Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ



ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Με σημαντικά προβλήματα άνοιξαν οι  πόρτες των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βύρωνα  για να υποδεχθούν  βρέφη, προνήπια  και νήπια. Και στους 10 Παιδικούς σταθμούς υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να ζητά σε αρκετές οικογένειες  να καθυστερήσουν να πάνε τα παιδιά τους στους σταθμούς.  Η «λύση» που προωθούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή είναι να προσληφθούν εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις, ξέροντας ότι με τις συμβάσεις αυτές δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το πρόβλημα. Οι δίμηνες συμβάσεις δεν αποτελούν λύση στο χώρο της προσχολικής αγωγής που τα παιδιά έχουν ανάγκη ως σταθερό σημείο αναφοράς στο πρόσωπο του παιδαγωγού. Χρειάζεται προσωπικό για όλη τη χρονιά και για αυτό πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού.
Σε αδιέξοδο όμως βρίσκονται οι γονείς που τα παιδιά τους  έμειναν εκτός παιδικών σταθμών. Στο Δήμο έγιναν περίπου 780 αιτήσεις, και πήραν 480 παιδιά, ενώ μειωμένος κατά πολύ σε σχέση με πέρσι είναι ο αριθμός των παιδιών που πάρθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ στο δήμο Βύρωνα.
Οι δημοτικοί σταθμοί δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των πολιτών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρότι πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που μεταφέρθηκαν οι παιδικοί σταθμοί στο Δήμο,  δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένας επιπλέον καινούργιος παιδικός σταθμός. Η δημοτική αρχή προσπαθεί με τη μεταφορά και τις συστεγάσεις σταθμών να κουκουλώσει το πρόβλημα χωρίς να το λύνει.  Στο χώρο του Αστικού Κέντρου του Καρέα, όπου μεταφέρθηκε ο 6ος Π.Σ. και συστεγάζεται πλέον με τον 7ο , οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ υπάρχουν αίθουσες στις οποίες δεν άνοιξαν πόρτα για να υπάρχει έξοδος σε περίπτωση κινδύνου για τα παιδιά. Θα πρέπει ακόμα να επισημανθεί  ότι  κτήριο που έχει ενοικιασθεί από το Δήμο στον Καρέα για παιδικό σταθμό παραμένει εδώ και δυο χρόνια κλειστό.
Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες και εμφανείς, και ας προσπαθεί επικοινωνιακά να τις κρύψει. Όλα αυτά τα χρόνια που διοικεί το Δήμο δεν ήταν στο κέντρο της πολιτικής της τα κοινωνικά προβλήματα των πολιτών και η δημιουργία κοινωνικών υποδομών στην πόλη. Σήμερα με την κρίση και την βάρβαρη πολιτική που ασκείται τα προβλήματα αυτά είναι πιο οξυμένα.  
 Εξαιτίας της κρίσης και της οικονομικής ανέχειας, χιλιάδες γονείς περισσότεροι από πέρσι, σε όλη την χώρα, έκαναν αιτήσεις για τους δημοτικούς σταθμούς μέσω και του προγράμματος του ΕΣΠΑ χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Αρκετοί γονείς εκφράζουν την απορία τους για τα κριτήρια στον τρόπο επιλογής των παιδιών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην επιτροπή που κάνει την επιλογή των παιδιών η δημοτική αρχή δεν έχει επιτρέψει να συμμετέχουν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, το σωματείο των εργαζομένων και εκπρόσωπος των γονέων. Σχεδιάζει επίσης η επιλογή για επιπλέον παιδιά που θα επιλεγούν να πάνε στους παιδικούς σταθμούς να γίνει με κλήρωση και όχι με ενιαία και σταθερά κριτήρια.
Τρικομματική συγκυβέρνηση και Δήμαρχοι με την πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζουν οδηγούν στην υποβάθμιση τους δημοτικούς σταθμούς, από χώρους προσχολικής αγωγής και φροντίδας τους μετατρέπουν σε χώρους παιδικών  Πάρκινγκ. Πιέζουν τους εργαζόμενους να δέχονται όλο και περισσότερα παιδιά, να παραβιάζονται οι αναλογίες παιδαγωγών-παιδιών, να μην υπάρχουν τα ανάλογα τετραγωνικά μέτρα στις αίθουσες κ.λπ.
Οι γονείς μαζί με την απαίτηση να παρθεί το παιδί τους στο δημοτικό παιδικό σταθμό θα πρέπει να δείχνουν ενδιαφέρον και προσοχή για τους όρους λειτουργίας των σταθμών και την τήρηση των κανόνων σωστής παιδαγωγικής λειτουργίας. Θα πρέπει να αντιδράσουν στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται, στην υποβάθμιση του παιδαγωγικού χαρακτήρα των σταθμών και να απαιτήσουν δημόσιους παιδικούς σταθμούς δωρεάν για όλα τα παιδιά. Η λύση δεν βρίσκεται στην δήθεν φιλευσπλαχνία των πλουσίων όπου μέσω χορηγιών εμφανίζονται ως σωτήρες αυτοί που καταπάτησαν και καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούν, ούτε να ζητάνε από τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα και παιδαγωγικό υλικό. Χρειάζεται να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση, τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα να δίνονται κατευθείαν στους Δήμους χωρίς Μ.Κ.Ο., να υπάρξει εργατικός κοινωνικός έλεγχος για τη διαχείριση των χρημάτων, για να περισωθούν οι κοινωνικές δομές προς όφελος της κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου