Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΕΜΠ: «Αναθεωρήστε την απόφαση για το γήπεδο»

Αναδημοσίευση από εδώ.
Ο πρωθυπουργός δείχνει στον δήμαρχο Αθηναίων τις «μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις» που μελετά η κυβέρνηση για την Αθήνα. Μία από αυτές προβλέπει γήπεδο μέσα σε... προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού! | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ANDREA BONETTI
Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

«Αστοχη» χαρακτηρίζει ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Πολυτεχνείου την πρόσφατη εξαγγελία για τη χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ στο θεσμοθετημένο μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, καλώντας τους να την αναθεωρήσουν.

«Η κατασκευή του σταδίου προϋποθέτει την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει ότι η ζώνη του φυτωρίου ή όποιος άλλος γειτονικός χώρος επιλεγεί βρίσκονται στον πυρήνα του μελλοντικού πάρκου, το οποίο εντάσσεται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού και έχει περιληφθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής του 2014.

Οι διδάσκοντες στον καθ’ ύλην αρμόδιο τομέα του Πολυτεχνείου θεωρούν ότι «το πιο ανησυχητικό είναι η ανατροπή των νόμων που μεριμνούν για το περιβάλλον, στο όνομα μιας “αναγκαίας” επένδυσης ή κάποιου “υπέρτερου” αναγκαίου καλού».

Επικαλούνται μάλιστα την περίπτωση του κατά πολύ μικρότερου γηπέδου Μπάντμιντον, που κατασκευάστηκε το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη συνέχεια κρίθηκε κατεδαφιστέο από το ΣτΕ.

Προσθέτουν ότι το ποδοσφαιρικό γήπεδο είναι πολύ σοβαρή επιβάρυνση, αφού φορτώνει υπέρμετρα την κυκλοφορία κατά τις ώρες των αγώνων, ενώ απαιτούνται εκατοντάδες στρέμματα για τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές στάθμευσης. Επιβαρύνει επίσης τις όμορες οικιστικές περιοχές, που είναι αμιγούς κατοικίας, περιορίζει το πράσινο και βρίσκεται κοντά στην κοίτη του Ιλισού.

«Προκλητικές εξαγγελίες»

Πολύ πιο σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, που χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες «απαράδεκτες, παράλογες και προκλητικές».

Οργάνωσε ήδη συναντήσεις με φορείς και δημοτικές παρατάξεις, ενώ προαναγγέλλει δράσεις για να μην υλοποιηθούν οι προτάσεις κυβέρνησης-Δήμου Αθηναίων.

Οι πέντε παρεμβάσεις για την Αθήνα, που έγιναν γνωστές την περασμένη Πέμπτη, έχουν διαβιβαστεί στα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Αττικής με στόχο να μελετηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν σε νέα σύσκεψη που θα γίνει τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για το εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα, που έχει μείνει μισοτελειωμένο έπειτα από απόφαση του ΣτΕ και έχει περάσει στις τράπεζες μετά την πτώχευση του ομίλου Βωβού.

Μητροπολιτικό πράσινο χρειάζεται η Αθήνα
Tης Θεοδότας Νάντσου*

Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ στις ουραγούς μητροπόλεις του ΟΟΣΑ σε πράσινο, καταλαμβάνοντας την ντροπιαστική τέταρτη θέση από το τέλος σε ανοιχτούς χώρους πρασίνου: μόλις 0,96 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο.

Είναι αναπάντεχα καταστροφική για την πόλη η κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προτείνει στον δήμαρχο Αθηναίων εγκατάσταση του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού σε χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Είναι επίσης πολύ λυπηρή η δήλωση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη ότι «ο Δήμος Αθηναίων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια να δοθεί λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, με την προϋπόθεση να είναι σύμφωνος ο Παναθηναϊκός και να είναι δίπλα του η πολιτεία».

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ, η προστασία του περιβάλλοντος στους πρόποδες του πολύπαθου Υμηττού, η προστασία του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση σε υγιές περιβάλλον, η τήρηση του ξεκάθαρου νομικού κεκτημένου που απορρέει από μια περιοχή που προστατεύεται με νόμο και προεδρικό διάταγμα δεν είναι προϋπόθεση καθοριστική για τη χωροθέτηση ενός τεράστιου γηπέδου;

Η έκταση στην οποία ο πρωθυπουργός πρότεινε να χτιστεί το γήπεδο του ΠΑΟ ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και χαρακτηρίζεται «Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων» στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, το οποίο αποτελεί νόμο του κράτους από το 2014.

ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ στη ζώνη προστασίας Δ1 του ισχύοντος Π.Δ. με τίτλο «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισίων». Σήμερα, η ζώνη αυτή χαρακτηρίζεται «Αλσος, Ελεύθεροι Χώροι, Αστικό Πράσινο».

Ρητά επιτρέπονται μόνο «διαμορφώσεις κοινοχρήστου πρασίνου, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, η τοποθέτηση καθιστικών και σκιάστρων, υπαίθριες εγκαταστάσεις ήπιου αθλητισμού, πολιτιστικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκθέσεις περιοδικού ή μόνιμου χαρακτήρα, δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, περιβαλλοντικής και καλλιτεχνικής ευαισθητοποίησης, εγκαταστάσεις κυκλοφοριακής αγωγής με ποδήλατα, εγκαταστάσεις θεραπευτικής ιππασίας, φυτώρια με λειτουργικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας για την ανακύκλωση των υπολοίπων κλαδέματος του πάρκου, καθώς και η κατασκευή υδατοδεξαμενών για τη συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού».

Γειτνιάζει με πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, με περιοχή αμιγούς κατοικίας, βρίσκεται πάνω σε βασικό παραπόταμο του Ιλισού, απέναντι από τη νέα Γλυπτοθήκη.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων που οφείλει η πολιτεία να προσφέρει στους κατοίκους της Αθήνας έχει εξέχουσα οικολογική σημασία για το Λεκανοπέδιο, καθώς φέρνει μέσα στον πυκνό αστικό ιστό του Λεκανοπεδίου την καθαρή ανάσα του Υμηττού, στου οποίου τους πρόποδες απλώνεται.

Επίσης, πρόκειται για χώρο σε μεγάλο βαθμό αδόμητο, ο οποίος είναι εύκολα προσβάσιμος από σχεδόν όλες τις άκρες του Λεκανοπεδίου, συνεπώς μπορεί να προσφέρει ζωτικής σημασίας οικολογικές υπηρεσίες σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αθήνας.

Τα μητροπολιτικά πάρκα είναι ζωή για την πόλη. Δεν θα ήταν λογικό ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος της πόλης να θέσουν ως πρόταγμα την περιβαλλοντική αναζωογόνηση της πολύπαθης πρωτεύουσας και το άνοιγμά της στους πολίτες;

ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ την εικόνα του Αθηναίου που γκρινιάζει ότι η Αθήνα είναι χάλια και ταυτίζεται με το χωριό των παππούδων ή τον τόπο καλοκαιρινών διακοπών.

Εχουμε εθιστεί στην ιδέα μιας Αθήνας αποκρουστικής. Ομως η Αθήνα είναι μια πόλη με ομορφιά που δύσκολα χάνεται: τα βουνά που την αγκαλιάζουν, η θάλασσα που τη δροσίζει, η ακτογραμμή της, τα μνημεία της, το φως της.

Αν οι Αθηναίοι αγαπήσουμε την Αθήνα με το πάθος που της πρέπει, θα αναγάγουμε χωρίς καμία αμφισβήτηση το δικαίωμα στη ζωντανή φύση πάνω από κάθε πίεση για οικοδομές.

* επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς
Πηγή: efsyn.gr - 22 Μαρτίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου