Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Δήμος Βύρωνα: Σε ιδιώτες η φύλαξη των σχολείων;

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Αποκαλυπτική για τις προθέσεις και την πολιτική της Δημοτικης Αρχής Συριζα ήταν η τοποθέτηση του αντιδημάρχου κ. Καραγιάννη το απόγευμα της Δευτέρας 23 Οκτώβριου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αφορμή για να αποκαλύπτουν οι προθέσεις ήταν η ερώτηση με θέμα: «Λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια του σχολικού συγκροτήματος Εργάνης», που κατέθεσαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής κίνησης "Δύναμη Ελπίδας"  με επικεφαλής τον κ. Σωτηρόπουλο.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρεται:
"Όπως γνωρίζετε,το σχολικό συγκρότημα της Εργάνης που φιλοξενεί καθημερινά μεγάλο αριθμό μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων που φοιτούν στα έξι σχολεία του (5ο και 11ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο και 4ο Γυμνάσιο και 3ο και 5ο Λύκειο) αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατο πρόβλημα ασφάλειας τόσο κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων όσο και μετά την λήξη του σχολικού προγράμματος.
Η χρόνια έλλειψη φύλαξης, ο ελλιπής φωτισμός και η απρόσκοπτη είσοδος πεζών και τροχοφόρων στον χώρο που περικλείει το συγκρότημα, αλλά και στα σχολικά κτίρια, έχουν ως αποτέλεσμα κατά καιρούς: 
α) την είσοδο σ` αυτό μεμονωμένων ή οργανωμένων εξωσχολικών στοιχείων κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων, την προσέγγιση μαθητών με ύποπτα κίνητρα, την παρενόχληση ή τον προπηλακισμό απ` αυτά μαθητών ή ακόμη και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μαθητών και εξωσχολικών στοιχείων νεαρής ηλικίας, 
β) την καταπάτηση και χρήση των χώρων του σχολικού συγκροτήματος από εξωσχολικά στοιχεία σε ώρες μη λειτουργίας των σχολείων για ύποπτες συναντήσεις και παράνομες ενέργειες (π.χ. ενδεικτικά χρήση ναρκωτικών ουσιών, μετά την οποία καταλείπονται τα υπολείμματα αυτής, όπως σύριγγες), που διευκολύνονται από την έλλειψη φύλαξης και τον ανεπαρκή φωτισμό,
γ) παρά την ύπαρξη συναγερμού, συνεχείς βανδαλισμούς σε ώρες μη λειτουργίας τους στα σχολεία, με συνέπεια την αφαίρεση ή καταστροφή σχολικού εξοπλισμού, που έχει αγορασθεί με χρήματα των πολιτών και την αχρήστευση κοπιωδών και δαπανηρών ενεργειών για την συντήρηση, τον ευπρεπισμό και τον εξοπλισμό των συγκεκριμένων σχολείων και 
δ) την απειλή ατυχημάτων από την είσοδο τροχοφόρων(όχι μόνο καθηγητών και γονέων, αλλά και δικύκλων μαθητών ή και τρίτων που επιδίδονται σε επικίνδυνους ελιγμούς μεταξύ των πεζών μαθητών) στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του σχολικού συγκροτήματος που στερείται κυκλοφοριακής ρύθμισης ή σήμανσης, ιδίως κατά την έναρξη και παύση του σχολικού προγράμματος.
Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε άμεσα για την ενίσχυση της ασφάλειας του σχολικού συγκροτήματος της Έργανης, ώστε οι μαθητές να φοιτούν εκεί απερίσπαστοι, και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών αυτών;".
Απαντώντας στην ερώτηση ο αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων:
"Στην φροντίδα της δημοτικής αρχής είναι όλα τα σχολεία και όχι μόνο το συγκρότημα της Εργάνη.
Έχει γίνει και γίνεται μια καλή δαυλιά στα σχολεία. Πολλά προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Βάλαμε συναγερμούς στα σχολεία και είναι ένα βήμα να αποτρέψουμε τις φθορές. Ο φωτισμός είναι επαρκής. Κάγκελα δεν μπορούν να μπουν". Για την φύλαξη των σχολείων ισχυρίστηκε ότι "τα σχολεία φυλάσσονται το πρωί από τους φύλακες του Δήμου. Κινούμαστε στην κατεύθυνση τα σχολεία να φυλάσσονται το βράδυ από ιδιωτική φύλαξη.
Υπάρχει όμως και μια πόλη που χρειάζεται φροντίδα. Τα προβλήματα πολλά το προσωπικό λίγο."
Ήταν αποκαλυπτικός ο αντιδήμαρχος τόσο στο ότι το προσωπικό δεν επαρκεί αλλά και στο ότι δεν απαντά γιατί δεν διεκδικεί ο δήμος προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από την κυβέρνηση -πιθανά δεν θέλει να την στενοχωρήσει- αλλά αρκείται να εφαρμόζει την πολιτική της, που απαγορεύει τις προσλήψεις και επιτρέπει μόνο την εκ περιτροπής εργασία μέσα από τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων, όπως η κοινωφελή εργασία.

Η φύλαξη των σχολείων, των δημοτικών εγκαταστασεων είναι στη αρμοδιότητα και στη φροντίδα του Δήμου και δεν πρέπει να εκχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες.

Επίσης, η φύλαξη των σχολείων, όταν δεν μπορεί να γίνεται σε 24ωρη βάση, θα πρέπει να υπάρχει όταν τελειώνει η εκπαιδευτική διαδικασία -γιατί τότε έχει νόημα- και όχι το πρωί που η σχολική μονάδα επιβλέπεται από το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Υπηρεσία φύλαξης των κτηρίων πρέπει να έχει ο Δήμος και όχι να την εκχώρησει σε ιδιώτες η σημερινή δημοτική αρχή, στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων μνημονικών πολιτικών που στηρίζει και υλοποιεί. Η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φορείς της πόλης, οι δημοτικές παρατάξεις οφείλουν να πάρουν θέση και να μη επιτρέψουν την εκχώρηση της φύλαξης των σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες. Για μια τέτοια υπηρεσία μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις μόνιμης σταθερής εργασίας, να προσληφθούν νυκτερινοί φύλακες -όχι μόνο για τα σχολεία αλλά και για άλλες εγκαταστάσεις και υποδομές του Δήμου. 

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΌ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 25 Οκτώβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου