Αναδημοσίευση από εδώ.
Καμπανάκι από την Κομισιόν προς τη χώρα μας για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, με προειδοποιητική έκθεση που αναφέρει υστέρηση του ρυθμού ανακύκλωσή τους.
Ο ευρωπαϊκός στόχος είναι το 50% αυτών να επαχρησιμοπιούνται μέχρι το 2020 σύμφωνα με το άρθρο 11 Παρ. 2 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΕΕΑΑ) δείχνουν ποσοστό 17% αλλά η πραγματικότητα απέχει έτη φωτός αφού τελικά δεν ξεπερνάει το 5%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αττική όπου πολλοί κάδοι ανακύκλωσης είναι γεμάτοι σκουπίδια λόγω της αδιαφορίας ή έλλειψης παιδείας των πολιτών, αλλά και η τεράστια επικοινωνιακή έλλειψη της εταιρείας. Είναι σίγουρο ότι ούτε το 10% δεν γνωρίζει ότι δεν πετάμε σακούλες στους μπλέ κάδους.
Οι βασικές αιτίες είναι η απουσία υποδομής για το διαχωρισμό των αποβλήτων, η χαμηλή ευαισθητοποίηση του κόσμου, η έλλειψή ενός φόρου υγειονομικής ταφής. Οι προτεινόμενες λύσεις πέρα από το ειδικό τέλος, είναι η επαναφορά του αριθμού συσκευασίας ώστε ο διαχωρισμός συλλογής στερεών αποβλήτων να είναι ακριβής. Ταυτόχρονα κάθε δήμος να έχει κυρώσεις αν δεν πιάνει το στόχο ανακύκλωσης, να έχει όμως την τεχνική υποστήριξη του Κράτους; και να επιδοτείται η καμπάνια ενημέρωσης του κοινού.
Πολλοί επιμένουν ότι αν δεν εφαρμοστεί το ΠΟΠ (Πληρώνω όσο πετάω) δεν πρόκειται να πιάσουμε ποτέ τους στόχους. Μαζί με τη αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και επιβράβευση της συμμετοχής των δημοτών με μείωση των δημοτικών τελών, δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν Γ. Κρεμλής στην ομιλία του στο συνέδριο Κυκλικής Οικονομίας στα Χανιά, αναφέρθηκε στο κίνδυνο επιβολής νέων προστίμων αν δεν συμμορφωθούμε.
"Κύριο μέλημα μας να είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων με έμφαση στις μονάδες των επικίνδυνων αποβλήτων ή της θερμικής επεξεργασίας", πρόσθεσε. "Χαϊδεύει λοιπόν τα ώτα πως μπορεί να επηρεάσει την αρνητική θέση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τα Περιφερειακά Σχέδια (ΠΕΣΔΑ). Ενδεικτικά για να αποτυπωθεί πως βάλαμε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, δείτε τι συμβαίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο πληθυσμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι 577.900 με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και αυτό ανάγεται σε παραγωγή μάξιμουμ 225.000 τόνων/έτος μεικτών αποβλήτων.
Από το 2020 επιβάλλεται η προ-διαλογή τουλάχιστον του 53% από τους δήμους, το υπόλοιπο θα είναι χρηματοδοτούμενο με κονδύλια της Ε.Ε. Αν η χώρα μας ολοκληρώσει τις τρεις μονάδες επεξεργασίας δυναμικότητας 200.000 τόνων κινδυνεύει:
- Να κριθεί παράνομη και να αναγκαστεί να επιστέψει την ευρωπαϊκή συμμετοχή
- Να δαπανήσει ιδίους πόρους επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους πολίτες χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα
- Να φέρει την καταστροφή του περιβάλλοντός σε ακτίνα γύρω από τις επιλεγμένες περιοχές -Δήμοι Βαβέλ-
Μέσα σε συνθήκες πλήρους ανευθυνότητας οι δήμαρχοι και οι εργαζόμενοι αλληλοκατηγορούνται για την ελλιπή εφαρμογή της ανακύκλωσης. Σαν αποτέλεσμα χάνονται 29 εκατ. ευρώ το χρόνο και σχεδόν ολόκληρο το ποσό των αναδρομικών που ψηφίστηκαν στα ειδικά μισθολόγια σήμερα (760 εκατ.ευρώ/έτος) σε επίπεδο χώρας.
Η σπατάλη είναι σοβαρή. Τα κόστη διαχείρισης απορριμμάτων σε σχέση με το ΑΕΠ (ακαθάριστο εθνικό προιόν) ήταν για το 2016 τα εξής:
ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ (οι καλύτερες χώρες)......0
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ ......................................0,2
ΕΛΛΑΔΑ και ΜΑΛΤΑ (οι χειρότερες χώρες) .....0,8
Ενώ άλλες χώρες βγάζουν κέρδη από την διαχείριση των σκουπιδιών εμείς χαρίζουμε πόρους στους εργολάβους, επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κάνει προ-διαλογή, όπως εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι. Στην Βιέννη, όπου κάνουν σε 1.800.000 πληθυσμό πάνω από 75% διαλογή στη πηγή, 6 ρευμάτων, με συλλογή ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ με υπαλλήλους των ΔΗΜΩΝ... ΜΕ αναλογία 490 κατοίκους ΑΝΑ εργαζόμενο. Σε μια μικρό δήμο της Ιταλίας, στον Δήμο Σεβέζου με 23.000 κατοίκους .η ανακύκλωση έχει ήδη ξεπεράσει το 80% με περί τους 450 κατοίκους ανά εργαζόμενο. Είναι ξεκάθαρο πως μπορεί ο τομέας αυτός να αναδειχθεί μαύρος χρυσός για την οικονομία, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πάνω από όλα ένα καθαρό πλανήτη, το ΣΠΙΤΙ μας".
Πηγή: https://www.myota.gr - 9 Νοέμβρη 2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου