Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Αθώοι οι 21 αγωνιστές της Χαλκιδικής

Ξεσκεπάστηκε το στημένο σχέδιο ενάντια στο κίνημα που αντιτίθεται στην εξόρυξη χρυσού
Αναδημοσίευση από εδώ.
Οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι που βρέθηκαν χθες το πρωί αλληλέγγυοι στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης πήραν μια βαθειά ανάσα. Ανάσαναν μαζί με τους 21 κατοίκους της Χαλκιδικής που αθωώθηκαν ομόφωνα για τις κατηγορίες της πρόκλησης καταστροφών τον Μάρτιο του 2012 στο Δημαρχείο Αριστοτέλη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αποφάσιζε ενάντια στις ζωές των ανθρώπων της περιοχής και υπέρ της Ελληνικός Χρυσός.

Ο τότε δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, είχε καταθέσει τότε μηνυτήρια αναφορά εναντίον 21 ανθρώπων, από τους περίπου 1.000 που είχαν μαζευτεί τότε έξω από το δημαρχείο. Οι 18 από αυτούς κατηγορήθηκαν με βαρειές κατηγορίες για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένες φθορές, απόπειρα σωματικής βλάβης, εμπρησμό και άλλα αδικήματα (κάποια εκ των οποίων πλημμελήματα). Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί. Τα πλημμελήματα παραγράφηκαν λόγω εκπρόθεσμης επίδοσης των κλήσεων στους κατηγορούμενους και έμειναν να δικαστούν για τα κακουργήματα, με βάση μαρτυρίες μελών του δημοτικού συμβουλίου και τη μαρτυρία του ίδιου του Χρήστου Πάχτα.

Το πόσο κατασκευασμένο ήταν το κατηγορητήριο φάνηκε αμέσως από τις καταθέσεις των μαρτύρων-μελών του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίοι ένας-ένας μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου αναιρούσαν τις αρχικές τους καταθέσεις και δήλωναν ότι δεν αναγνωρίζουν κανέναν από τους κατηγορούμενους ως δράστες ή ηθικούς αυτουργούς. Είναι τα ίδια μέλη του δημοτικού συμβουλίου που τότε είχαν δηλώσει ότι αναγνωρίζουν στα συγκεκριμένα πρόσωπα των κατηγορουμένων αυτούς που πήγαν να κάψουν το δημαρχείο και την περιοχή. Όπως αποκαλύφθηκε στη διαδικασία, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Πάχτα είχαν μαζευτεί εκείνες τις μέρες, είχαν λάβει ένα χαρτί με ονόματα, έγραψαν όλοι μαζί μια μηνυτήρια αναφορά και κατέθεσαν όσα τους είχε γράψει ο δικηγόρος που ενεπλάκη στην ιστορία από την μεριά τους. Ούτε ο ίδιος ο Πάχτας δεν αναγνώρισε ποιοι πέταγαν μολότωφ, πράξη που δεν αποδείχτηκε καν στην ακροαματική διαδικασία.

«Όλοι μαζί συντάξαμε τη μηνυτήρια αναφορά. Εγώ δεν είδα κανέναν από τους κατηγορούμενους στα επεισόδια. Δεν μπορούσα να δω ποιος ήταν έξω» είπε στο δικαστήριο ο τότε αντιδήμαρχος Βασίλης Μοσχόπουλος. Ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Αστέριος Μπρούζος δήλωσε: «Μαζευτήκαμε σαν παράταξη. Εκεί έλεγαν κάποια ονόματα. Γράφτηκαν σε μια κόλλα χαρτί και εμείς πήραμε φωτοτυπίες» είπε ενώ αναφερόμενος στις καταθέσεις που δόθηκαν στη συνέχεια στον πταισματοδίκη «γράφτηκαν από τους δικηγόρους»!

Μέχρι και η πρόεδρος του δικαστηρίου αντέδρασε έντονα στην κατάθεση του Χρήστου Πάχτα, όταν ο τελευταίος είπε ότι τα ονόματα των κατηγορουμένων τα έδωσαν κάποιοι κάτοικοι της περιοχής που φοβούνται να καταθέσουν: «Η μισή κοινωνία μπλέχτηκε σε δαιδαλώδη διαδικασία μηνύσεων και ποινικών διώξεων και τώρα λέτε ότι δεν αναγνωρίζετε κανέναν επειδή κάποιοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους;».

Και για να θυμηθούμε ποιος είναι ο Χρήστος Πάχτας, ας πάμε σε δύο περιστατικά:

1. Σκάνδαλο Μεταλλείων Κασσάνδρας 2003, όταν ο ίδιος ως υφυπουργός Οικονομικών τότε υπέγραψε τη σύμβαση για αγορά από το Ελληνικό Δημόσιο και επαναπώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας (όπως λέγονταν τότε) στους Μπόμπολα και Κούτρα.

2. Τροπολογία Πάχτα 2004, μετατροπή 17.000 στρεμμάτων του δάσους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος PORTO CARRAS σε απέραντο “τοπίο” πολυτελών κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση, από τον επιχειρηματία και γνωστό για τις χρηματιστηριακές και άλλες επιδόσεις του κ. Στέγγο

Και να μην ξεχάσουμε, βέβαια, την δήλωσή του στο δημοτικό συμβούλιο Αριστοτέλη το 2004, πριν τις δημοτικές εκλογές, για να ξαναβγεί δήμαρχος και να υπηρετήσει τα συμφέροντα της Eldorado Gold. Τότε, λοιπόν, είχε δηλώσει ότι αν κυριαρχήσει στις εκλογές το «όχι στη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων», θα έρθουν την επόμενη μέρα «3.000 άτομα στις Σκουριές, θα έρθουν όλοι οι αναρχικοί, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλη την Ελλάδα με τους βουλευτές τους, ίσως και κάποιοι άλλοι» και θα θρηνήσουμε θύματα γιατί «οι εργαζόμενοι θα κάψουν κάποιο χωριό»

Οι άνθρωποι αθωώθηκαν και θα είμαστε όλοι εκεί για να αθωωθούν και οι επόμενοι αγωνιστές των κινητοποιήσεων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Η Eldorado είναι ακόμα εδώ, καθώς δήλωσαν χθες ότι ξεκίνησαν εποικοδομητικό διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επίκεντρο την ανάπτυξη της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Οι εργαζόμενοί της χθες έκαναν διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Πηγή: toperiodiko.gr - 22 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου