Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

ΚΩΔΙΚΟΣ 7322.0023, εν αδήλω!

Ένα σχόλιο για την "σχολάζουσα κληρονομιά" στην οδό Νικηφορίδη...
Αναδημοσίευση από εδώ.
Στη σφαίρα του αδήλου η υπόθεση της, επί 11 χρόνια επονομαζόμενης (κρατείστε το για το τέλος αυτό), "σχολάζουσας κληρονομίας" της οδού Ν. Νικηφορίδη (Ν. Νικηφορίδη - Αρώνη - Τιμοθέου, περιοχή έκτασης περίπου 2.000 τ.μ). Μιας υπόθεσης που σχεδόν καμία δημοτική παράταξη (κρατείστε το και αυτό) δεν θίγει.
Και τα χρόνια περνούν...

Η τελευταία φορά που οι πολίτες του δήμου ασχολήθηκαν με το θέμα ήταν την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 όταν, τριμελής επιτροπή (από 31 άτομα που υπέγραψαν το αίτημα) κατοίκων της οδού Ν. Νικηφορίδη, κατόπιν συνεννοήσεως, συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Γρ. Κατωπόδη και συζήτησε, εκτός των άλλων, την υπόθεση της "σχολάζουσας κληρονομίας", με συγκεκριμένη πρόταση και την προοπτική δημιουργίας Παιδικού Σταθμού στο συγκεκριμένο χώρο. Έκτοτε, από την πλευρά της διοίκησης, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, παρότι συμφωνήθηκε το αντίθετο!

Φθάσαμε στο σημείο πλέον ν' ακούμε από τους κατοίκους της περιοχής: "Αν δεν είμαστε άξιοι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, καλλίτερα και αυτό (το οικόπεδο) να καταλήξει στο Υπερταμείο"! 

Μια σύντομη αναδρομή, από το σήμερα, στο χθες

Βρισκόμαστε ήδη στον Νοέμβριο του 2018, απέχουμε μόνο μερικούς μήνες πριν τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του Μαΐου 2019, και θεωρούμε ότι, για την καλύτερη ενημέρωσή σας στο θέμα, και την σύνδεση του παρελθόντος, με το παρόν, πρέπει να αναδημοσιεύσουμε το απόσπασμα του άρθρου (μας) της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου 2017, με τίτλο "ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΨΥΔΡΑ ...", γιατί στην περίπτωση αυτή, η κατάσταση όλων των χρόνων μαζί μοιάζει, "σαν να μην πέρασε μια μέρα"! 

---------------------------------------------------------------------------------- 

Η "ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ"
(Ν. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ -ΑΡΩΝΗ - ΤΙΜΟΘΕΟΥ) ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 2000 τμ.

Φωτογραφία από το πρωτοσέλιδο της Τοπικής εφημερίδας "Επικοινωνία" αρ. φύλλου 7, Ιούνιος 2015


Άλλη μια περίπτωση μακροχρόνιου εμπαιγμού και εξαπάτησης του Βυρωνιώτικου λαού

Η υπερδεκαετής "σχολάζουσα κληρονομιά", ένας από τους υποτιθέμενους 3 χώρους απαλλοτρίωσης του δυνητικού τέλους των 9 εκατομμυρίων ευρώ της περιόδου 2007-2009, που με τον αριθμό Ν.20 υπήρχε ως δέσμευση στο προεκλογικό έντυπο της "Εποχής δημιουργίας Συνεργασία Πολιτών" 2011-2014 «Το σχέδιο και οι προτεραιότητές μας, 62 ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ», για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και υπογείου χώρου στάθμευσης.
«Για εμάς, οι δεσμεύσεις δεν είναι μόνο λόγια και προεκλογικές δεσμεύσεις. Είναι πραγματικότητα».
Ν. Χαρδαλιάς
Τελικά αποδείχθηκε ότι όντως υπάρχουν δύο γλώσσες, εκείνη των λόγων και εκείνη των έργων. Απαλλοτριώσεις δεν έγιναν και τα χρήματα... κατέληξαν "στον κορβανά", με την εθελοτυφλία και ευλογία των δημοτικών παρατάξεων!

Η "σχολάζουσα κληρονομιά", ένας χώρος σε μια περιοχή που ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Κατωπόδης, σε συνάντησή μας τον Μάιο του 2015, είχε χαρακτηρίσει ως υποβαθμισμένη! 

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν αιτήματος των πολιτών, τον Ιούνιο του 2015.


[Θεωρούμε Απαραίτητη την παρένθεση, για την ανάδειξη της ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ, μεθοδευμένης και σκόπιμης ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, λίγο πριν εκπνεύσει η πενταετία και "χαθούν οριστικά" οι αιτήσεις:

Η με αρ. Πρωτ: 2420, της 27ης Ιανουαρίου 2014, αίτηση 30 κατοίκων της περιοχής για το θέμα (μαζί με την υπόθεση της Νεράιδας), - κι ενώ αυτό θα έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση του αιτήματος - ΕΧΑΘΗ... !!!
Στην με αρ. Πρωτ: 20065, της 26ης Ιουνίου 2014, αίτηση αναζήτησής της, ΑΠΑΝΤΗΣΗ (από τη διοίκηση Ν. Χαρδαλιά), ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ!

Στην με αρ. Πρωτ: 34532, της 12ης Δεκεμβρίου 2014 (επί διοικήσεως Γρ. Κατωπόδη), αίτηση 26 κατοίκων - κι ενώ το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση του αιτήματος - ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΟΥΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
Σε νέα αίτηση με αρ. Πρωτ: 3241, της 13ης Φεβρουαρίου 2015, με θέμα: "Δικαίωμα έγγραφης απάντησης σε αίτημα δημοτών", πάλι η διοίκηση (Γρ. Κατωπόδη) ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ.

Τελικά, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2015, με την καθοριστική παρέμβαση της δημοτικής παράταξης "ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ". Παραθέτουμε την πρόταση της προς το Δ.Σ.

Μια "σχολάζουσα κληρονομιά", που δεν μπορεί να είναι επί 10 ολόκληρα χρόνια "σχολάζουσα κληρονομιά"!!
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα του Νόμου 4182/2013: Ο διορισμός κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς και το κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου κατά τον Ν. 4182/2013: 
"Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα ενεργειών του κηδεμόνα και του τυχόν αντικαταστάτη του μετά την παρέλευση διετίας από του αρχικού διορισμού ούτε σχετική εκκρεμοδικία και πιθανολογείται με γνώμη του Συμβουλίου ότι δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος εκτός από το Δημόσιο, το έργο του θεωρείται ως περαιωθέν και ζητείται η αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου κατά το άρθρο 1868 του Αστικού Κώδικα.
Που βρισκόμαστε τώρα;
Σε γραπτή του δήλωση - Ενημέρωση, τον Μάρτιο του 2017 ο Αντιδήμαρχος Τ/Υ κ. Μ. Καραγιάννης ανέφερε τα εξής:
"Η «σχολάζουσα κληρονομιά», η οποία βρίσκεται στο τρίγωνο Ν. Νικηφορίδη, Αρώνη και Τιμοθέου, έκταση 2.000 μ.. Η διαχείριση της τελεί υπό κηδεμονία. Σε συνάντηση που είχαμε με την δικηγόρο –(κηδεμόνα)– μάς ενημέρωσε, ότι γίνονται ενέργειες ώστε η περιουσία να περιέλθει στο Υπουργείο Οικονομικών στη Διεύθυνση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να το διεκδικήσουμε από το Υπουργείο, ώστε να περιέλθει στο Δήμο. Η μεταβίβαση έπρεπε να έχει γίνει ήδη τέλος του 2016 αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει.Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί το θέμα και πιέζει για τη λύση του".
---------------------------------------------------------------------------------- 
Από το χθες, πάλι στο σήμερα

"Η μεταβίβαση έπρεπε να έχει γίνει ήδη τέλος του 2016 αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει". Λόγια και διαβεβαιώσεις απάτης (= μτφ. εσφαλμένος υπολογισμός), πλήρης αδιαφορία στα όρια της κατακραυγής!

Γιατί εάν προσέξει κανείς την πρόσκληση του Δημάρχου για τη δημόσια Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου μας, για την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου (και 19 Οκτωβρίου 2018), σχετικά με τα Σχέδια Προγράμματος Τεχνικών Έργων 2019 και του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων 2019 (σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν.3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης), θα δει στον Κωδικό 7322 Πλατείες πάρκα παιδότοποι να αναφέρεται: 
7322.0023 "Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου με υπόγειους χώρους στάθμευσης στην οδό Νικηφορίδη".
Δηλαδή, κάθε χρόνο Αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια, γυρνώντας στην ίδια προ 11ετίας απόφαση (368/2007) του Δήμου, περί δημιουργίας υπογείου χώρου στάθμευσης, σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Και είναι απορίας άξιο πως καμία δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης δεν ανακινεί το θέμα... Μήπως γιατί η καθεμία αξίζει τόσο, όσο τα ζητήματα που την απασχολούν;

Για το πως ακριβώς έχουν τα πράγματα (πού σχεδόν όλοι στο δημοτικό Κατάστημα γνωρίζουν, και "off the record" συζητούν) με την οποιαδήποτε σχολάζουσα κληρονομία, δείτε εδώ:

Η Αναδημοσίευση από NEWS.GR

Τι γνωρίζετε για την σχολάζουσα κληρονομία;

Αν ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο αν αποδέχτηκε την κληρονομία, το δικαστήριο της κληρονομίας ύστερα από αίτηση εκείνου που έχει έννομο συμφέρον ή και αυτεπαγγέλτως διορίζει κηδεμόνα της κληρονομίας. Σε κατεπείγουσες περιστάσεις, ο εισαγγελέας πρωτοδικών διορίζει προσωρινό κηδεμόνα. Αυτός οφείλει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση να προκαλέσει το διορισμό οριστικού κηδεμόνα από το δικαστήριο.

Ποια είναι όμως η εξουσία του κηδεμόνα;

Ο κηδεμόνας αντιπροσωπεύει τον κληρονόμο και διαχειρίζεται την κληρονομία, έχοντας την υποχρέωση να ενεργήσει τη σφράγιση και την απογραφή της και να λάβει κάθε συντηρητικό μέτρο καθώς και να εισπράξει τις απαιτήσεις και να καταθέσει έντοκα τα χρήματα σε ασφαλή τράπεζα. Χωρίς άδεια του δικαστηρίου της κληρονομίας δεν μπορεί να εκποιεί αντικείμενα της, να συνάπτει δάνεια και συμβιβασμούς ούτε να εκμισθώσει κινητά ή ακίνητα της κληρονομίας, πέρα από μια διετία.

Τί συμβαίνει αν ο κληρονόμος κυοφορείται κατά το θάνατο του κληρονομουμένου;

Αν ο κληρονόμος κυοφορείται κατά το θάνατο του κληρονομουμένου, η μητέρα, αν δεν μπορεί να διαθρέψει τον εαυτό της, μπορεί να απαιτήσει ανάλογη διατροφή από την κληρονομική μερίδα του κυοφορούμενου, έως τον τοκετό. Για να καθοριστεί η κληρονομική μερίδα θεωρείται ότι θα γεννηθεί, ένα μόνο τέκνο.

Τι γίνεται όταν δεν βρίσκεται κληρονόμος;

Αν δεν βρεθεί κληρονόμος μέσα σε προθεσμία ανάλογη προς τις περιστάσεις, το δικαστήριο της κληρονομίας βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος, εκτός από το δημόσιο. Η βεβαίωση δημιουργεί τεκμήριο ότι το δημόσιο είναι εξ αδιαθέτου κληρονόμος.

Το δικαστήριο πριν από τη βεβαίωση διατάζει να δημοσιευτεί πρόσκληση, για να αναγγελθούν εκείνοι που αξιώνουν κληρονομικό δικαίωμα, και καθορίζει ταυτοχρόνως τα σχετικά με τη δημοσίευση και την προθεσμία της αναγγελίας. Αν οι δαπάνες της δημόσιας πρόσκλησης είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με την κληρονομία, μπορεί αντί για δημοσίευση να γίνει ειδική πρόσκληση προς τους πιθανούς κληρονόμους. Αν μέσα στην ορισμένη προθεσμία δεν αναγγέλθηκε κληρονόμος ή το δικαίωμα εκείνου που εμπρόθεσμα αναγγέλθηκε κριθεί ανυπόστατο, το δικαστήριο προχωρεί στη βεβαίωση ότι το δημόσιο είναι εξ αδιαθέτου κληρονόμος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Πριν από τη δικαστική βεβαίωση ότι δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος, δεν μπορεί να ασκηθεί δικαίωμα από το δημόσιο ή κατά του δημοσίου ως εξ αδιαθέτου κληρονόμου.

ΧρύσαΤσιώτση
Δικηγόρος, chryssa.tsiotsi@gmail.com


ΝΟΜΟΣ 4182/ΦΕΚ Α/185/10.09.2013
Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις.

Άρθρο 61: Σχολάζουσα κληρονομία

1. Στοιχεία και πληροφορίες που περιέρχονται σε υπηρεσίες του δημοσίου ή νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα για την ύπαρξη κληρονομίας χωρίς εμφανή κληρονόμο διαβιβάζονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της τελευταίας κατοικίας του κληρονομουμένου, η οποία προβαίνει σε εξακρίβωση των στοιχείων της κληρονομίας, πιθανολογεί την ύπαρξη ή μη κληρονόμων και ενημερώνει για τις ενέργειές της το Υπουργείο Οικονομικών. Ιδιαίτερη υποχρέωση ενημέρωσης έχει η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) του κληρονομουμένου, εφόσον παρέλθει εξάμηνο από τον θάνατό του, χωρίς να εμφανιστούν οι κληρονόμοι του, προκειμένου να διοριστεί κηδεμόνας ή να βεβαιωθεί το κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου.

2. Εφόσον προκύπτει ανάγκη ορισμού κηδεμόνα και αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών, ο σχετικός φάκελος διαβιβάζεται στο Υπουργείο αυτό. Αν από τα στοιχεία πιθανολογείται σφόδρα ότι δεν υπάρχει κληρονόμος πλην του δημοσίου, ο διορισμός κηδεμόνα παραλείπεται και υποβάλλεται αίτηση στο δικαστήριο της κληρονομίας για τη βεβαίωση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 1868 του Αστικού Κώδικα και με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 5.

3. Η αρμόδια αρχή διορίζει κηδεμόνα για την προσωρινή διοίκηση της κληρονομίας και την εξακρίβωση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου όταν ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχθηκε την κληρονομία. Για το διορισμό κηδεμόνα ενημερώνεται χωρίς καθυστέρηση η γραμματεία του δικαστηρίου της κληρονομίας. Ο επικαλούμενος κληρονομικό δικαίωμα μπορεί να ζητήσει οποτεδήποτε τη βεβαίωση του κληρονομικού του δικαιώματος, με αίτησή του προς το δικαστήριο της κληρονομίας, η οποία κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή, επί ποινή απαραδέκτου της συζητήσεώς της.

4. Συμπληρωματικά προς τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου εφαρμόζονται και τα άρθρα 1866, 1867, 1868 και 1870 του Αστικού Κώδικα.

5. Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα ενεργειών του κηδεμόνα και του τυχόν αντικαταστάτη του μετά την παρέλευση διετίας από του αρχικού διορισμού ούτε σχετική εκκρεμοδικία και πιθανολογείται με γνώμη του Συμβουλίου ότι δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος εκτός από το Δημόσιο, το έργο του θεωρείται ως περαιωθέν και ζητείται η αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου κατά το άρθρο 1868 του Αστικού Κώδικα. Πριν την υποβολή της αίτησης δημοσιεύεται πρόσκληση της αρμόδιας αρχής προς όσους τυχόν αξιώνουν κληρονομικό δικαίωμα, προκειμένου να αναγγείλουν το δικαίωμά τους σε προθεσμία τριών μηνών. Η πρόσκληση δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα της αρμόδιας αρχής επί ένα τουλάχιστον μήνα και η προθεσμία αναγγελίας αρχίζει από την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων.

6. Με την αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου, θεωρείται ότι η κληρονομία επάγεται σ’ αυτό χωρίς όρο και για την εκκαθάρισή της, εφόσον απαιτείται, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Δ.

Ενάργεια
Νοέμβριος 2018

Πηγή: vironasipolimas.blogspot.com - 6 Νοέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου