Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Παρεμβαση του προέδρου του σωματείου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβολίου


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 14-4-2020 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η  χώρα μας και όλος ο πλανήτης ζει την επέλαση της πανδημίας και όλοι ελπίζουμε ότι γρήγορα θα την αντιμετωπίσουμε και οι άνθρωποι θα βγούμε νικητές.
Η πανδημία αυτή έφερε στην επιφάνεια προβλήματα, ανεπάρκειες ολιγωρία, αλλά και βαθιά λαθεμένες και επιζήμιες για την κοινωνία οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων  τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν όλα τα χρόνια οδήγησαν  στη συρρίκνωση, αποδυνάμωση του δημόσιου  συστήματος υγείας, κλείσιμο νοσοκομείων, τεράστιες ελλείψεις   προσωπικού κ.λπ. και τώρα που το χρειαζόμαστε σαν χώρα, ως λαός δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που θεοποιούν την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα, αναγκάζονται τώρα να αναγνωρίσουν πόσο χρήσιμο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, πόσο αναγκαίες είναι οι σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες για να σταθεί ο λαός, η κοινωνία όρθια.
Προβλήματα ελλείψεις προσωπικού, υποστελεχωμένες υπηρεσίες υπάρχουν σε όλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στους  δήμους.

Οι  Δήμοι σηκώνουν τεράστιο βάρος στην προσπάθεια να διευκολύνουν την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, να στηρίξουν τους κοινωνικά ασθενέστερους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Να διασφαλίσουν την καθαριότητα στις πόλεις, με υποστελεχωμένες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπηρεσίες. 

 Στο Δήμο Βύρωνα η υγειονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα, ελλείψεις, λαθεμένες πολιτικές και φαινόμενα ολιγωρίας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή συνάντησε τον κ. Δήμαρχο και άμεσα ζητήσαμε να προχωρήσει ο δήμος στην προμήθεια υλικών για την υγιεινή και την προστασία των εργαζομένων, να γίνουν απολυμάνσεις και γίνει προμήθεια μέσων προστασίας, να γίνουν προσλήψεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί  κ.λπ.

Ορισμένα πράγματα  γίνονται με αργούς ρυθμούς, αφήνοντας εκτιθέμενους τους εργαζόμενους. Επικοινωνιακά παρουσιάζεται μια ωραία εικόνα αλλά στην πράξη δεν είναι έτσι.
Αργοπορημένα δόθηκαν γάντια, μάσκες, αντισηπτικό. Δεν έχουν δοθεί ακόμα στολές μιας χρήσης,  ούτε στην καθαριότητα ούτε στο κοιμητήριο. Οι απολυμάνσεις άρχισαν καθυστερημένα.


 Οι συνάδελφοι ΟΧΙ μόνο στην καθαριότητα αλλά όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό με τα ρούχα που εργάζεται επιστρέφει στο σπίτι του, αφού δεν υπάρχει χώρος με ατομικούς φωριαμούς. Οι ειδικοί μας  βομβαρδίζουν καθημερινά, ΠΡΟΣΟΧΗ στα ρούχα εργασίας για τη μετάδοση του κορονοιού.
  Ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί  τα Μέσα Ατομικής Προστασίας από τον Οκτώβριο του 2017. Δηλαδή  το 2018, 2019, 2020 δεν έχουν δοθεί μέσα ατομικής προστασίας.
Τα αναφέρω αυτά για να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες εργάζονται, οι εργαζόμενοι του Δήμου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, την τοπική κοινωνία.
Χρειάζεται να δούμε τα ζητήματα με άλλη μάτια, ΕΑΝ θέλετε να είμαστε χρήσιμοι για τους εργαζόμενους και να μην αρκούμαστε απλά σε ευχαριστίες.
Πρέπει για παράδειγμα να δημιουργηθούν επιτέλους αποδυτήρια για τους εργαζόμενους, με ντουλάπες, ντουζιέρες, πλυντήριο για τα ρούχα εργασίας.
Μαθαίνουμε ότι η δημοτική αρχή σκέπτεται να κλείσει το κυλικείο στην καθαριότητα και ο χώρος να γίνει γραφεία. Είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο;  θα ήθελα ο κ. Δήμαρχος να πάρει θέση για αυτά που ακούγονται.

Θα πρέπει  να δοθούν επιτέλους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στην ώρα τους, για να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων . Μην προσπαθεί η δημοτική αρχή να μειώνει τις δαπάνες για τους εργαζόμενους και τη ζωή τους. Είναι ευθύνη της υπηρεσίας να χορηγεί τα ρούχα εργασίας και να επιδιώκει  τα ΜΑΠ να τα φοράνε οι εργαζόμενοι. ΟΤΑΝ όμως δεν τα χορηγεί; ή όταν υπάρχει το απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας, γιατί αυτό βολεύει διοίκηση και μερικούς εργαζόμενους, -να τελειώσω και να φύγω- κανένας δεν νοιάζεται ούτε για την υγεία του ούτε  και για τα μηχανήματα.
Η κυβέρνηση έδωσε 60.000 στον Δήμο για πρόσθετα μέσα προστασίας για τον κορονοϊό, θα  θέλαμε να γνωρίζουμε  πόσα χρήματα δαπανήθηκαν και ποια μέσα αγοράστηκαν. Θα μπορούσαν να αγοραστούν κάποια παντελόνια  εργασίας, να έχουν τουλάχιστον να αλλάζουν πιο ταχτικά οι εργαζόμενοι. Να αγοραστούν αδιάβροχα για τους εργαζόμενους που πλένουν και απολυμαίνουν τις πλατείες.
Λόγο των έκτακτων συνθηκών χρειάζεται να γίνεται απολύμανση  στα απορριμματοφόρα, τους κάδους απορριμμάτων, τους χώρους εργασίας αλλά και σε πλατειές δημόσιους χώρους κ.λπ.
Τα απορρίμματα να μαζεύονται και τα Σαββατοκύριακα. Να γίνουν οι  απαραίτητες προσλήψεις για αυτό. Να αυξηθούν οι υπερωριακές ώρες που δικαιούται ο εργαζόμενος και να αυξηθεί η υπερωριακή αμοιβή. 
Αυτή  την περίοδο με τις έκτακτες συνθήκες πάνω από 120 εργαζόμενοι βρίσκονται σε ειδικές άδειες. ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΝΕΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Ιδιαίτερα στην καθαριότητα, το κοιμητήριο, το πράσινο, τις κοινωνικές δομές  σε υπηρεσίες που είναι στη ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. TMHMATA που σταμάτησαν τη λειτουργία τους οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν και απασχολούνται σε υπηρεσίες που λειτουργούν.

Πάρθηκαν αποφάσεις για ορισμένες προσλήψεις εκτάκτων νομίζω 19. Αριθμός που δεν επαρκεί. Πόσοι όμως έχουν πιάσει εργασία μέχρι σήμερα 10, 11 άτομα. Υπάρχει καθυστέρηση στην πρόσληψη. Με ποια διαδικασία γίνονται οι προσλήψεις; Γιατί δεν ανακοινώνονται για να έρθει ο άνεργος, να κάνει αίτηση. Θα αναβιώσουν παλιές  εποχές;
Πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα έστω και αυτές οι λίγες προσλήψεις και να γίνουν και άλλες γιατί δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες. Συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες χρειάζεται να γίνουν  τουλάχιστον 30 προσλήψεις. Εργατών, οδηγών στην καθαριότητα,  στο συνεργείο ηλεκτρολόγος, σιδεράς, βουλκανιζατέρ,  στο ΠΡΑΣΙΝΟ, την Τεχνική, στο κοινωνικό μαγειρείο, το κοιμητήριο. Στο κοινωνικό μαγειρείο ΤΩΡΑ βοηθούν οι μάγειροι των Π. Σταθμών την επομένη ημέρα που θα ανοίξουν οι Π.  σταθμοί  τι θα γίνει;  
 Οι νεοπροσληφθέντες να εργάζονται στο αντικείμενο και στη θέση για την οποία προσελήφθηκαν. ΔΕΝ μπορεί να τον προσλαμβάνουμε εργάτη στην καθαριότητα και να απασχολείται σε άλλη εργασία.
Οι   έκτακτοι συμβασιούχοι θα πρέπει να υπάρξει μερίμνα ώστε να πληρωθούν στις 27 Απριλίου.
Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των καθαριστριών στο κολυμβητήριο.

 Τέλος υπάρχει το μεγάλο ζήτημα ΒΟΗΘΕΙΑ στο σπίτι.
Ο Δήμος Βύρωνα δεν έχει υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι από το 2010, μετά από επιλογή της τότε δημοτικής αρχής. Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια ερμαφρόδιτη κατάσταση και για αυτό ο Δήμος δεν χρηματοδοτείται  από το κράτος. Είναι ευκαιρία ΤΩΡΑ να συσταθεί  βοήθεια στο σπίτι στην κοινωνική υπηρεσία, να στελεχωθεί από προσωπικό και να χρηματοδοτείται από το κράτος, όπως γίνεται σε άλλους δήμους.
Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου από τους ΚΑΠ.

Δ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Αντεργατική πολιτική και  ΒΛΑΠΤΙΚΗ  ενέργεια σε βάρος των εργαζομένων η  αναστολή εργασίας σε  11εργαζομενους. Πρόκειται για μια αυθαίρετη ενέργεια η οποία έκτος των άλλων δεν είναι και νόμιμη.  Η  Δ. Επιχείρηση  είναι ΝΠΙΔ του Δήμου και όφειλε να μην κάνει αναστολή εργασίας και να απασχοληθεί το προσωπικό στον Δήμο.  ΑΜΕΣΑ θα πρέπει ΑΥΡΙΟ, ΜΕΘΑΥΡΙΟ  να καταβάλει το μισθό στους εργαζόμενους για να κάνουν ΠΑΣΧΑ.  Να σταματήσει η αυθαιρεσία της διοίκησης. Πριν λίγο πήραμε απάντηση  από το υπουργείο εργασίας ότι η Δ. Επιχείρηση δεν εντάσσεται στα μέτρα για το επίδομα των 800 ευρώ.  

Κυρίες και Κύριοι σύμβουλοι

Πιστεύω ότι θα συμβάλλεται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν άμεσα. Να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να έρθει νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Χρειαζόμαστε έργα, πράξεις και όχι επικοινωνιακά λόγια. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι στον δήμο είναι στην πρώτη γραμμή, σε όλες τις συνθήκες  προς όφελος της κοινωνίας.  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Μην  ξεχνάμε. Καμία δημοτική αρχή, κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να κάνει πράξη την πολιτική του χωρίς τους εργαζόμενους του Δήμου.
Χρειάζεται συνεργασία  της δημοτικής αρχής με το σωματείο και να μην προσπαθεί να το παραβλέψει και να το παρακάμψει.

Σας ευχαριστώ Καλή δύναμη σε όλους και Καλή ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Παναγιωτόπουλος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου