Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Το φθινόπωρο του 2019 οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Είναι πολύ πιθανό εάν όχι βέβαιο, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και ο χρόνος παραμονής στη τοπική και περιφερειακή διοίκηση των τοπικών αρχόντων να παραταθεί και να ξεπεράσει την πενταετία, που ούτος ή άλλος είναι μεγάλο χρονικό διάστημα από την επιλογή των πολιτών.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και υπολογισμούς του υπουργού εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, αυτό επιλέγεται έτσι ώστε οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να μην διεξάγονται την ίδια ημέρα με τις εκλογές για την αναδείξη των ευρωβουλευτών.

Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή εάν τελικά επιλεγεί, η οποία  παραβιάζει την νομοθεσία που ορίζει ως μέγιστο χρόνο την συμπλήρωση της πενταετίας, αλλά κυρίως απομακρύνει ακόμα περισσότερο χρονικά την δυνατότητα των πολιτών να εκφράζουν την θέληση, προτίμηση, επιλογή τους για την εκλογή των αρχόντων της τοπικής και περιφερειακής εξουσίας. Γιατί δεν επιλέγει η κυβέρνηση και ο υπουργός εσωτερικών να γίνουν πιο γρήγορα οι εκλογές αυτές, τυχαία; Ή μήπως αυτό σχετίζεται με τους κομματικούς, πολιτικούς τους σχεδιασμούς και τον επιδιωκόμενο συσχετισμό δυνάμεων τον οποίο θέλουν να επηρεάσουν και διαμορφώσουν; καθώς και στην επιδίωξή τους να χαλαρώσουν τις αντιδράσεις των δημαρχών και περιφερειαρχών στις επικείμενες αλλαγές στο Καλλικράτη που θα φέρει το υπουργείο.

Όλα αυτά που κατά καιρούς ανέφεραν και -ορισμένοι όπως ο κ. Σκουρλέτης- αναφέρουν για άμεση συμμετοχή των πολιτών, για άμεση δημοκρατία και λαϊκό έλεγχο, απλά τα λανσάρουν για να συντηρούν ένα ακροατήριο το οποίο καθημερινά το μικραίνουν με την πολιτική τους. Άγνωστο παραμένει ακόμα πιο θα είναι το εκλογικό σύστημα που θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με εκφρασμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι ένα σύστημα αναλογικότερο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων, να έχει εκφράσει την αντίθεση του. 

Παραθέτουμε την ερώτηση και την απάντηση του υπουργού των εσωτερικών στην εφημερίδα Real news 17/09/2017. 
Ερώτηση: Η απόφασή σας για μετάθεση του χρόνου των δημοτικών εκλογών για το φθινόπωρο του 2019, είναι οριστική;
Απάντηση: Αυτή θα είναι η προσωπική μου εισήγηση, στο πλαίσιο του νόμου που επεξεργαζόμαστε για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 18 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου