Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Αναδημοσίευση: Εργατικές διαμαρτυρίες σε 270 πόλεις των ΗΠΑ απαιτούν $15/ώρα κατώτατο μισθό και συνδικάτα

Εργατικές διαμαρτυρίες σε 270 πόλεις των ΗΠΑ απαιτούν $15/ώρα κατώτατο μισθό και συνδικάτα



strike_for15a

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε εστιατόρια fast food, στα μεγάλα πολυκαταστήματα Wal-Mart, εργαζόμενοι στην κατ’ οίκον νοσηλεία, εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, εργάτες γης και άλλοι συμμετείχαν σε δράσεις διαμαρτυρίας σε πάνω από 270 πόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 10 Νοέμβρη. Το κεντρικό τους αίτημα ήταν για έναν ελάχιστο μισθό των $ 15 / ώρα και για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Για πάνω από το 40% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, οι μισθοί είναι κάτω από αυτό το όριο.
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο Σικάγο 10 Νοέμβρη. Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους ήταν εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο που απασχολούνται από υπεργολάβους και στερούνται συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Δεν έχουν δικαίωμα σε επιδόματα ούτε σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η εβδομαδιαία σοσιαλιστική εφημερίδα,the Militant αναφέρει ότι «Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγου παρέδωσαν στο  γραφείο του δημάρχου υπογραφές που συγκέντρωσαν με το αίτημα των $ 15 την ώρα πριν να κατευθυνθούν προς τη συγκέντρωση. ‘Η Prospect Airport Service δεν με σέβεται’, δήλωσε προς τους συγκεντρωμένους ο φορτοεκφορτωτής Ράντομιρ Κάτιτς. ‘Δεν έχω ιατρική περίθαλψη και ποτέ δεν έχω πάρει μια αύξηση’».
Ο Mark Bradford, εργαζόμενος στην Pizza Hut, είπε στη Militant στο συλλαλητήριο του Σικάγου. “Τα μηχανήματα ήταν διαρκώς χαλασμένα, η διεύθυνση μας συμπεριφερόταν αγενέστατα και παραιτήθηκα γιατί έπαιρνα μόνο $ 8.30 την ώρα. Τώρα μου δίνουν $ 10 στην Pizza Hut, που πάλι δεν είναι αρκετά. Συμμετέχω κάθε μήνα στις συγκεντρώσεις που γίνονται για τα $ 15 την ώρα».
Ο Edward Dunham, εργαζόμενος στα McDonald ‘s είπε στη  Militant κατά τη διαδήλωση στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, “Το επόμενο βήμα είναι το συνδικάτο. Δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα απέναντι στην εταιρεία ως άτομα. Και χρειαζόμαστε μια πλήρη εργάσιμη βδομάδα. Αυτή την εβδομάδα μου έδωσαν δουλειά μόνο τρεις μέρες. Δεν μπορώ να ζήσω με τόσα λίγα!”
Ο αγώνας για $ 15 / ώρα και για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση κερδίζει έδαφος, και έχει ήδη αναγκάσει τα αφεντικά, και μερικές από τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις τους, να προχωρήσουν σε ορισμένες παραχωρήσεις. Έχουν σημειωθεί νίκες στη Νέα Υόρκη, το Σιάτλ, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Φιλαδέλφεια, όπου οι τοπικές κυβερνήσεις εξήγγειλαν μέτρα για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους στα fast food έως τα $ 15 / ώρα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ακόμα πιο σημαντικά, η αυτοπεποίθηση και η οργάνωση αυτών των εργαζομένων αυξάνεται και εμπνέει επίσης τους εργαζομένους στις μεγάλες βιομηχανίες, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία χάλυβα, που επίσης δείχνουν διάθεση να αντισταθούν.
Μετά τις δράσεις της 10 του Νοέμβρη, συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε επτά αεροδρόμια των ΗΠΑ κατέβηκαν σε απεργία στις 18 και 19 Νοέμβρη απαιτώντας $ 15 / ώρα κατώτατο μισθό και ένα συνδικάτο. Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βοστώνη, Νιούαρκ, Φιλαδέλφεια και άλλα αεροδρόμια.
Ο αγώνας για $ 15 / ώρα κατώτατο μισθό και για συνδικάτο έχει επηρεαστεί από τους αγώνες ενάντια στην αστυνομική βία που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Η επίδραση είναι αμφίδρομη, καθώς τα άτομα και οι φορείς που εμπλέκονται υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο.
Η Gwen Carr, μητέρα του Eric Garner, ο οποίος σκοτώθηκε το 2014 από την αστυνομία στο Staten Island της Νέας Υόρκης έγραψε σε μια στήλη στη New York Daily News στις 10 Νοέμβρη. «Μου δίνει θάρρος το κίνημα για τα $ 15. Το κίνημα ‘Οι ζωές των Μαύρων μετράνε’ (Black Lives Matter) και ο αγώνας για $ 15/ώρα  είναι τα πιο σημαντικά κινήματα πολιτικών δικαιωμάτων της εποχής μας». Η ίδια επίσης μίλησε  προς το συλλαλητήριο στο Harlem για τα $ 15 / ώρα. Η δολοφονία του γιου της είχε πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.
Μετά την κυκλοφορία βίντεο που έδειχνε έναν αστυνομικό στο Σικάγο αν πυροβολεί τον 17χρονο Laquam McDonald 16 φορές, την πόλη αυτή κατέκλυσε κύμα διαδηλώσεων χιλιάδων ανθρώπων τον Νοέμβρη. «Δίνω το παρόν σήμερα μαζί με την κόρη μου και τη φίλη της που και οι δύο είναι 16 χρονών, για να διαμαρτυρηθώ για αυτό που έχει συμβεί», είπε στη Militant η Nancy Lortz. Η Lortz διδάσκει θέατρο στο Πανεπιστήμιο Illinois Wesleyan University και είναι λευκή. «Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει η νεολαία σε αυτές τις διαμαρτυρίες. Τη δεκαετία του 1960, συμμετείχα στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Μαύρων. Σήμερα βλέπουμε να αναπτύσσεται ένα δεύτερο κύμα του κινήματος αυτού. Είναι σημαντικό να είμαστε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας». Μετά τις διαμαρτυρίες, κατηγορήθηκε τελικά ο αστυνομικός για δολοφονία.
Διαμαρτυρίες κατά των εγκλημάτων της αστυνομίας έχουν εξαπλωθεί σε κοινότητες όπου δεν ζούνε Μαύροι. Στο Αϊντάχο, ο κτηνοτρόφος Τζακ Yantis σκοτώθηκε από την αστυνομία κοντά στο αγρόκτημα του. Ο Yantis ήταν 62 ετών και λευκός.
Η Militant αναφέρει ότι «Εβδομήντα άτομα στις 14 Νοέμβρη πραγματοποίησαν πορεία στο Council, μια μικρή πόλη 800 κατοίκων έξι μίλια από το ράντσο του Yantis, για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία. Κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν, «Δικαιοσύνη για τον Jack, Δικαιοσύνη για όλους”, “Η δολοφονία είναι νόμιμη, αν είσαι αστυνομικός,” και “Να μην πληρώνετε, να τους συλλάβετε”.
Πηγή: http://atexnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου