Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Παραγωγοί και επαγγελματίες λαϊκών αγορών αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην οδό Νίκης πραγματοποίησε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αντιδρώντας  στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές.

Απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και σημειώνουν την αντίθεση τους στα νέα κριτήρια που φέρνει το υπουργείο για τους πάγκους στις λαϊκές.Ζητούν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και στέκονται στην «παραγκώνιση» των μικρο-επιχειρηματιών μέσω του νομοσχεδίου και στην πόρτα που αφήνει για τις μεγάλες εταιρείες.

                                                                 Alex Gasteratos / TPP

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, αντιδρούν στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές και ειδικά στα εξής σημεία:

·         δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να μπουν στις λαϊκές αγορές

·         προκηρύσσουν τις άδειες των παραγωγών.

·         δεν θα αναθεωρείται η άδεια μας αν δεν πουλήσουμε το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ (‘Αρθρο 42 παρ 6).

·         δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς να γίνουν έμποροι.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί θέλουν «τον εκσυγχρονισμό και την διαφάνεια, και θα στηρίζουμε πάντα την παραγωγική δραστηριότητα».

Το νομοσχέδιο ανοίγει το παράθυρο για την είσοδο στις λαϊκές αγορές των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων, οι οποίες θα μπορούν να αποκτούν άδειες μέσα από πλειστηριασμούς που θα γίνονται οδηγώντας έτσι στον αφανισμό των μικρών παραγωγών.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, και συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. «Με το νομοσχέδιο αυτό ισχυριζεται η κυβερνηση επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές».

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου