Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μισθοί πείνας στον ιδιωτικό τομέα: Σχεδόν 600.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μόλις 394 ευρώ μικτά

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Η οικονομική κρίση και ο εφιάλτης της ανεργίας γίνεται ευκαιρία για πάρα πολλούς μικρούς και μεγάλους εργοδότες για να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων . 

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την απασχόληση και τις αμοιβές. 

Τα στοιχεία από την ανάλυση των περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) το Μάιο του 2016 για την απασχόληση και τις αμοιβές καταδεικνύουν την ωμή και σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας τα χρόνια των μνημονιακών αντεργατικών πολιτικών. Αποδεικνύουν πως έχει επιβληθεί ένας εργασιακός και κοινωνικός μεσαίωνας με εργαζόμενους δίχως δικαιώματα και εργοδότες δίχως υποχρεώσεις. Διευρύνεται όλο και περισσότερο ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων με την διαρκή συρρίκνωση του μισθού και του ημερομίσθιου. Η οικονομική κρίση και ο εφιάλτης της ανεργίας γίνεται ευκαιρία για πάρα πολλούς μικρούς και μεγάλους εργοδότες που επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης κατρακύλησε στα 393,79 ευρώ μικτά. Με αυτούς τους μισθούς αμείβονται περίπου 600.000 εργαζόμενοι.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης που έχουν επιβάλει στον κόσμο της εργασίας, καταστροφικά για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και ενδεικτικά της αναγκαιότητας να ανατραπούν οι πολιτικές που επιβάλλονται οκτώ χρόνια τώρα από τους δανειστές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, το κεφαλαιο και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό .

Συγκεκριμένα οι Α.Π. δηλώσεων του Μαΐου του περασμένου έτους δείχνουν νέα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων. 

Στη μερική απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 23,72 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 393,79 ευρώ.

Σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 51,02 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.176,13 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο είναι 41,09 ευρώ και ο μέσος μισθός 560,06 ευρώ

Να σημειωθεί εδώ ότι τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Απρίλιο του 2016, το μέσο ημερομίσθιο ήταν 52,07 ευρώ, ο μέσος μισθός σε 1.219,74 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονταν σε 23,51 ευρώ και 405,51 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο ήταν 41,38 ευρώ και ο μέσος μισθός 565,66 ευρώ.

Για να δει κανείς την πραγματική διάσταση στην αγορά εργασίας πρέπει πέρα από τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΕΦΚΑ, να υπολογίσει και τους χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται μαύρα, ανασφάλιστοι, χωρίς ωράριο και αμείβονται όποτε θέλει και με όσα χρήματα θέλει ο εργοδότης. Αυτή η βαρβαρότητα είναι που σπρώχνει χιλιάδες ανέργους να αναζητούν μια θέση εργασίας έστω και προσωρινής, στα διάφορα προγράμματα που εξαγγέλλει το δημόσιο και οι Δήμοι και ας ανακυκλώνουν την ανεργία με μισθό που καθορίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 431/490 ευρώ -η όποια (βάσει προεκλογικών δεσμεύσεων) θα επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και τις συλλογικές συμβάσεις. 

Η κατάσταση αυτή, που φέρνει θυμό, απογοήτευση, φτώχεια, εξαθλίωση και που αναγκάζει τα νέα παιδιά -επιστήμονες και μη- να παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, μπορεί να αλλάξει μόνο με αντίσταση και αγώνα για να ανατραπούν οι βάρβαρες πολιτικές, η κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό που τις υπηρετούν. Η αδράνεια και υποταγή διευκολύνει το πέρασμα των αντεργατικών βάρβαρων πολιτικών.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 10 Μαρτίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου