Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Δεν τους ξεχνάμε...




Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες (22/7/1998)
14 χρόνια από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τον Υμηττό και πήρε μαζί της τέσσερις συνανθρώπους μας ( τρεις πυροσβέστες και έναν εθελοντή, τον νεαρό Καραμολέγκο) στην προσπάθεια τους να σβήσουν την φωτιά.





Ο Υμηττός έχει έκταση 81230 στρεμμάτων, τα οποία έχουν κηρυχτεί αναδασωτέα με Υπουργική απόφαση από το 1934 και υπάγονται στο δίκτυο Natura. Το καθεστώς προστασίας του βουνού καθορίζεται από προεδρικό διάταγμα του 1978, το οποίο χωρίζει το βουνό σε δύο ζώνες :
Στη Ζώνη Α που καταλαμβάνει τον πυρήνα του ορεινού όγκου και στην οποία επιτρέπονται χρήσεις αναψυχής και πολιτισμού αλλά και κτίρια μέχρι 150 τ.μ.
Στη Ζώνη Β που καταλαμβάνει την περιφερειακή ζώνη και επιτρέπεται η εγκατάσταση κοινωφελών και κοινόχρηστων λειτουργιών με τα γνωστά αποτελέσματα.
Γιατί όμως κάποιοι να θέλουν να καεί ο Υμηττός???
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει κατά περιόδους.
1997 Με αφορμή μια περίεργη υπόθεση αγοραπωλησίας 620 στρεμμάτων με πολλές παρατυπίες η οποία έφτασε στα δικαστήρια βγήκε στη φόρα πως το1920, 36000 στρέμματα δημοσίου πευκοδάσους (μεταξύ των οποίων τα 12000 στα οποία βρίσκεται χτισμένη η σημερινή Γλυφάδα) είχαν προσαρτηθεί παρανόμως στο "κτήμα Π.Καραπάνου" το οποίο στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούσε τα 1000 στρέμματα και μάλιστα βρισκόταν σε άλλη περιοχή (στο Άνω Καλαμάκι) !!!

2000 Το Μεικτό γνωμοδοτικό Συμβούλιο χαρακτήρισε ό,τι είχε απομείνει εκτός σχεδίου δηλαδή περίπου 11000 στρέμματα από το Κτήμα Καραπάνου , (εκεί που έπιασε η προχθεσινή φωτιά) ως δημόσια δασική γη, και προσκαλούσε το Δημόσιο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει!!!!

2003 Η έφεση των "ιδιοκτητών" εναντίον της παραπάνω απόφασης, γίνεται δεκτή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου "συμπτωματικά" προέδρευε η γνωστή από το παραδικαστικό κύκλωμα Α.Ηλία

2006 Ο τότε εισαγγελέας Εφετών ζητά να αποδοθεί η έκταση στο Δημόσιο αφού οι τίτλοι ιδιοκτησίας αποδείχτηκαν πλαστοί. Μάλιστα απήγγειλε κατηγορίες εναντίον όσων εμπλέκονται σε πλαστογραφήσεις τίτλων, εγγράφων κλπ. Άξιο λόγου είναι πως τα συγκεκριμένα οικόπεδα είχαν συμπεριληφθεί σε εκτάσεις οι οποίες ήδη από το 1934 είχαν κηρυχτεί αναδασωτέες καθώς και το 1972 με απόφαση του τότε Νομάρχη 
Αθηνών !!!
2009 Ο δήμος Γλυφάδας λαμβάνοντας υπ΄όψιν την πρόβλεψη του νέου Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας (που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ) προβλέπει την ένταξη 200000 στρεμμάτων στην Αττική με απόφασης επέκτασης του σχεδίου πόλεως σε αδόμητες εκτάσεις στον Υμηττό!!!! 




- Τον Φεβρουάριο του 2009 μόλις μία ημέρα πριν από την δενδροφύτευση την οποία οργάνωσε ο ΣΚΑΙ στάλθηκε εξώδικο από τους "ιδιοκτήτες  για να την εμποδίσουν. Χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να επιτραπεί. Μάλιστα η δενδροφύτευση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια.
Από τα παραπάνω είναι ολοφάνερο πως όσο δεν καταρτίζεται Εθνικό Δασολόγιο (όπου θα αναφέρεται διακριτά όλος ο δασικός πλούτος της χώρας μας) αλλά και Εθνικό Περιουσιολόγιο (όπου θα συμπεριλαμβάνονται οι ιδιοκτησίες του Δημοσίου) θα εξακολουθούν να ανοίγουν οι ορέξεις σε κάθε λογής καταπατητές οι οποίοι περιφράσσουν τον χώρο και τον ορίζουν ως δική τους ιδιοκτησία....μέχρι...μέχρι....τον επόμενο αιώνα που ίσως ανακαλύψει το Δημόσιο την καταπάτηση ...(μέχρι τότε δηλαδή "ποιος ζει, ποιος πεθαίνει" ) . Οι βιλλίτσες νάναι καλά οι οποίες όχι μόνο αυξάνονται και πληθύνονται μα υδροδοτούνται και ηλεκτροδοτούνται και ας βρίσκονται χτισμένες σε περιοχή εκτός σχεδίου!!!!!
Μοναδική ελπίδα να διασωθεί ο Υμηττός είναι :- Να πάψουν να νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες .Να ΜΗΝ κατασκευαστούν άλλοι δρόμοι στον Υμηττό !!!!- Να αποσυρθεί το προτεινόμενο σχεδίου Π.Δ., και να τροποποιηθεί το ισχύον στην κατεύθυνση της Απόλυτης Προστασίας, με κατάργηση της Β ζώνης και υπαγωγή ολόκληρης της έκτασης του Υμηττού στην Α ζώνη η οποία έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη.
- Να ανακηρυχτεί ο Υμηττός ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ και να κατοχυρωθεί η δημόσια δασική γη με την δημιουργία Εθνικού Δασολογίου αλλά και Περιουσιολογίου .
- Αντί να ευνοείται η χρήση των ΙΧ με τη δημιουργία νέων αυτοκινητοδρόμων να επεκταθούν, να ενισχυθούν και να βελτιωθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ο Υμηττός ΠΡΕΠΕΙ να χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός και να προστατευτεί ως μνημείο της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού με ταυτόχρονη ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ κάθε εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας στον πυρήνα και τα όριά του.
....Το οφείλουμε στα παιδιά.........αλλά και στους νεαρούς πυροσβέστες και εθελοντές που κάηκαν στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στον Καρέα την 22.7.98.... 


Εθελοντής Πυροσβέστης Καραμολέγκος Δημήτριος, 20 ετών
Ανήκε στην Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής από το 1995. Έχασε τη ζωή του στις 22 Ιουλίου 1998, μαζί με τους Αρχ/στες Δ. Μαλούκο και Θ. Μαυραειδή και τον Πυρ/στη Α. Διαβολή, κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Καρέα.






Αρχιπυροσβέστης (4713) Μαλούκος Δημήτριος
Γεννήθηκε το 1951 στο Γαρδίκι Φθιώτιδος. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το Νοέμβριο του 1975, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Λαυρίου, Θηβών και Αθηνών. Έχασε τη ζωή του μαζί με τους συναδέλφους του Αρχ/στη Θ. Μαυραειδή, Πυρ/στη Α. Διαβολή και τον Εθελοντή Πυρ/στη Δ. Καραμολέγκο, στις 22 Ιουλίου 1998, κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Καρέα.





Αρχιπυροσβέστης (6861) Μαυραειδής Θεμιστοκλής
Γεννήθηκε το 1957 στην Άμφισσα. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα τον Οκτώβριο του 1981, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Άμφισσας, Οινοφύτων και Αθηνών. Έχασε τη ζωή του, μαζί με τους συναδέλφους του Αρχ/στη Δ. Μαλούκο, Πυρ/στη Α. Διαβολή και τον Εθελοντή Πυρ/στη Δ. Καραμολέγκο, στις 22 Ιουλίου 1998, κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Καρέα.





Πυροσβέστης (10032) Διαβολής Αλέξανδρος
Γεννήθηκε το 1972 στο Αιγάλεω Αττικής. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το Δεκέμβριο του 1996, ήταν άγαμος και υπηρετούσε στην Δ.Π.Υ. Αθηνών. Έχασε τη ζωή του, μαζί με τους συναδέλφους του Αρχ/στες Δ. Μαλούκο και Θ. Μαυραειδή και τον Εθελοντή Πυρ/στη Δ. Καραμολέγκο, στις 22 Ιουλίου 1998, κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Καρέα.






.....προσπαθώντας να προστατέψουν τη ζωή του Υμηττού....
....προσπαθώντας να προστατέψουν την δική μας ανάσα και των παιδιών μας....

Τα στοιχεία είναι από το blog :http://dyosmaraki.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου