Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους 3 συλληφθέντες διαδηλωτές κατά των πλειστηριασμών

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Την Παρασκευή 16/3 οι έξι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βύρωνα Κοσκινάς Θανάσης, Μαυρόπουλος Τάσος, Παπαδημητρίου Θανάσης, Παπαμιχαήλ Σωτήρης, Σάρολα Βασιλική, Σώζος Χάρης, κατέθεσαν ψήφισμα αλληλεγγύης για τους τρεις διαδηλωτές που συνελήφθησαν την Τετάρτη 14/3 έξω από συμβολαιογραφείο της οδού Θεμιστoκλέους, ενώ διαδήλωναν κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. 

Το ψήφισμα συζητήθηκε την Δευτέρα 19 Μαρτίου στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην πρόταση ψηφίσματος των έξι καταδικαζόταν η αναίτια αστυνομική βία που ασκήθηκε με εντολές της κυβέρνησης, οι αναίτιες προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ζητούνταν η αθώωσή τους και κατέληγε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και ενέργειες του δήμου για την υπεράσπισή της.

Κατά την έναρξη του Δημοτικού συμβουλίου κατατέθηκε άλλο ένα ψήφισμα για το ίδιο θέμα από την πλευρά της δημοτικής αρχής, το οποίο υπογραφόταν από τον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής Χρήστο Σπυρόπουλο. Στην πρόταση ψηφίσματος της δημοτικής αρχής καταδικαζόταν η αστυνομική βία που ασκήθηκε στους διαδηλωτές καθηγητές την 02/3 στο υπουργείο παιδείας, τους διαδηλωτές της 14/3, η ποινικοποίηση των αγώνων και ζητούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας.

Αποφασίστηκε οι δυο προτάσεις να μπουν σε ψηφοφορία μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου. Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας των δύο ψηφισμάτων, ζήτησε το λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Τάσος Μαυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι τα ζητήματα που βάζει το ψήφισμα της δημοτικής αρχής μπορεί να συμπεριληφθούν στο ψήφισμα των έξι. Δήλωσε όμως ότι δεν δέχονται να συναινέσουν σε ψήφισμα στο οποίο δεν αναδεικνύονται οι κυβερνητικές ευθύνες, δεν συμπεριλαμβάνονται το αίτημα της αθώωσης των διαδηλωτών που συνελήφθησαν αδίκως και δικάζονται την 30 Μάρτη και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τη δημοτική αρχή για την προστασία της λαϊκής κατοικία και περιουσίας των κατοίκων του δήμου Βύρωνα. 

Στη συνέχεια ο Τάσος Μαυρόπουλος και για ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε συνοπτικά τα περιστατικά της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών την προηγούμενη Τετάρτη, στηλιτεύοντας ιδιαίτερα την απόφαση της κυβέρνησης για βιντεοσκόπηση των διαμαρτυριών από τις αστυνομικές δυνάμεις, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, ξεκινάει ένα σύγχρονο φακέλωμα και είναι μια διαδικασία που η σημερινή κυβέρνηση θα καταδίκαζε στο παρελθόν. Ζητήθηκε επίσης από τη δημοτική αρχή η αιτία που δεν δέχεται ως αίτημα του ψηφίσματος την αθώωση των συλληφθέντων διαδηλωτών. Η απάντηση από δημοτικό της σύμβουλο ήταν ότι αυτό συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Στο επόμενο ερώτημα γιατί πριν λίγους μήνες το είχε δεχθεί σε παρόμοιο ψήφισμα για μέλη κινημάτων της Θεσσαλονίκης, απάντηση δεν δόθηκε ποτέ. 

Στην πρόταση ψηφίσματος των έξι ζητήθηκαν από τους δημ. συμβούλους Σταύρο Τζωρτζιώτη και Αλέξη Σωτηρόπουλο τρεις αλλαγές στη διατύπωση του κειμένου οι οποίες και έγιναν. Μετά απ' αυτό ο πρόεδρος του Δ.Σ. έβαλε σε ψηφοφορία τα δύο ψηφίσματα. Πλειοψήφησε το ψήφισμα των έξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων με 12-11, το οποίο υπερψήφισε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και δύο δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, η Νατάσσα Βαρουχάκη και ο Νίκος Κορρές. Την ώρα της ψήφισης παρευρίσκονταν 23 από τους 45 δημοτικούς συμβούλους.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 21 Μαρτίου 2018

Το ψήφισμα που αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα 

Καταδικάζουμε την βία που ασκήθηκε την Τετάρτη 14/3 από την Ελληνική Αστυνομία με εντολές της κυβέρνησης,ενάντια σε ακτιβιστές και ιδιοκτήτες κατοικιών, που αγωνίζονταν για τη ματαίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας.
Η άνευ προηγουμένου βιαιότητα των αστυνομικών δυνάμεως είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο νοσοκομείο πολλοί διαδηλωτές, ενώ έγιναν και τρεις βίαιες προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Ζητάμε την αθώωση των αδίκως συλληφθέντων διαδηλωτών στο δικαστήριο της 30/3/18 και ζητάμε την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των επεισοδίων της περασμένης Τετάρτης 14/3.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και υποστηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του ελληνικού λαού για την αξιοπρέπειά του, την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα υπερασπιστεί τις λαϊκές κατοικίες και περιουσίες των κατοίκων και δεν θα επιτρέψει να γίνουν πλειστηριασμοί στην πόλη μας. Θα σταθεί αλληλέγγυο σε κάθε κάτοικο και έμπρακτα θα πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση της των σπιτιών και των καταστημάτων των πολιτών .
Απαιτούμε:
-Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με μέτρα όπως η νομοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας και η διαγραφή χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία.
-Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
-Κατάργηση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων από λογαριασμούς εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων.
-Όχι στο ΙΔΙΩΝΥΜΟ, τις διώξεις και την καταστολή του κινήματος.
Βύρωνας, 19/3/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου