Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Με αρκετό ενδιαφέρον η εκδήλωση της Διαδημοτικής Επιτροπής για την Προστασία του Υμηττού στις 6 Μάρτη

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Την Δευτέρα 6 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η συζήτηση – συνάντηση της διαδημοτικής επιτροπής για την προστασία του Υμηττού στην Ηλιούπολη.
Παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από διάφορους φορείς και θίχτηκαν διάφορα ζητήματα.
Ομιλητές από την πλευρά της διαδημοτικής επιτροπής για την προστασία του Υμηττού στο βήμα ήταν οι Παναγιώτης Τότσικας και ο Τάσος Κεφαλάς.

Στην εισήγηση ο κ. Τότσικας έκανε μία σύντομη αναδρομή στα όσα όριζε το παλαιό και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και στους νόμους και διατάγματα που το συνόδεψαν σχετικά με τον Υμηττό και την παρούσα κατάσταση.
Τόνισε τις ευθύνες της κεντρικής και τοπικής εξουσίας για τη συνεχή συρρίκνωση του Υμηττού και τις επιβουλές από διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα και την εκκλησία.
Ανέδειξε την σημασία του τοπίου για το λεκανοπέδιο και τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα και οικοσυστήματος στο όρος καθώς επισήμανε και πλευρές διάσωσης αρχαιολογικής κληρονομιάς και ευρημάτων.

Αναφέρθηκε στους διαφόρους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που διάφοροι δήμοι παράνομα λειτουργούν στον Υμηττό καθώς και στα διάφορα δημόσια έργα (σχολεία, ΚΥΤ κ.ά.) τα οποία ουσιαστικά ροκανίζουν το βουνό.

Επεσήμανε την ανάγκη να παγώσει η συνεχή ανάπτυξη της πόλης και του οικιστικού σχεδίου και τέλος άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης που έχουν καταλήξει στη σημερινή δυσάρεστη κατάσταση να κινδυνεύει να καταρρεύσει το νομικό καθεστώς προστασίας του Υμηττού, όπως ορίζεται από το ΠΔ 187/2011.

Επεσήμανε πως για να σταματήσουν οι συνεχείς εμπρησμοί πρέπει να υπάρξει οριστική νομοθετική φραγή στην καταστροφή του Υμηττού και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει νέο βελτιωμένο προεδρικό διάταγμα που θα αντικαταστήσει το ΠΔ 187/2011 και να μην υπάρξει στο μεταξύ κανένα νομικό κενό που θα επιτρέψει την περαιτέρω οικοδόμηση.

Την εισήγηση ακολούθησε και παρουσίαση φωτογραφικού υλικού.

Από τις ομιλίες που ακολούθησαν σημαντική ήταν η τοποθέτηση του κ. Αντωνόπουλου –προϊσταμένου της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών- η οποία διαχειρίζεται και το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης βάσει της οποίας θα στηριχθεί το ΠΔ που θα ορίζει την προστασία του Υμηττού. Ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα πως αν δεν καταστεί δυνατή η αναβολή της εκδίκασης στο ΣτΕ στις 10/3/17 προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την ολοκλήρωση της μελέτης, θα επιδιώξουν το ίδιο το ΣτΕ να εκδώσει απόφαση για αναστολή των οποιοδήποτε ενεργειών στον Υμηττό (π.χ. οικοδομικές άδειες) έως ότου είναι έτοιμο το νέο νομικό καθεστώς. Σε διαφορετική περίπτωση είναι έτοιμη στο ΥΠΕΝ να εκδώσουν διαταγή αναστολής έως την ολοκλήρωση των όποιων νομοθετημάτων.

Στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις που ακολούθησαν τον λόγο πήραν διάφοροι φορείς και πολίτες. Αναμεσά τους δημοτικές παρατάξεις από την Ηλιούπολη καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης αλλά και από διάφορες συλλογικότητες. Από τον δήμο μας παρόντες στη συζήτηση ήταν οι «ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ», οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μαυρόπουλος και κ. Φραγκιαδάκης, η κα Λίτσα από το ΚΠΚΒ Λαμπηδόνα, ο κ. Σουλιώτης, ο κ. Κουγιάς καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα.

Στην τοποθέτηση του εκπροσώπου των «ΠΟΛΙΤΩΝ του ΒΥΡΩΝΑ» σημαντικά σημεία ήταν η επισήμανση πως η συνεχιζόμενη καταστροφή του Υμηττού είναι κομμάτι και αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών. Τονίστηκε επίσης η σημαντική ευθύνη που έχει το τοπικό κράτος -Δήμος- διαχρονικά και αναφερθήκαμε στις προτάσεις της Δ. Αρχής Βύρωνα για την χωροθέτηση ΣΜΑ και άλλων εγκαταστάσεων στην Α' ζώνη του Υμηττού. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά "ότι δεν είναι κακές μόνο οι ιδιωτικές παρεμβάσεις στο Βουνό, ενώ οι δημοτικές παρεμβάσεις, οι ΣΜΑ, τα κτήρια, τα ΚΥΤ, κλπ είναι αποδεκτές". Επισημάνθηκε ως αρνητική τη θέση της Διαδημοτικής Επιτροπής Προστασίας του Υμηττού να αποδεχθεί εντός της Β’ ζώνης Υμηττού την χωροθέτηση για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων 3 δήμων στο κόμβο Ζωγράφου - Παπάγου, όπως το όριζε και το ΠΔ 187/2011, τονίζοντας πως υπάρχουν και άλλες λύσεις για τα απορρίμματα από το να αποδεχόμαστε νέες χρήσεις σε περιοχές που θα έπρεπε να αποκατασταθούν και να είναι δασικές.
Τέλος ανέφερε πως η Διαδημοτική Επιτροπή θα πρέπει να εξετάζει τις ενέργειες του κάθε δήμου στην περιοχή του για τον Υμηττό και να γνωρίζει τι συμβαίνει όταν απευθύνεται σε αυτόν.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 22.00μμ με την έκδοση ψηφίσματος που παραθέτουμε, ενώ ορίστηκε συνάντηση της Διαδημοτικής Επιτροπής τη Δευτέρα 13/3/17 για να ορίσει τις ενέργειές της από εδώ και στο εξής.

Ψήφισμα
Με το ΠΔ 187/2011 -και παρά τις ελλείψεις του- βελτιώθηκε αισθητά το προϋπάρχον καθεστώς προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού. Μόνο που αυτή η θετική εξέλιξη, συνοδεύτηκε από την παράλειψη εκπόνησης και έγκρισης της σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η παράλειψη αυτή απετέλεσε βασικό λόγο για την κατάθεση πληθώρας προσφυγών στο ΣτΕ, κατά του ΠΔ 187/2011, από πρόσωπα και φορείς που αντιτίθενται στο ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού.
Η σοβαρότητα της συγκεκριμένης παράλειψης επισημαίνεται και στην απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε σχετικό προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ, το οποίο -μετά από αναβολές- εκδικάζει την υπόθεση στις 10 Μαρτίου 2017, χωρίς, στο μεταξύ, το αρμόδιο υπουργείο να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της ΣΜΠΕ, την οποία δρομολόγησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Κατά συνέπεια, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καταπέσει στο ΣτΕ το ΠΔ 187/2011, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης ενός νέου ΠΔ.
Με αυτά τα δεδομένα, όσοι/ες πήραμε μέρος στη σημερινή δημόσια συζήτηση, ανταποκρινόμενοι/ες στο σχετικό κάλεσμα της Διαδημοτικής επιτροπής για την προστασία του Υμηττού:
1. Ζητάμε από το ΥΠΕΝ να ολοκληρώσει, το ταχύτερο δυνατόν, τη διαδικασία της έγκρισης της ΣΜΠΕ και της επικύρωσης ενός νέου ΠΔ, που θα στηρίζεται σε αυτήν.
2. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να παρέμβουμε -δημόσια και με όλους τους τρόπους- στη διαδικασία κατάρτισης της νέας ΣΜΠΕ και του νέου ΠΔ, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το καθεστώς προστασίας του Υμηττού, βάζοντας φραγμό στις παντοειδείς πιέσεις που ασκούνται για την ανατροπή του.
3. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό κενό στο καθεστώς προστασίας του Υμηττού, στην περίπτωση που το ΣτΕ θα ακυρώσει το ΠΔ 187/2011, πριν από την επικύρωση του νέου ΠΔ.

Παραθέτουμε επίσης ΕΔΩ την εισήγηση της διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού προς τους φορείς.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 9 Μαρτίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου