Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Βύρωνα

Ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία
η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Βύρωνα


Ξεκίνησε από 15 Ιανουαρίου 2016 η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Βύρωνα. Η δημοτική αρχή προχώρησε σε σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία ΑΝΑΜΕΤ ΑΕ, μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, η οποία θα περισυλλέγει τα εγκαταλειμμένα οχήματα που βρίσκονται στον Δήμο Βύρωνα.

Η περισυλλογή των εγκαταλειμμένων οχημάτων, έστω και καθυστερημένα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών αφού τα εγκαταλειμμένα οχήματα όχι μόνο καλύπτουν θέσεις σταθμεύσεις, οι οποίες είναι πολύτιμες, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν εστία μόλυνσης . Αρκεί να τηρούνται όλα όσα προβλέπονται από την νομοθεσία, για να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την φύλαξη των απομακρυσμένων οχημάτων κλπ. 

Να θυμίσουμε ότι το σωματείο των εργαζομένων, είχε αντιταχτεί στην σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία και το χαμηλό οικονομικό τίμημα για το Δήμο, προτείνοντας ο Δήμος να απομακρύνει μόνος του τα εγκαταλειμμένα οχήματα. Κάτι που θα είχε ιδιαίτερο οικονομικό όφελος για το Δήμο, σε μια εποχή που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Επιλέχτηκε όμως από τη δημοτική αρχή και με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ. Συμβουλίου η πολιτική της ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία.

Παραθέτουμε δήλωση του Δημάρχου Βύρωνα και την ανακοίνωση του Σωματείου των εργαζομένων

Δήλωση του Δημάρχου Βύρωνα

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης ανέφερε για την απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων: "Όπως υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε, υλοποιούμε την απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τον Δήμο μας. Μετά από χρόνια, ξεκινάει η προβλεπόμενη διαδικασία με εκτιμώμενο ρυθμό απόσυρσης τα έξι οχήματα την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης μας και της εικόνα της, καθώς απελευθερώνονται πολύτιμες θέσεις στάθμευσης και γενικά αποσυμφορείται ο ήδη επιβαρυμένος αστικός ιστός από παλιά οχήματα".


Ανακοίνωση του Σωματείου των εργαζομένων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βύρωνα αποφάσισε να κάνει διαγωνισμό και να αναθέσει την περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων σε ιδιωτική εταιρεία. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση και λειτουργία του Δήμου και ιδιαίτερα στην διεύθυνση για την καθαριότητα και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Η νέα δημοτική αρχή του Σύριζα αντιμετωπίζει ως βαρίδι την λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών και υποχρεώσεων του Δήμου και θέλοντας να απαλλαγεί από αυτές, υλοποιεί την αντίληψη ότι μπορεί να κάνει ο ιδιώτης δεν χρειάζεται να το κάνει ο Δήμος. Επιχειρεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης πολιτικής και επιδιώκει την συμμέτοχη των ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων και στη ποιότητα ζωής στην πόλη. 

Η αρχή γίνεται με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και στη συνέχεια θα επακολουθήσουν οι ηλεκτρικές συσκευές, τα μέταλλα και η ανακύκλωση. Το σχέδιο αυτό εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και καμία σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Δήμου και των υπηρεσιών του. 

Η συγκεκριμένη απόφαση της οικονομικής επιτροπής δεν εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου διότι οι οικονομικοί όροι που θέτει για τον ιδιώτη ανάδοχο (τιμή εκκίνησης 99 ευρώ ανά όχημα (Μ1), είναι πολύ κάτω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, ενώ εργαζόμενοι του Δήμου θα εκτελούν την διαδικασία περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου (βάση του Π.Δ. 116/2004). Στην αγορά η απόσυρση ενός οχήματος κοστολογείται από 250–500 ευρώ. 

Το Σωματείο μας έχει καταθέσει πρόταση η ίδια η υπηρεσία να περισυλλέγει και να αποσύρει τα οχήματα με μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για το Δήμο. Σημειωτέον ότι η απόσυρση των αυτοκίνητων γινόταν πριν μερικά χρόνια από την υπηρεσία του Δήμου. 

Η Δημοτική αρχή εάν ήθελε να ασκήσει μια πολιτική ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του Δήμου, επανεκκίνησης των υπηρεσιών του, θα διεκδικούσε κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μονίμου προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου κλπ. Θα διεκδικούσε όλα όσα και η ίδια έλεγε προεκλογικά ενώ μετεκλογικά όχι απλά τα ξεχνά αλλά πράττει εντελώς διαφορετικά.    

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος βρίσκεται στα όρια της οικονομικής χρεοκοπίας, ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού (έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων πάνω από 200 άτομα τα χρόνια των μνημονίων) με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες να υποβαθμίζονται συνεχώς. Εάν η δημοτική αρχή δεν διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μονίμου προσωπικού η κατάσταση θα χειροτερεύει και θα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στην λειτουργία του δήμου, οι οποίοι εμπλέκονται για τα συμφέροντα τους και όχι για το καλό των δημοτών. 

Το Σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο, το οποίο η δημοτική αρχή προσπαθεί να παρακάμψει και να απαξιώσει, γιατί αποκαλύπτει και αντιπαλεύει αυτή την πολιτική, έχει καταθέσει επανηλλειμένα προτάσεις που εάν υλοποιηθούν θα αναβαθμιστεί ως ένα βαθμό η λειτουργία των υπηρεσιών, θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος του Δήμου, θα ενισχυθούν τα έσοδα, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην προχωρήσει η πολιτική αυτή της δημοτικής αρχής. Καλούμε τους δημότες, τους μαζικούς φορείς και της δημοτικές παρατάξεις να αντιδράσουμε άμεσα και να μην επιτρέψουμε την παράδοση υπηρεσιών και εσόδων του Δήμου σε ιδιωτικές εταιρείες. ΟΧΙ στη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στην λειτουργία του Δήμου. 

Το Δ.Σ 

 Μάιος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου