιστικής Κούβας και την περιφρόνηση των κυβερνήσεων για τους εργαζόμενους ανθρώπους στον καπιταλιστικό κόσμο.
Ως πράξη έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης την Κυριακή το πρωί 1 Οκτωβρίου στα φιλόξενα γραφεία της Ανεξάρτητης Εργατικής Ταξικής Κίνησης ο Σύλλογος Χοσέ Μαρτί οργάνωσε συζήτηση στην οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα και να συζητήσουν μαζί της, για τις καταστροφές που προκάλεσε στη Κούβα ο τυφώνας Ίρμα αλλά και για την κλιμακούμενη πολιτική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για την συνέχιση του εμπάργκο και του αποκλεισμού της Κούβας.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Στέφανος Σαλμάς εκ μέρους του συλλόγου και στη συνέχεια συντόνισε τη συζήτηση.
Η Πρέσβειρα ευχαρίστησε όλους και όλες που αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους για την Κούβα και το λαό της και να ενημερωθούν για δυο ζητήματα που είναι πολύ  σοβαρά. Τις επιπτώσεις που είχε ο τυφώνας Ίρμα στη χώρα και για το συνεχιζόμενο εμπάργκο εκ μέρους των ΗΠΑ.

Στις 7-10 Σεπτεμβρίου 2017 τη χώρα μου την σάρωσε ο τυφώνας Ιρμα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Ίσως οι καταστροφές που προξένησε να είναι περισσότερες από αυτές που προξένησαν συνολικά οι προηγούμενοι 8- 9 τυφώνες που έχουμε αντιμετωπίσει. Η Αβάνα, πολλές επαρχίες, τα νησάκια που ανήκουν σε αυτή,  υπέστησαν τεράστιες καταστροφές και ζημιές. Ο τυφώνας Ίρμα πέρασε από το Βορά και έφτασε ως το Νότο.
Στην Αβάνα η θάλασσα μπήκε στην πόλη σε επίπεδο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Σε πολλά σημεία το νερό έφτασε τα δυο μέτρα και εισχώρησε μέσα στην πόλη στα πεντακόσια μέτρα ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρέσβειρα.
Οι  ηλεκτρικές υποδομές ,οι τηλεπικοινωνίες, το οδικό δίκτυο, οι δομές υγείας, η γεωργία, η αλιεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, μεγάλες περιοχές με μπανάνες, η παραγωγή ζάχαρης, η ξενοδοχειακή βιομηχανία  επλήγησαν σοβαρά από την Ίρμα
Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προσπάθησε για την προστασία του πληθυσμού. Στο κέντρο της προσοχής είναι ο άνθρωπος. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος της σοσιαλιστικής επανάστασης  σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση της ζημιάς στο φυσικό περιβάλλον. Στάθηκε δίπλα στο λαό της και παρείχε κάθε στήριξη και φροντίδα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας  - Λαϊκή Άμυνα Κούβας - από την πρώτη στιγμή οργάνωσε σε όλες τις περιοχές που  πλήγηκαν από τον τυφώνα άμεση βοήθεια. Σχολεία , νοσοκομεία, άλλες κρατικές δομές που καταστράφηκαν μεταφέρθηκαν και λειτουργούν σε άλλα κτήρια άμεσα. Οι τεράστιες καταστροφές στο  ηλεκτρικό ρεύμα έχουν σχεδόν αποκατασταθεί στο 95 τις εκατό και τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί σε όλη την επικράτεια, όπως και οι τηλεπικοινωνίες.  Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν  σε ασφαλή σημεία  και πάρθηκαν μέτρα από την πρώτη στιγμή ώστε να μην εμφανιστούν επιδημίες και ασθένειες μετά την φυσική καταστροφή.   
 Ας δούμε  ορισμένα ενδεικτικά νούμερα των καταστροφών: 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. 1.863.589 άνθρωποι επλήγησαν από τον τυφώνα,158.000 κατοικίες έπαθαν ζημιές,  14.600 από αυτές καταστράφηκαν οριστικά.Η κυβέρνηση αποφάσισε από την πρώτη στιγμή να επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό τους ανθρώπους αυτούς με το 50 τις εκατό της  αποκατάστασης των ζημιών καθώς και το 50 τις εκατό για την αγορά προϊόντων των νοικοκυριών. Ενώ μείωσε τις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. 537 χιλιόμετρα οδικού άξονα κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας καταστράφηκαν. Στην Αβάνα το τούνελ που ενώνει την πόλη με τον κόλπο καταστράφηκε ολοσχερώς.  Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στην κυκλοφορία. 
Όλα θα είναι έτοιμα για την νέα τουριστική περίοδο που ξεκινά τον Νοέμβριο ανέφερε η Πρέσβειρα. Ενώ αναφέρθηκε και στο project  ΖΩΗΣ που επεξεργάζεται το υπουργείο Επιστημών Τεχνολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος για να αντιμετωπίζονται προβλήματα που προκύπτουν με τις κλιματικές αλλαγές που φέρνουν εισχώρηση θάλασσας στο έδαφος , ξηρασία, καταστροφές σε περιβάλλον  και ανθρώπους.  Έχουμε σχέδιο με στόχο την προστασία του πληθυσμού από τα φυσικά φαινόμενα .

 Όλα θα είναι έτοιμα για τη νέα τουριστική περίοδο που ξεκινά τον Νοέμβριο ανέφερε η Πρέσβειρα. 

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε  βοηθήσαμε και άλλες χώρες που έχουν ανάγκη. Η πολιτική μας δεν είναι φιλοδώρημα στέλνουμε γιατρούς στο Πόρτο Ρίκο, το Μεξικό και αλλού. Στεκόμαστε έμπρακτα αλληλεγγύη στους λαούς που το χρειάζονται.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ η Κούβα αντιμετώπιζε τις καταστροφικές συνέπειες της Ίρμα, έστειλε αεροσκάφος με ηλεκτρολόγους στην Αντίγκουα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου του νησιού.

ΟΙ ΗΠΑ κλιμακώνουν την επίθεση ενάντια στην Κούβα .
Ο Τραμ γυρίζει βήματα πίσω προσπαθώντας να ακυρώσει ακόμα και τις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών.

Στη συνέχεια η Πρέσβειρα αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της πολιτικής των ΗΠΑ και του νεου πρόεδρου Τραμ. Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τον αποκλεισμό απέναντι στην Κούβα. Ο πρόεδρος Τραμ υπέγραψε το διάταγμα για τον αποκλεισμό για έναν ακόμη χρόνο. Διαδοχικά και διαχρονικά  όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν την σοσιαλιστική επανάσταση, αυτό το στόχο έχουν και χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να το πετύχουν. Οι ποιο εμφανείς είναι ο εμπορικός και οικονομικός αποκλεισμός , που αποτελείτε από ένα πλέγμα νόμων και διατάξεων που δεν είναι εύκολο να ανατραπεί. Η προπαγάνδα και ο αποκλεισμός ενάντια στην Κούβα πάνε μαζί.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα το 2015 αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις, έκανε λίγα  βήματα που με τον Τραμ και την πολιτική του γυρίζουν πίσω.
Καταστρέφει τις βάσεις που είχαν μπει πριν δυο χρόνια για σχέσεις σεβασμού και ισότητας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκληραίνει τον οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό και επιβάλλει πρόσθετους περιορισμούς στους κατοίκους των ΗΠΑ όταν πρόκειται να επισκεφτούν την Κούβα. Οι αποφάσεις αυτές των ΗΠΑ αγνοούν μεγάλη μάζα λαών που θέλουν την την άρση του αποκλεισμού και εξυπηρετεί ένα μικρό λόμπι που δεν θέλει την Κούβα να είναι σοσιαλιστική και ανεξάρτητη.
Το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κούβα ότι δήθεν υπήρξε παρενόχληση του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα.  Το υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ μελετά να μειώσει το προσωπικό της πρεσβείας στη χώρα μου. Ζητήσαμε ως Κούβα να μην προβούν σε βιαστικές αποφάσεις που δεν στηρίζονται σε αποδείξεις. Θέλουμε τη συνεργασία όλων των αρχών για να διερευνηθούν όλες οι πληροφορίες για τα γεγονότα που υποτίθεται ότι έγιναν.
Η Κούβα ακολουθεί την συνθήκη της Βιέννης για την ακεραιότητα των διπλωματών που βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς εξαίρεση. Θέληση της Κούβας είναι η συνεργασία των δυο χωρών, η ανεξαρτησία και η ισότητα. Σεβόμενοι την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση των λαών θέλουμε να κάνουμε διάλογο με τις ΗΠΑ, γιατί πιστεύουμε μέσα από το διάλογο μπορεί να επιλύονται τα ζητήματα.
Ζητάμε από τον ΟΗΕ την κατάργηση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ της χώρας μας.


Η Κούβα είναι για το λαό,  από τον ίδιο το  λαό έχει επιλεγεί το σοσιαλιστικό μας σύστημα. Και αυτό το σεβόμαστε και το υπερασπιζόμαστε. Η Κούβα δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους. Στηρίζουμε την ανεξαρτησία του κάθε κράτους και για αυτό στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε κράτη που την έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από το πολίτικο σύστημα που έχουν. Είμαστε δίπλα στους λαούς.   

Σε μια από τις ερωτήσεις που έγιναν,  η πρέσβειρα για την Ελλάδα ανέφερε ότι, δεν βρίσκομαι εδώ για να αξιολογήσω την πολιτική της κυβέρνησης. Πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αβάνα για την κηδεία του ηγέτη Κάστρο. Ο Υπουργός εξωτερικών της Κούβας πρόσφατα είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. Δεκαετίες η Ελλάδα  στηρίζει και ψηφίζει υπέρ της Κούβας για την άρση του αποκλεισμού στον ΟΗΕ. Ο λαός της Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη του στη χώρα μου και του ανταποδίδουμε την αλληλεγγύη μας.  

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βενεζουέλας, όπου αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια για την Κούβα και τις σχέσεις των δυο χωρών. Οι λαοί της Βενεζουέλας και της Κούβας προσπαθούν να αντισταθούν στην ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της αυτοδιάθεσης των λαών και θα συνεχίσουμε, Θα μείνουμε όρθιοι, θα συνεχίσουμε με αγώνα και αντίσταση. Στην εκδήλωση χαιρέτησαν η  Μαρία Πλευράκη Πρόεδρος του συλλόγου Λαϊκή Αλληλεγγύη και ο Δημήτρης Τσίτκανος από την Ανεξάρτητη Εργατική Ταξική Κίνηση.

Για το ρεπορτάζ - ενημέρωση Χ. Π. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου