Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Καταργείται η απλή αναλογική.

Αναμορφώνεται προς το αντιδραστικότερο το πολιτικό σύστημα.

 Έρχεται αντιδραστική τομή στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

 

Υπερισχυμένη κατανομή των εδρών. Εκλογή Δήμαρχου με 40- 42% από την πρώτη Κυριακή.

Πλαφόν 3-5 % τις εκατό για την είσοδο στο συμβούλιο. Αύξηση στα πέντε από τα τέσσερα χρόνια της δημοτικής θητείας. Μείωση του αριθμού των συμβούλων.

 


Με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε από ραδιοφώνου τις αντιδραστικές ανατροπές που έρχονται άμεσα  στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5»,ο υπουργός περιέγραψε τις πτυχές του νομοσχεδίου το οποίο θα αναμορφώσει τον εκλογικό χάρτη της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το αντιδραστικότερο. Πρόκειται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα ΥΠΕΡ-ενισχυμένης αναλογικής.  

 Επιπλέον, ανέφερε, ότι εξετάζουν αύξηση της θητείας των Αιρετών (εννοείται της επόμενης θητείας, όχι της τρέχουσας).  

« Όπως είπε Βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους Δημάρχους και εξετάζεται η αύξηση της θητείας τους από 4 σε 5 έτη με προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ».  

Ουσιαστικά,  προανήγγειλε ότι η δημοτική θητεία θα επανέλθει στη χρονική διάρκεια που τη θέσπισε το ΠΑΣΟΚ το 2010, με το αρ.9 του Καλλικράτη (ν.3852/2010) που είχε ορίσει ότι   «Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σύμβουλοι της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και οι Εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας εκλέγονται κάθε 5 χρόνια».  

 Επανέλαβε σημεία του επικείμενου Νομοσχεδίου, τα οποία είχαν ξανά ανακοινωθεί:

- « ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μείωση των Δημοτικών Συμβούλων, ενδεχομένως και των Περιφερειακών »

- « Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με πολύ μικρότερο ποσοστό από τον πρώτο γύρο και θα παίρνει τα 3/5 των δημοτικών εδρών που θα του εξασφαλίζουν την πλειοψηφία »

- « Θα προβλέπεται και ένα ελάχιστο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι ανάλογο με το 3% που προβλέπεται στις εθνικές εκλογές ». 

Σημείωσε, επίσης, ότι « εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν και τα ποσοστά και συνολικά η θέση της κυβέρνησης ».

«Εμείς υπάρχουμε για να υπηρετούμε τον πολίτη και τους στόχους του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάκης  Βορίδης, με γνωστό ειρωνικό ύφος που τον διακρίνει.

 

 Όλες οι προαναφερόμενες ανατροπές έχουν στόχο να παραχαράσσουν την λαϊκή πολιτική και εκλογική βούληση, να αποκλείσουν κάθε ενοχλητική φωνή, από τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια, που μπαίνει εμπόδιο στην προώθηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους.

 Πρόκειται για μια πολιτική παρέμβαση ενταγμένη σε μια στρατηγικού χαρακτήρα προσπάθεια αναμόρφωσης προς το αντιδραστικότερο του αστικού πολιτικού σκηνικού. Για να μπορέσουν να επιβάλουν τις αντιδραστικές αντεργατικές επιλογές τους και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της Πανδημίας προς όφελος του κεφαλαίου που εξυπηρετούν με την πολιτική τους.

 Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τις αντιδραστικές τομές που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει να δράσουν και μαζί και αυτοτελώς,  εάν θέλουν να εμποδίσουν, να αναχαιτίσουν αυτή την επίθεση.

 Οι δυνάμεις της αριστεράς των αγώνων, των κινημάτων, οι δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις, ευρύτερα ο λαϊκός και νεολαιίστικος  κόσμος, σε πόλεις και χωριά θα πρέπει να συμπορευτούν και να δράσουν από κοινού, για να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα λαϊκά συμφέροντα που θέλουν να εκπροσωπούν.

Διαφορετικά το τοπίο την επόμενη ημέρα θα είναι πολύ μαύρο. Πολύ λίγες φωνές θα μπορέσουν ακόμα και να εκλεγούν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

                                                                              ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου