Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Έπεσε η Αφρίν

Αναδημοσίευση από εδώ.
Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους εισέβαλαν στην κουρδική πόλη Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελούσε στόχο επιχείρησης που εξαπέλυσε τον Ιανουάριο η Άγκυρα για να εκδιώξει από εκεί τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πολλές συνοικίες και οι μάχες συνεχίζονται», στην Αφρίν, διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Τουρκικά μέσα μεταδίδουν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε να δηλώσει ότι σήμερα, από τις 08.30, ώρα Τουρκίας, το κέντρο του Άφριν βρίσκεται υπό τον έλεγχό του.

«Το κέντρο της πόλης Αφρίν βρίσκεται "εντελώς υπό τον έλεγχο" των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα και ήδη έχουν υψωθεί τουρκικές σημαίες στην πόλη αυτή στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελούσε προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού», δήλωσε ο Ερντογάν. «Στο κέντρο της Αφρίν δεν ανεμίζουν πια τα κουρέλια της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά οι σημαίες της ειρήνης και της ασφάλειας» τόνισε σε ομιλία του μπροστά σε πλήθος. 

Εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών που πολεμούν μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις στην Αφρίν δήλωσε ότι οι δυνάμεις τους εισήλθαν λίγο πριν από την αυγή στην πόλη και ότι οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG αποσύρθηκαν από αυτήν.

Μεταξύ άλλων, γκρέμισαν ένα άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της πόλης Αφρίν, όπως ανακοίνωσε ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι στο Whatsapp, επικαλούμενη κέντρο ενημέρωσης στην Αφρίν.

Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Στην ανακοίνωση στο Whatsapp υπογραμμίζεται ότι αυτή ήταν «η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν».

Από την πλευρά των Κούρδων μαχητών, στην κοινή δήλωση της αυτόνομης διοίκησης της Αφρίν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Οι δυνάμεις μας είναι παντού στο afrin. Αυτές οι δυνάμεις θα χτυπήσουν τις θέσεις της τουρκικής επιθετικότητας και των μισθοφόρων της σε κάθε ευκαιρία. Αυτό σημαίνει ότι η διακήρυξη της νίκης του Ερντογάν και των εταίρων του δεν έχει κανένα νόημα μπροστά στο τουρκικό κοινό και τον κόσμο. Οι δυνάμεις μας θα μετατρέψουν κάθε περιοχή σε εφιάλτη γι ' αυτούς. Η αντίσταση στο afrin θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί κάθε ίντσα του afrin, και μέχρι οι άνθρωποι του afrin να επιστρέψουν στα σπίτια τους».


Δύο ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που εισήλθαν σήμερα το πρωί στην Αφρίν διαπίστωσαν την παρουσία Σύρων μαχητών που είναι σύμμαχοι με την Άγκυρα και Τούρκων στρατιωτών σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτοί πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις εντοπισμού και εξουδετέρωσης ναρκών.

Δύο τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονταν σταθμευμένα μπροστά από επίσημο κτίριο της πόλης.

Παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά του θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

«Η πλειονότητα από αυτούς σκοτώθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.






Πηγή: tvxs.gr - 18 Μαρτίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου