Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Πολιτικό χάος στην Ιβηρική

Η ισπανική εθνοφρουρά συνέλαβε Καταλανούς αξιωματούχους
Αναδημοσίευση από εδώ.

Τις πρωινές ώρες της σημερινής μέρας (σσ. 20/9/2017), με εντολή του ισπανικού υπουργείου εσωτερικών έλαβε χώρα ίσως το πιο οξυμένο επεισόδιο έντασης των τελευταίων χρόνων ανάμεσα στην Καταλονία και την ισπανική κυβέρνηση. Σε μια κρίση που σοβεί εδώ και χρόνια αλλά κορυφώθηκε ειδικά τους τελευταίες μήνες ενόψει του δημοψηφίσματος περί πλήρους ανεξαρτησίας που έχει προκηρύξει η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας για την 1η Οκτώβρη τα επεισόδια, πολιτικά, δικαστικά, κινηματικά, είναι πολλά και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ισπανικής ιστορίας. Αυτό που συνέβη όμως σήμερα το πρωί είναι μάλλον το πιο έντονο επεισόδιο της σύγχρονης μεταφρανκικής πολιτικής ζωής της Ισπανίας.

Με εντολή του ισπανικού υπουργείου εσωτερικών και στη βάση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του καταλανικού κοινοβουλίου για το επικείμενο δημοψήφισμα, συνελήφθησαν από τη Guardia Civil αξιωματούχοι σε θέσεις κλειδιά των τοπικών υπουργείων, όσον αφορά την οικονομική και διοικητική λειτουργία της τοπικής κυβέρνησης με σκοπό να μπλοκαριστεί το δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν τουλάχιστον 12 αξιωματούχοι, όπως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εσωτερικών και ο αντίστοιχος του υπουργείου εξωτερικών. Κρατείται ακόμη ο Josep Maria Jove, υφυπουργός οικονομικών. Ενώ οι επιδρομές της ισπανικής εθνοφρουράς, όπως αναφέρουν ισπανικά μέσα, είχαν στόχο και υλικό που σχετίζεται με το δημοψήφισμα (καταλόγους και φακέλους). Τα σημερινά γεγονότα ερχονται ως συνέχεια της κλήσης πολλών δημάρχων σε απολογία από την αστυνομία με ερωτήματα που αφορούν το αν στηρίζουν τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και αντίστοιχων αστυνομικών επιχειρήσεων τη χτεσινή μέρα σε δημαρχεία.


Η αντίδραση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων της Καταλονίας, μιας περιοχής 7,5 εκατομμυρίων σε σύνολο 47 εκατομμυρίων περίπου, ήταν οργισμένη απέναντι στις αστυνομικές επιχειρήσεις της Τρίτης και της Παρασκευής που θεωρείται ότι πλήττουν με τον πιο έντονο τρόπο την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία της περιοχής. Δυνάμεις της αριστεράς όπως οι Podemos επίσης μίλησαν με σκληρά λόγια για ανεπίτρεπτες καταστάσεις και πολιτικούς κρατουμένους που «δε νοείται να υπάρχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος. Σε πιο σκληρή δήλωση προχώρησε ο Gabriel Rufián, μέλος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (καταλανικό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας) αποχωρώντας από την ισπανική Βουλή με τη φράση: «πάρτε τα βρωμόχερά σας από την Καταλονία»…


Ενώ μετά από καλέσματα πολλών καταλανών πολιτικών πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται έξω από καταλανικά κυβερνητικά κτήρια και δημαρχεία, περικυκλώνει περιπολικά και αστυνομικούς επιχειρώντας να «προστατεύσει ειρηνικά» τα κτήρια, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της οργάνωσης Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez με μήνυμα του στα social media που είχε τίτλο «η ώρα ήρθε».

Αξίζει να σημειωθούν ακόμη τρία στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι στις περισσότερες επιχειρήσεις συμμετέχει μόνο η ισπανική εθνοφρουρά, αλλά σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις της Τρίτης αναφέρθηκε ότι μετείχαν και αστυνομικοί της τοπικής καταλανικής αστυνομίας Mossos d’Esquadra. Δεύτερο, ένα προηγούμενο διάστημα στο ίδιο το ισπανικό κοινοβούλιο απορρίφθηκε πρόταση της κυβέρνησης Ραχόι για δραστικά μέτρα κόντρα στην καταλανική κυβέρνηση (την οποία απέρριψαν όλες οι δυνάμεις της αριστεράς αλλά και το κεντροαριστερό PSOE. Τρίτο, η κυβέρνηση Ραχόι δείχνει με τις τελευταίες της ενέργειες ότι εγκαταλείπει ολοκληρωτικά τις προτάσεις να πάρει το ρίσκο να αποδεχτεί το δημοψήφισμα και να προσπαθήσει να το κερδίσει ολοκληρωτικά. Και αυτό μάλιστα ενώ υπάρχουν δημοσκοπήσεις που αναφέρουν ότι το «Ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας μπορεί να βρίσκεται στο 41% ενώ το «Όχι» στο 48 – 49%.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συζήτηση που έχει αναθερμανθεί περισσότερο από ποτέ υπέρ της ανεξαρτησίας και στην οποία συνασπίζονται πολύ αντιφατικές δυνάμεις από την καταλανική κεντροδεξιά μέχρι την ακροαριστερά της περιοχής, δεν θα σβήσει εύκολα ή / και ειδικά λόγω των κατασταλτικών πρωτοβουλιών που παίρνονται από την ισπανική κυβέρνηση, όχι μόνο απέναντι σε κινηματικές διαδικασίες και δυνάμεις, αλλά απέναντι και σε ημι-κρατικές δομές, όπως οι τοπικοί φορείς της καταλανικής διακυβέρνησης…

Πηγή: toperiodiko.gr - 20 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου