Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Κάτι αρχίζει να κινείται; σε σχέση με την σχολάζουσα κληρονομιά στην οδό Νικηφορίδη.

 Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο-13 Ιανουαρίου 2021- έγινε συζήτηση για τη σχολάζουσα κληρονομιά, στην συμβολή των οδών  Νικηφορίδη, Τιμοθέου, Αρώνη, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μαυρόπουλος Τάσος εκ μέρους της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης.

                          Σχολάζουσα κληρονομιά σε περιοχή "φιλέτο"στην οδο Νικηφορίδη


Είναι γνωστό ότι στο δημοτικό συμβούλιο 9 Δεκεμβρίου 2019 έγινε συζήτηση επί του αιτήματος των Κατοίκων-Πολιτών Δήμου Βύρωνα αναφορικά με τα προβλήματα της οδού Ν. Νικηφορίδη" και τη σχολάζουσα κληρονομιά και είχε συγκροτηθεί επιτροπή  με Απόφαση  Δ.Σ. 279/2019, με την οποία συγκροτήθηκε Επιτροπή ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ αποτελούμενη από τους:

1.      Καραγιάννη Μιχαήλ, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ως Πρόεδρο

2.      Δεμπόνο Βασίλειο, Δημοτικός Σύμβουλος από την μειοψηφία, ως μέλος

3.      Σάρολα Βασιλική, Δημοτική Σύμβουλος από την μειοψηφία, ως μέλος

4.      Σωτηρόπουλο Αλέξιο, Δημοτικός Σύμβουλος από την μειοψηφία, ως μέλος

5.      Βούρτση Νικόλαο (Εκπρόσωπος της συλλογικότητας “ΕΝΑΡΓΕΙΑ”), ως μέλος

 για να τρέξει ( όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Απόφαση - δείτε: Διαύγεια ΑΔΑ: Ψ6ΤΙΩ9Ε-ΜΜΠ) ΜΟΝΟΝ την υπόθεση της σχολάζουσας κληρονομίας της οδού Νίκου Νικηφορίδη. Δεν είναι διαπαραταξιακή επιτροπή και μέλη της είναι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι νομικοί.

Η επιτροπή αυτή  μέχρι και το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο δεν  συνεδρίασε ποτέ.

 Είχε προηγηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη λειτουργία της επιτροπής η παραίτηση του λαϊκού μέλους κ. Βρούτση Νικόλαου.

 Πιο συγκεκριμένα

 Η συλλογικότητα ΕΝΑΡΓΕΙΑ και το μέλος της στην επιτροπή, με έγγραφο που έστειλαν στο Δήμαρχο τον περασμένο Απρίλιο 2020, έκαναν γνωστό ότι αποχωρούν από την επιτροπή αυτή, αφού  δεν συνεδρίασε ποτέ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει το έγγραφο που στάλθηκε από τον κ. Βούρτση «Επειδή όμως θεωρώ την έκφραση «για να τρέξει την υπόθεση» ταυτόσημο με την «μ πος τε κα ργον μήδετο», δηλαδή, «μαζί με το λόγο και το έργο»,

Επειδή εδώ και τέσσερις μήνες η Επιτροπή, είτε πριν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων λόγω της Πανδημίας του κορωνοϊού SARS-COV-2 (COVID-19), είτε τώρα με τη δυνατότητα της τηλεδιάσκεψης, ΔΕΝ έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να συνεδριάσει και φαντάζει πλέον περισσότερο με την έκφραση «όποιος δεν θέλει να λύσει ένα πρόβλημα, φτιάχνει μια επιτροπή», Σας ενημερώνω ότι, ΑΠΟΧΩΡΩ από μέλος της Επιτροπής Ειδικού Σκοπού της Απόφασης 279/2019.

Με εκτίμηση

Βούρτσης Νικόλαος

(εκπρόσωπος της συλλογικότητας «Ενάργεια»)

 Μετά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο 13Ιανουαρίου 2021 φαίνεται ότι  κάτι αρχίζει να κινείται.

Ο αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης Μιχάλης συγκάλεσε την επιτροπή μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη   21 Ιανουαρίου 2021στην οποία παραβρέθηκαν οι κ .κ.  Καραγιάννη Μιχαήλ, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ως Πρόεδρος  και οι  δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δεμπόνο Βασίλειο, Σάρολα Βασιλική, Σωτηρόπουλο Αλέξη, Ιουλία Κιούπη, Μπαστέα Πετρούλα , και μετά από διαλογική συζήτηση  συμφωνήθηκε το θέμα της σχολάζουσας κληρονομιάς να έρθει ως θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο και να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις.                                                                                              Σε δελτίου τύπου που εξέδωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Δεμπόνος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι  πρότεινε την μίσθωση των εν λόγω οικοπέδων από το Δήμο για  λόγους συμφέροντος του Δήμους μας, τους οποίους θα παρουσιάσει αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο.                         Διαβάστε  ΕΔΩ  https://vironasipolimas.blogspot.com/  το δελτίο τύπου του κ. Δεμπόνου.

 Εντύπωση προκάλεσε η διαμάχη που εκδηλώθηκε μεταξύ της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ με επικεφαλής τον κ. Γώγο και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Δεμπόνο Βασίλη, που πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε; διαγράφτηκε;  από την  ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.  Ο λόγος , το εάν μπορεί , να συμμετέχει στην επιτροπή αφού δεν ανήκει πλέον στην παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ ο  κ. Δεμπόνος.

 Δυο λόγια για την σχολάζουσα κληρονομιά, στη συμβολή των οδών  Νικηφορίδη, Τιμοθέου, Αρώνη. 

Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση, σε περιοχή φιλέτο με αρκετά ακίνητα, μερικά είναι εγκαταλελειμμένα, χωρίς ιδιοκτησία. Θα μπορούσε ο Δήμος να διεκδίκηση το χώρο και να αξιοποιηθεί για το δημόσιο συμφέρον. Σύμφωνα με το νόμο σχολάζουσα κληρονομία είναι η κληρονομία της οποίας ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν έχει ακόμα βρεθεί ή δεν είναι βέβαιο ότι την έχει αποδεχθεί (άρθρο 1 παρ. 6 του ν.4182/2013).

Το θέμα έφερε προς συζήτηση για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο το 2008, ο τότε επικεφαλής της δημοτικής πρωτοβουλίας ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ  κ. Κώστας Σταθόπουλος. Πρότεινε μάλιστα να προταθεί από το Δήμο για να είναι χώρος υποδοχής της στάσης του ΜΕΤΡΟ στην πόλη. Ο τότε Δήμαρχος Χαρδαλιάς είχε  αναφέρει ότι μπορεί να γίνει υπόγειο και υπέργειο Γκαράζ, κάτοικοι της περιοχής είχαν προτείνει άλλες κοινόχρηστες χρήσεις.

Μάλιστα όταν η δημοτική αρχή Χαρδαλιά επέβαλε το δυνητικό οικονομικό τέλος στους κατοίκους, μέρος αυτών των χρημάτων προβλεπόταν να δοθούν και για το χώρο αυτό. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Το δυνητικό τέλος εισπράχτηκε από τους κατοίκους. Η σημερινή δημοτική αρχή ενώ είχε δεσμευτεί για έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης Χαρδαλιά, ποτέ δεν έκανε αυτό τον έλεγχο. Και το ερώτημα παραμένει, τα χρήματα που εισπράχτηκαν από τους πολίτες για το δυνητικό τέλος. δαπανήθηκαν και για ποιο σκοπό;  

 Το θέμα της σχολάζουσας κληρονομιάς, -έχουν περάσει  13 χρόνια από τότε που συζητήθηκε πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο-  έχει τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο αρκετές φορές, αλλά πάντα βρίσκεται σε σημείο μηδέν.  Σαν μια αόρατη δύναμη να μην αφήνει να προχωρήσει τίποτα σχετικά με αυτό το θέμα.

Θα  μπορούσε να γίνει τροποποίηση του Ρυμοτομικού σχεδίου, να χαρακτηριστεί ο χώρος κοινόχρηστος για κοινωφελής χρήσης για να αποθαρρύνονται ιδιώτες αγοραστές που θα ήθελαν να διεκδικήσουν  το  συγκεκριμένο χώρο.

 Μήπως υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να περιέλθει ο χώρος στο Δήμο;  Έχει γίνει εκκαθάριση και έχει περιέλθει μετά από τόσα χρόνια στο δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών -υπηρεσία κοινωφελών περιουσιών); Εξακολουθεί να είναι στα χέρια της κηδεμόνα η υπόθεση;

Μήπως έχει πουληθεί τμηματικά σε ιδιώτες;

Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις από τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο.

Αναμένουμε

Η ιστοσελίδα μας θα παρακολουθεί  το θέμα αυτό και θα επανέλθουμε.

Όπως θα αναδείξουμε και συνολικότερα τι  γίνεται με τους χώρους που είχε ξεκινήσει να διεκδικεί ο Δήμος επί δημαρχίας του κ. Νίκου Ρογκάκου, όπως το οικόπεδο στην Νεράιδα, ο χώρος με τα παλιά κτίσματα στη συμβολή των οδών Μ. Ασίας, Κωνσταντιλιέρη και Βουτζά και παραμένουν ακόμη και σήμερα σε εκκρεμότητα, ενώ η πόλη τα έχει τα χρειάζεται.

 Οι χώροι αυτοί  πρέπει αξιοποιηθούν σύντομα,  χωρίς άλλη κωλυσιεργία και καθυστέρηση, για την δημιουργία κοινωνικών δομών και την κάλυψη καθημερινών αναγκών των πολιτών.   

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

2 σχόλια:

  1. Καλό θα είναι να μην συγχέετε την παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ με επικεφαλή τον κύριο Γώγο και την ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ που ηγείτο ο κύριος Χαρδαλιάς.Άλλωστε έχουν περάσει 7 χρόνια που ηγείται ο κύριος Γώγος ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.Σας προξένησε εντύπωση η διαμάχη που έγινε μεταξύ Γώγου και Δεμπόνου και δεν σας προκαλεί εντύπωση που δεν μπορείτε να θυμηθείτε πώς λέγεται η μεγαλύτερη παράταξη του δήμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από λάθος μας, και χωρίς κάποια σκοπιμότητα αναφέραμε ότι ο κ Δεμπόνος ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Το ακριβές είναι ότι ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ με επικεφαλής τον κ. Γώγο .
      Επανορθώνουμε στο αναρτημένο κείμενο μας, μετά από παρατήρηση αναγνώστη της ιστοσελίδας μας.
      Ευχαριστούμε για την διόρθωση.
      ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

      Διαγραφή