Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα: Ο Υμηττός και οι δημοκρατικές διαδικασίες χρειάζονται προστασία

Αναδημοσίευση από εδώ.
Τη Δευτέρα 13/2/2017 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και η δημοτική αρχή Βύρωνα (ΣΥΡΙΖΑ) προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα 187/2011, που αφορά τον Υμηττό. Παραβίασε την ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβούλιου στις 25/1/2017, για να γίνει το συγκεκριμένο πρώτο θέμα στο Δ.Σ της 13/2/2017 και δεν το συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη, όπως είχε υποχρέωση να το κάνει. Όταν διαπιστώσαμε, μετά την αποστολή της ημερήσιας διάταξης το μεσημέρι της 8/2 ότι το συγκεκριμένο θέμα απουσιάζει, με επιστολή μας ημ. 9/2/2017 απαιτήσαμε να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου της 25/1. Ακόμα και τότε δεν το συμπεριέλαβε ούτε καν στα έκτακτα θέματα που προτάθηκαν μέχρι και το μεσημέρι της 13/2.

Μετά από πιέσεις Δημ. Παρατάξεων και Φορέων, κατά την έναρξη του Δημ. Συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να αποδεχτεί το παραπάνω αίτημα και να γίνει θέμα συζήτησης το Π.Δ. 187/2011. Κατά τη συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι η Δημ. Αρχή στοχεύει στην αλλαγή του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος της λειψής έστω προστασίας του Υμηττού, αλλά όχι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της, αλλά για να γίνουν αποδεκτές εγκαταστάσεις του Δήμου για χρήσεις στο Βουνό.

Είχε προηγηθεί άλλωστε από τις 5/10/2016 αποστολή έγγραφου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που μεταξύ των άλλων ζητάει να γίνει μέσα στην Α΄ Ζώνη του Υμηττού σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αγνοώντας δύο προηγούμενες αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου που μιλούν για τη μετατροπή του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό απολύτου προστασίας και απομάκρυνση όλων των οχλουσών εμπορικών, βιομηχανικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων. 

Είναι φανερό ότι η Δημοτική Αρχή δεν διστάζει να παραβιάσει ακόμα και αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια της Κυβέρνησης, της κυρίας Δούρου και τα δικά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του ΕΣΔΝΑ παραμένει αναρτημένο ως απόφαση (!!) του δημοτικού συμβουλίου του Βύρωνα, το ουδέποτε ψηφισμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων. Όμως, δεν σταμάτησαν μόνο εκεί, σε συνεργασία με το προεδρείο του Δημ. Συμβούλιου προχώρησαν σε επικίνδυνα τερτίπια.

Ενώ, στην κατάληξη της διαδικασία της συζήτησης εγκρίθηκε ψήφισμα, που καταθέσαμε και ψηφίστηκε από κοινού με άλλες παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους, μεθόδευσε την ανατροπή της ψηφοφορίας. Το ψήφισμα καλούσε τη Δημ. Αρχή να ανακαλέσει και να αποσύρει το από 5/10/2016 έγγραφο, που στάλθηκε από το Δήμο προς το αρμόδιο Υπουργείο στη βάση και της ομόφωνης απόφασης 165/2009 του Δημ. Συμβουλίου για απόλυτη προστασία του Υμηττού. Το συγκεκριμένο ψήφισμα έλαβε 14 υπέρ 11 κατά και μια αποχή. 

Η δημ. Αρχή ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας το βραβείο Νόμπελ στην αριθμητική, ανακάλυψε ότι το 11 είναι μεγαλύτερο από το 14 και ότι το ψήφισμα δεν περνάει. Γιατί η δημοτική αρχή ουσιαστικά συμπλέει με τους άλλους δημάρχους των δήμων πέριξ του Υμηττού, που προσέφυγαν κατά του λειψού προηγούμενου Π.Δ., προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις αυθαίρετες παρεμβάσεις στον Υμηττό και να πετύχουν συρρίκνωση των μέτρων προστασίας του. 

Καλούμε, έστω και τώρα, τη δημ. Αρχή Βύρωνα να σεβαστεί και να υλοποιήσει την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, αλλιώς ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες αντιδημοκρατικές διαδικασίες, που μόνο σε μαύρες εποχές ο τόπος μας έχει γνωρίσει. Δηλώνουμε επίσης ως Αριστερή Παρέμβαση ότι θα πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε τέτοιες ενέργειες να απομονωθούν εν τη γένεση τους και καλούμε τους φορείς και τους δημότες να τις αποδοκιμάσουν. Δηλώνουμε ότι μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς τους θα αγωνιστούμε για την πλήρη προστασία του Υμηττού.

http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.gr - 17 Φεβρουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου