Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Περικλής Κοροβέσης 1941-2020


Έφυγε από τη Ζωή ο Περικλής Κοροβέσης
Συγγραφέας, λογοτέχνης, ποιητής, κοινωνικός ακτιβιστής, όπως ο ίδιος έλεγε για τον εαυτό του. 
Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου 
Χρειαζόμαστε, καταρχάς, πιστεύω, έναν νέο Διαφωτισμό. Γιατί με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα, παραμονεύει πάντα στους διαδρόμους της εξουσίας, στον λαϊκισμό και στα τηλεοπτικά παράθυρα  συνήθιζε να λέει ο Περικλής Κοροβέσης  
 Περικλής Κοροβέσης: Ο αθεράπευτος οραματιστής που «έφυγε» πλήρης ...
Ο Περικλής Κοροβέσης  γεννήθηκε  20 Ιουλίου 1941, στο Αργοστόλι στη Κεφαλονιά. Απεβίωσε 11 Απριλίου 2020 στην Αθήνα, σε ηλικία 79 χρονών.

Το 1957 ήρθε οικογενειακός στην Αθήνα εγκαταστάθηκε στα Πατήσια και εκ τότε δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτή την γειτονιά της Αθήνας.


 Όλη η Αθήνα τότε ήταν μεγάλο χωριό, πολύ φιλικό, πολύ ζωντανό.  Έβλεπες κάτι υπέροχες μονοκατοικίες και παραδίπλα κήπους, χωράφια, αλάνες. Φρούτα, λαχανικά και αυγά ψώνιζα από το μποστάνι του γείτονα .   Υπήρχε ζωή προσιτή και προσωποποιημένη,  υπήρχε ένα κλίμα αισιοδοξίας, ελπίδας, αμφισβήτησης, πειραματιστών, τη δεκαετία του 60, αναφέρει σε συνέντευξη  του στο  LIFO τον Απρίλιο του 2014

Η πρώτη του απασχόληση ήταν σε μια ασφαλιστική εταιρεία στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Παράλληλα πήγαινε νυκτερινό στη σχόλη Εμποροϋπαλλήλων πίσω από τη Μητρόπολη.

Σπούδασε Θέατρο, και στο Παρίσι παρακολούθησε μαθήματα των Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνίλιου Καστοριάδη και άλλων διανοητών της αριστερής σκέψης.   
Από μικρή ηλικία συμμετείχε στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς. Για την δράση του φυλακίστηκε και βασανίστηκε από την Χούντα.

Συγγραφέας και αρθρογράφος
Το πρώτο και πιο γνωστό του βιβλίο οι ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ, κυκλοφόρησε το 1969, όπου περιγράφει τα βασανιστήρια στα οποία προέβαινε η Χούντα των Συνταγματαρχών κατά των αγωνιστών και την προσωπική του μαρτυρία. Το βιβλίο αυτό αρχικά κυκλοφόρησε παράνομα στη συνέχεια μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες

Έχει γράψει και άλλα βιβλία όπως Αριστερή Ανακύκλωση, Παράπλευρες καθημερινές απώλειες.  Η πολιτική Βία είναι πάντοτε φασιστική, στο Κέντρο του Περιθωρίου και άλλα.

Εργάστηκε ως αρθρογράφος στις εφημερίδες, Ελευθεροτυπία, Εποχή, εφημερίδα των συντακτών, ενώ αρθρογράφησε και σε πολιτικά περιοδικά όπως ο Σχολιαστής, η Γαλέρα και  στο «Δίφωνο».
 Ο Περικλής Κοροβέσης θεωρούσε τον εαυτό του κοινωνικό ακτιβιστή, ωστόσο είχε και πολιτική δραστηριότητα.
Το 1998 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με το συνδυασμό του Λέοντα Αυδή (ΚΚΕ). Υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2007 στην Περιφέρεια της Αθήνας. Το 2009 αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε πάρει μέρος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, συζητήσεις , ως ομιλητής, καλεσμένος από κινήματα τη αριστεράς και της αυτονομίας.
…Όταν λέω Αριστερά, εννοώ όλο το φάσμα που προτείνει μια άλλη κοινωνία. Και μέσα σ' αυτούς βάζω από τους αναρχικούς μέχρι το ΚΚΕ, δηλαδή όλους αυτούς που αναφέρονται σε μια άλλη κοινωνία που θα ξεπερνάει τα όρια του καπιταλισμού. Και από 'κεί και πέρα αποδίδω ευθύνες σε κάθε έκφραση αυτού του φάσματος της Αριστεράς.
…. η Αριστερά ή θα είναι επαναστατική ή δεν θα είναι τίποτα. Όταν λέμε επανάσταση, δεν εννοούμε να καταλάβουμε τα χειμερινά ανάκτορα, αλλά να αλλάξει η σκέψη μας, η νοοτροπία και η συμπεριφορά μας, για να δημιουργήσουμε μια νέα συνείδηση στον κόσμο ώστε να καταλάβει ότι αυτός είναι η δύναμη και σ' αυτόν ανήκει η εξουσία κι όχι στη γραφειοκρατία.                                                       Από συνέντευξη στην ΑΥΓΗ 18 Νοεμβρίου 2013

Στο Βύρωνα 10 Νοέμβριου 2017 στο φιλόξενο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο    ΛΑΜΠΗΔΩΝΑ, με πρωτοβουλία των  συλλογικοτήτων  Κοινωνικό Κέντρο και ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ  οι Βυρωνιώτες είχαν την εύκαιρα να δουν την μικρού μήκους ταινία Η ΜΕΘΟΔΟΣ του Χάρη Γιουλάτου - νεαρός Βυρωνιώτης σκηνοθέτης-   που περιγραφή τη ζωή του Περικλή Κοροβέση και να συνομιλήσουν  μαζί του, για το πως αποφάσισε ύστερα από τα Βασανιστήρια που υπέστη στην περίοδο της δικτατορίας- τον συνέλαβαν τον Οκτώβριο του 1967- να γράψει το βιβλίο Ανθρωποφύλακες.
 Δημήτρης Χατζηστέλιος, Χάρης Γιουλάτος, Περικλής Κοροβέσης ( http://politestouvirona.blogspot.com 12-11-2017)

Κάλο σου Ταξίδι Περικλή.
Θα σε θυμόμαστε.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου