Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Στόχος η συρρίκνωση και των δαπανών για νοσοκομειακή περίθαλψη

Από την προηγούμενη βδομάδα ξεκινήσαμε μια έρευνα για τον ΕΟΠΥΥ με το άρθρο «Πρώτος στόχος να πληρώνουν τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι». Εχοντας στο μεταξύ βρει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, διαπιστώσαμε ότι οι ιδρυτές του έχουν βάλει και άλλους στόχους, όπως η δραστική συρρίκνωση των δαπανών για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Από το Μνημόνιο-2 πληροφορηθήκαμε ότι το 2012 η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 1076 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, ώστε από 1,9% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 να κατέβει στο 1,33% του ΑΕΠ. Οι μειώσεις αυτές προβλέπονται και στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα σε χειρότερη εκδοχή, μολονότι αυτός συντάχθηκε μήνες πριν τη συμφωνία της κυβέρνησης Παπαδήμου με τους τροϊκανούς πάνω στο Μνημόνιο-2 (η συμφωνία πάνω στο Μνημόνιο-2 ανακοινώθηκε το Φλεβάρη του 2012, ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ συντάχθηκε το Δεκέμβρη του 2011). Σύμφωνα με το Μνημόνιο-2, η φαρμακευτική δαπάνη το 2012 πρέπει να είναι 1,33% του ΑΕΠ, δηλαδή 2684 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ η φαρμακευτική δαπάνη θα είναι 2250 εκατ. ευρώ, δηλαδή μικρότερη απ’ αυτή που προβλέπεται στο Μνημόνιο-2.


Επιβεβαιώνεται έτσι για μια φορά ακόμη, ότι ελληνικές κυβερνήσεις συζητούν παρασκηνιακά με τους τροϊκανούς πάνω στις ρυθμίσεις των αποικιοκρατικών Μνημονίων και εκ των υστέρων έρχονται και ανακοινώνουν στον ελληνικό λαό τις συμφωνίες. Δείγμα κι αυτό του πώς αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις τον ελληνικό λαό.

Εισαγωγικά αναφέραμε ότι πετσόκοψαν τις δαπάνες για την περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ. Στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ διαβάζουμε, ότι οι δαπάνες το 2011 ήταν 1.876.768.507,23 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 θα μειωθούν σε 1.050.000.000 εκατ. ευρώ. Ετσι, μέσα σε ένα χρόνο, οι δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη θα μειωθούν σε ποσοστό πάνω από 44%! Αντιλαμβάνεστε ότι, εάν οι περικοπές συνεχιστούν μ’ αυτό το ρυθμό, πολύ γρήγορα τα ασφαλιστικά ταμεία θα πάψουν να χρηματοδοτούν τους ασφαλισμένους τους για να καλύπτουν τις δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τη στιγμή που το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και κυβέρνηση συρρικνώνουν τις δαπάνες για περίθαλψη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αυξάνουν κατά πολύ τις δαπάνες για περίθαλψη σε ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές! Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φροντίζουν για την ανάπτυξη των εμπόρων της υγείας και της αύξησης των κερδών τους. Το 2011 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε στις ιδιωτικές κλινικές για περίθαλψη 239,44 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 θα πληρώσει 585 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα των κλινικαρχών κατά 2,44 φορές σε σχέση με το 2011. Επισημάναμε αυτή τη γαλαντόμα ενίσχυση των κλινικαρχών σε υπηρεσιακό παράγοντα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ) και του ζητήσαμε να μας δώσει μια εξήγηση, δεδομένου ότι η αρμόδια διεύθυνση της ΓΓΚΑ ενέκρινε αυτόν τον προϋπολογισμό. Στην αρχή άρχισε να «ρετάρει» και μετά από κάποιο διάστημα μας απάντησε (απάντηση βγαλμένη από την κωλότσεπη), ότι το κονδύλι του 2012 αυξήθηκε, επειδή δήθεν συσσωρεύτηκαν χρέη προηγού-μενων ετών του ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικάρχες.

Οι συνολικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ από 8391,63 εκατ. ευρώ το 2011 θα μειωθούν κατά πολύ το 2012 πέφτοντας στα 5830,33 εκατ, ευρώ. Θα έχουμε δηλαδή μια μείωση κατά 2561,3 εκατ. ευρώ (31,52%)! Ολα τα σφυριά χτυπούν στο ίδιο αμόνι. Στόχος είναι ο ΕΟΠΥΥ να πάψει να χρηματοδοτεί τη δαπάνη για την αγορά των φαρμάκων και για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, να υποχρεώσει τους ασφαλισμένους να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη τους για ν’ αγοράζουν αυτές τις παροχές και να καταφεύγουν στους κλινικάρχες.

Ανάρτηση από : http://www.eksegersi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου