Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ξεκινά η νέα σχολική χρονιά 2017-2018

Πάνω από 1 εκ. μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικοί ξεκινούν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι

Τα προβλήματα της παιδείας και της σχολικής στέγης παραμένουν
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί πάντα ένα νέο ξεκίνημα με όνειρα και ελπίδες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Χιλιάδες πρωτάκια θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακούγοντας το σχολικό κουδούνι για πρώτη φορά. Ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί με τους εκπαιδευτικούς. 

Τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν τελειώνουν, αντίθετα την περίοδο των μνημονίων οξύνονται λόγω των δημοσιονομικών πολιτικών και των δραστικών περικοπών στην παιδεία.

Οι γονείς θα υποχρεωθούν να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα κενά και τις ακάλυπτες υποχρεώσεις της πολιτείας και θα προσπαθήσουν να στηρίξουν τα παιδιά τους σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα για τους γονείς που είναι άνεργοι ή αμείβονται με μισθούς πείνας των 400-500 ευρώ, η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια οικονομική στενοχώρια, αφού τα χρήματα δεν φτάνουν για να αγοραστούν ούτε τα αναγκαία, πόσο μάλιστα για εγγραφή στο φροντιστήριο.

Με την έναρξη των μαθημάτων θα φανεί εάν υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού οι εκτιμήσεις μεταξύ υπουργείου παιδείας και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών – ΔΟΕ,ΟΛΜΕ- διαφέρουν.

Στο Δήμο Βύρωνα η κατάσταση δεν διαφέρει από την υπόλοιπη χώρα. Μέχρι και την τελευταία στιγμή έτρεχαν στο δήμο για να είναι όλα έτοιμα, να ολοκληρωθούν διάφορες μικρές τεχνικές παρεμβάσεις, η καθαριότητα κ.λπ. Ελπίζουμε το ενδιαφέρον της δημοτικής τοπικής εξουσίας να μην περιοριστεί στην παρουσία της στον αγιασμό των σχολείων. 

Ο αγώνας για δημόσια, δωρεάν σύγχρονη παιδεία για όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα μας, χωρίς διακρίσεις συνεχίζεται. Καλή σχολική χρονιά. 

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) με ανακοίνωσή του δίνει χρήσιμες συμβουλές σε μαθητές και γονείς για την αγορά των σχολικών ειδών, τονίζοντας, ότι με τη σωστή έρευνα αγοράς, η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού μπορεί να είναι οικονομικά ωφέλιμη.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι «δεν είναι λίγες οι εταιρίες, οι οποίες προσπαθούν να παρασύρουν τα παιδιά στον υπερκαταναλωτισμό, λανσάροντας πρωτότυπα σχολικά είδη. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια αυτά τα σχολικά είδη δεν είναι απολύτως απαραίτητα στα παιδιά».

Η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα, όσο και για το μαθητή, επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ και προσθέτει: «Είναι μια ευκαιρία να περάσουν μαζί ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές».

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΠΚΑ:

- Πρέπει, να συζητήσουμε, με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους, που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν, στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η "ομορφιά" των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια, από τις καλύτερες ευκαιρίες, να εξηγήσουμε, στο παιδί μας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής που πρέπει να έχει, απέναντι στην κατανάλωση.

- Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο με τα είδη που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί μας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.

- Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί μας, κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει, στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας καταναλωτή.

- Μελετούμε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.

- Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.

Τηρούμε, αυστηρά, τον κατάλογο που μας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει από έρευνες του ΚΕΠΚΑ, οι αποκλίσεις τιμών από κατάστημα σε κατάστημα, είναι σημαντικές.

- Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α., είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.

- Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα. Τέτοια προϊόντα δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή όμως συχνά, «ξεφεύγουν» από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας «έχουμε και εμείς το νου μας».

- Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη που μυρίζουν σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές αρωματικές ουσίες, που ίσως αποδειχθούν, αργότερα, ακατάλληλες. Η μυρωδιά όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.

- Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες που μυρίζουν σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη για την υγεία, ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.

Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται με σχολικά είδη που ζυγίζουν πάνω από το 1/10 του βάρους τους.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 10 \Σεπτεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου