Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗ –ΓΩΓΟΥ ψήφισαν υπέρογκα δημοτικά τέλη και για το 2019

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Χρειάστηκε να προσπαθήσει για δεύτερη φορά η δημοτική αρχή Κατωπόδη για να καταφέρει να περάσει την ψήφιση των δημοτικών τελών από το δημοτικό συμβούλιο. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου, δεν κατάφερε να αποσπάσει -συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφιση των δημοτικών τελών για το 2019. Από διαφορετική οπτική όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής, ζητώντας να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών, κάτι που αρνούνταν κατηγορηματικά η δημοτική αρχή. Με ψήφος 16 κατά - 15 υπέρ η εισήγηση δεν πέρασε. Η δημοτική αρχή, με εκφρασμένη την δυσαρέσκεια της, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια με στόχο στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να ψηφιστεί η εισήγηση για τα δημοτικά τέλη. 

Στο δημοτικό συμβούλιο στις 7 Νοεμβρίου που το θέμα επανήλθε, βρέθηκαν πρόθυμοι δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη του κ. Γώγου (Ν.Δ) και ψήφισαν, έτσι ώστε να σχηματιστεί οριακή πλειοψηφία και να εγκριθεί η εισήγηση με ολίγες ανεμικές αλλαγές, -πρότεινε μείωση κατά 0,05 €/τ.μ. ετησίως. 

Η στάση αυτή της παράταξης του κ. Γώγου να διευκολύνει,  αφού ψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής και να διατηρηθούν τα δημοτικά τέλη στα ίδια υψηλά επίπεδα και για το 2019, δεν είναι τυχαία. Σχετίζεται με την γενικότερη πολιτική σύγκλιση που υπάρχει στην εφαρμοζόμενη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική και όχι στα λόγια μεταξύ των δυο παρατάξεων παρά τα όσα διαφορετικά προεκλογικά θα λέγονται. Συμφωνούν στη λογική της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, αντιλαμβάνονται το δήμο ως επιχείρηση με τους δημότες πελάτες, που πρέπει να βάζουν το χέρι όλο και ποιο βαθιά στην τσέπη. Δεν διαφωνούν στην συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη λειτουργία του δήμου. 

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. δημάρχου που επαναλαμβάνεται συχνά, πυκνά ότι όταν είμαστε αντιπολίτευση λέμε πάντα κάτι παραπάνω, που δεν το εννοούμε, μη θέλοντας να κρύψει την συμφωνία του με την μνημονιακή πολιτική της κεντρικής εξουσίας που ασκεί και ο ίδιος στο δήμο. 

Πηγαίνοντας βέβαια προς της εκλογές του Μαΐου, θα επιδιώξουν να έχουν μια πολιτική ρητορική που θα ακούγεται θετικά στα αυτιά των πολιτών, θα δείχνουν δήθεν ευαισθησία στα προβλήματα των πολιτών, των λαϊκών στρωμάτων και ασθενέστερων ομάδων. 

Με την εισήγηση - απόφαση που ψήφισαν οι παρατάξεις Κατωπόδη, Γώγου στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο 7/11, οι πολίτες του Βύρωνα θα πληρώσουν και το 2019 υπέρογκα δημοτικά τέλη -περίπου στα 5.000.000 ευρώ- για την καθαριότητα και τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, παρά το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας έχει μειωθεί τα οκτώ χρόνια των μνημονίων, όπως ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων κ. Παναγιωτόπουλος Χρήστος. 

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων επανέλαβε την άποψη του σωματείου, λέγοντας ότι, "το κόστος λειτουργίας στην υπηρεσία καθαριότητας έχει μειωθεί, οι εργαζόμενοι είμαστε λιγότεροι κατά 50, μειώθηκαν οι μισθοί κατά 45%, μειώθηκε ο όγκος των απορριμμάτων λόγω λιτού βίου, αυτό σημαίνει λιγότερα δρομολόγια, καύσιμα, τέλος ταφής στη χωματερή κ.λπ. Επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό δεν έγιναν, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν έγιναν, ενώ αποχώρησαν 50 θα πάρετε 20". Πρότεινε να υπάρξει ένας άλλος επανασχεδιασμός για την υπηρεσία καθαριότητας στην πόλη που θα περιλαμβάνει την ουσιαστική ανάπτυξη της ανακύκλωσης με ένα εκτεταμένο δίκτυο κάδων για διαλογή στην πηγή, για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και νέας τεχνολογίας μέσων, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη καθαριότητα στην πόλη. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 10 Νοεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου