Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Όχι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Κυβέρνηση και δήμαρχοι συγκοινωνούντα δοχεία στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στο χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας μέσα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 
*Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου 

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αντί να απαιτήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των δήμων, ζητά να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση το πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων – αυτό της κοινωφελούς εργασίας – και να επισπευσθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του σε 274 δήμους. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, με σχετική επιστολή του ενημερώνει τους δημάρχους ότι επίκειται η έκδοση της Προκήρυξης 25.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας για το 2018 και υπογραμμίζει ότι με ομόφωνη απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές στο πρόγραμμα. 

Ειδικότερα η ΚΕΔΕ, διατυπώνει προς την κυβέρνηση αιτήματα – αλλαγές στην υλοποίηση του προγράμματος: 
  • Να αυξηθεί το χρονικό διάστημα υλοποίησης των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας σε 12 μήνες, από 8 που ήταν μέχρι σήμερα. 
  • Το πρόγραμμα να ξεκινήσει εγκαίρως, πριν από την καλοκαιρινή περίοδο, ιδιαίτερα για τους νησιωτικούς δήμους λόγω των αυξημένων αναγκών τους. 
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος. 
  • Να προβλέπεται η αμοιβαία ανταλλαγή των ωφελούμενων από δήμο σε δήμο. 
  • Να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη η διαδοχική υλοποίηση των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας, ούτως ώστε να μη μένουν κενές οι θέσεις των ωφελούμενων για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
  • Να συμπεριληφθούν στους Επιβλέποντες Φορείς και οι Σύνδεσμοι των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι ΝΠΔΔ αλλά και τα ΝΠΙΔ των δήμων. 
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων αφού το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί: α) σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και β) σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 431,75 ευρώ καθαρά μηνιαίως για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών, ανεξάρτητα από ειδικότητα, προϋπηρεσία, πτυχίο. Εφαρμόζεται κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών, που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τις οικείες συλλογικές συμβάσεις και το μισθολόγιο του Δημοσίου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει με το πρόγραμμα αυτό να απασχοληθούν 40.000 άνεργοι σε δήμους, υπουργεία, κέντρα προσφύγων το 2018. 

Οι δήμαρχοι που διαχειρίζονται την τοπική διοίκηση και συμπεριφέρονται ως εργοδότες θέλουν το πρόγραμμα αυτό: 

Για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων, αφού πρώτα έχουν αποδεχτεί και στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές που απαγορεύουν ουσιαστικά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλην της υπηρεσίας καθαριότητας, γιατί δεν καταβάλλουν χρήματα από τα ταμεία του δήμου για τους εργαζόμενους με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, αφού πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ. 

Γιατί ενώ είναι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, έχουν μισθό και ασφάλιση, πλήρες ωράριο και υποχρεώσεις τους βαφτίζουν ωφελούμενους για να τσαλαπατούν το εργατικό δίκαιο, να μην εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση, να μην αναγνωρίζεται προϋπηρεσία, τίτλος σπουδών, ειδικότητα, οικογενειακή κατάσταση. Δεν εφαρμόζεται σε αυτούς τους εργαζόμενους ούτε η συλλογική σύμβαση, ούτε το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα, δεν αμείβονται με τον ίδιο μισθό που αμείβονται οι συνάδελφοι τους είτε είναι ΙΔ.Α.Χ., είτε συμβασιούχοι ΙΔΟ Χρόνου, είτε μόνιμοι. Ενώ απασχολούνται και σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες δεν τους καταβάλλουν το ανθυγιεινό επίδομα. 

Κυβέρνηση και δήμαρχοι τσαλαπατούν το Σύνταγμα που αναφέρεται στην ίση αμοιβή για ίση εργασία, το εργατικό δίκαιο, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης. 

Θέλουν το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας στο πλαίσιο των νεοφιλελευθέρων πολιτικών της ευελιξίας στην εργασία, με την ανακύκλωση των ανέργων, αντί της μόνιμης σταθερής εργασίας με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό. 

Οι δήμαρχοι συμβάλλουν με την πολιτική τους πρακτική στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην αύξηση των ελαστικών σχέσεων και στην εκ περιτροπής εργασία, ενώ γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες των δήμων έχουν αποψιλωθεί από μόνιμο προσωπικό και είναι τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού. Δεν ενδιαφέρονται για να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, την εξυπηρέτηση των πολιτών, ούτε και για τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Αυτή η πολιτική πρέπει και μπορεί να ανατραπεί. Να καταργηθούν τα προγράμματα αυτά. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών τους. 

Με ανεξάρτητη εργατική δράση και πνεύμα ταξικής ενότητας ανέργων και εργαζομένων. Μέσα από τους αγώνες μπορεί να επιβληθεί η ίση αμοιβή για ίση εργασία. Άνεργοι και εργαζόμενοι μαζί να υπερασπιστούμε τη σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό. 

*Εργαζόμενος στον Δήμο Βύρωνα, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων.

Πηγή: efsyn.gr (ένθετο "Καριέρα") - 28 Μαρτίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου