Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Αυξάνεται η στρατιωτική θητεία στο στρατό ξηράς, με εξαιρέσεις.

 Η θητεία στο Στρατό Ξηράς θα αυξηθεί κατά  τρεις μήνες.

 Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους.

 

 Αυξάνεται η στρατιωτική θητεία των οπλιτών του Στρατού Ξηράς σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

 

Οι νεοσύλλεκτοι θα υπηρετούν 12 μήνες (οι υπόχρεοι πλήρους θητείας αντί για 9 που ισχύει σήμερα). Η 12μηνη θητεία  ισχύει  σήμερα για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

 Από την αύξηση της θητείας θα εξαιρούνται  και θα υπηρετήσουν  9 μήνες, αυτοί που θα  επιλέξουν την στρατιωτική τους θητεία σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς ( Έβρο και ακριτικά νησιά του Αιγαίου).

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται διάρκεια θητείας 9 μηνών, για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ. 

Το συγκεκριμένο καθεστώς ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Πολεμική Αεροπορία  και το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα. 

Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα).

 

 Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.

 

Οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ άμεσα και τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με υπουργική απόφαση. 


ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου