Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Πλήγμα για την Δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική της συγκυβέρνησης, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Βύρωνα (εμπλουτισμένο με δεσμό στην επίσημη δημοσίευση)

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

και την πολιτική της συγκυβέρνησης, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Βύρωνα


Ηχηρές διαφοροποιήσεις υπήρξαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 20/1/2016, όταν συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό.



Την συζήτηση προκάλεσαν η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα αλλά και το αίτημα πέντε Δημοτικών Συμβούλων (Βλαδιμήροβιτς, Κοσκινάς, Μαυρόπουλος, Μαγνήσαλης, Παπαμιχαήλ), που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Στάσης Βύρωνα και ζητούσαν να γίνει συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Στη διεξοδική συζήτηση που έγινε, ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν ως αντεργατική και καταστροφική για εργαζόμενους, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες την πρόταση της συγκυβέρνησης και πρότειναν, το Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό. 

Στις τοποθετήσεις τους, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Μαυρόπουλος Τάσος και Βλαδιμήροβιτς Μαρία που έχουν εκλεγεί με την Στάση Βύρωνα, εκφράζοντας τους πέντε Δημοτικούς Συμβούλους που είχαν καταθέσει κείμενο, κατήγγειλαν την πολιτική της συγκυβέρνησης και διαφοροποιήθηκαν από την Δημοτική Αρχή. Ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση της για το ασφαλιστικό και να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ και οι Αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Αρχής που τοποθετήθηκαν επέλεξαν να ταυτιστούν με την πρόταση της συγκυβέρνησης που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση. Κατέθεσαν ψήφισμα το οποίο παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κ. Σπυρόπουλος. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν, το ψήφισμα μειοψήφησε αφού οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της Στάσης Βύρωνα το καταψήφισαν.

Τελικά, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε ψήφισμα που ζητάει, να αποσυρθεί η πρόταση της συγκυβέρνησης για το ασφαλιστικό και να στηριχθούν οι αγώνες όλων των κοινωνικών φορέων που αγωνίζονται ενάντια στη πολιτική της συγκυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Η συνεδρίαση αυτή ίσως είναι ενδεικτική για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο Δήμο Βύρωνα το επόμενο διάστημα αφού φαίνεται ότι η Δημοτική αρχή δεν θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού επέλεξε να στηρίξει ανοιχτά την κυβέρνηση και να συμπορευτεί με την πολιτική του 3ου μνημονίου.

21/1/2016



Παραθέτουμε το τελικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και την πρόταση των 5 δημοτικών συμβούλων της Στάσης Βύρωνα προς το Δ. Συμβούλιο 20/1/16

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό που δόθηκε για έγκριση στους δανειστές και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, κατεδαφίζει ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων στην κοινωνική ασφάλιση. 

Το περιεχόμενό της έρχεται σε συνέχεια των νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το ασφαλιστικό και υλοποιεί τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.-ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ-Ποτάμι στο κοινοβούλιο. Αποτελεί μια βαθύτερη και ποιοτική αντιδραστική τομή.

Το αποτέλεσμά του θα είναι καταστροφικό με συντάξεις πείνας-επιδόματα κηδείας, αποτροπή της ασφάλισης των νέων, καταστροφή των αγροτών και μικροεπαγγελματιών, διάλυση των ταμείων, εξαφάνιση της πρόνοιας και υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης, κατάργηση του ΕΚΑΣ, κ.α. Εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα υποστούν άμεσα τραγικές συνέπειες, αύξηση ορίων για συνταξιοδότηση, μείωση συντάξεων, αύξηση κρατήσεων, πέταγμα έξω από τα ταμεία χιλιάδων που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των σημερινών εκατομμυρίων ανασφάλιστων.

Το δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί :
  1. Να αποσυρθεί η πρόταση για τη λεγόμενη αναμόρφωση του ασφαλιστικού και να σταματήσει κάθε συζήτηση και σχεδιασμός για περαιτέρω περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλοι οι αντιαασφαλιστικοί νόμοι και των προηγούμενων κυβερνήσεων. 
  2. Πλήρη καθολική ασφάλιση όλων (εργαζόμενων και ανέργων) σε ένα αποκλειστικά δημόσιο καθολικό σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης με υποχρεωτική ασφάλιση και δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους-ες, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις.
  3. Κατώτερη σύνταξη για όλους, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εποχής μας για αξιοπρεπή ζωή. Κατάργηση των περικοπών που έχουν γίνει. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και μισθού.
  4. Να ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή να αποκατασταθεί με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την εργοδοσία. Αποφασιστική μείωση των εργατικών εισφορών. Να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος. 
Στο δήμο Βύρωνα είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομαγαζάτορες, που έχουν δεχτεί το πλήγμα των μνημονιακών πολιτικών από το 2010 μέχρι σήμερα, κλείνοντας αρκετοί τις μικροεπιχειρήσεις τους ενώ οι περισσότεροι φυτοζωούν, χωρίς να μπορούν να τις υποστηρίξουν οικονομικά, με χρέη που διαρκώς αυξάνονται, περιμένοντας την πολυπόθητη ανάπτυξη. Χιλιάδες είναι επίσης οι μισθωτοί που έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, όπως χιλιάδες είναι και οι μικροσυνταξιούχοι όλων των κατηγοριών που συντηρούν ολόκληρες οικογένειες, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, παρότι η σύνταξη δεν επαρκεί για τη συντήρηση ούτε των ιδίων. Στα δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικές υποδομές που στήθηκαν και λειτουργούν με πρωτοβουλία των πολιτών μπορεί οποιοσδήποτε να διαπιστώσει τη φτώχεια που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται. Με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης δίνεται πλέον η χαριστική βολή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, όπως και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, γιατί όλες πλήττονται και καμιά δεν εξαιρείται. 

Το δημοτικό Συμβούλιο καλεί τους κατοίκους του Βύρωνα να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τα εργατικά σωματεία, και άλλους φορείς για να υπερασπίσουν την κοινωνική ασφάλιση, τη ζωή και το μέλλον της νεολαίας, για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντεργατικά- μέτρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ- οικονομικής ολιγαρχίας.
20/1/2016
(Αντιγραφή του ψηφίσματος από: http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.gr/2016/01/blog-post_22.html#more)


Η επίσημη ανάρτηση του ψηφίσματος έχει γίνει στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" και μπορεί να βρεθεί  εδώ.
Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί τροποποίηση αρχικού ψηφίσματος που κατέθεσε η "Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα" και υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.




Βύρωνας 20-01-2016        
Προς: Κα Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα 
Κο Δήμαρχο Βύρωνα                                             
Δημοτικούς Συμβούλους Βύρωνα                       

Θέμα: Πρόταση για έκτακτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20-01-2016, του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και έκδοση ψηφίσματος για στήριξη των αγώνων των εργαζομένων και την απόσυρσή του. 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ άνοιξε την πόρτα για την ολοκληρωτική κατεδάφιση των συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος.

Το σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση και αποτελεί κείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, για την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» όπως το ονομάζει, αλλάζει δομικά το δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό, κοινωνικό σύστημα ασφάλισης της χώρας μας, μετατρέποντάς το σε κεφαλαιοποιητικό και εξατομικευμένο.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δις ευρώ το 2016, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του ενός επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας.

Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται από το 2010 μέχρι σήμερα, το μόνο στόχο που έχουν είναι η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας και η κατάλυση της κυριαρχίας της χώρας μας, για να μπορέσουν να μας εκμεταλλευτούν χωρίς αντιστάσεις.

Ένας από τους στόχους των μνημονιακών πολιτικών είναι και η κατάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και η μετατροπή όλων των συντάξεων σε επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης. 

Η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με ένα νόμο, συνεχίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, με το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ.

Η κυβέρνηση με την πρότασή της οριστικοποιεί τις ανατροπές και περικοπές των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 που είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει, δικαιώνοντας έτσι τις μνημονιακές κυβερνήσεις, όπως ξεπλένει και δικαιώνει τις κυβερνήσεις από το 1950 μέχρι σήμερα που καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων (άτοκες καταθέσεις, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, PSI, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών) και υπολογίζονται σε110-120 δις. Ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα διαφυγόντα έσοδα των ταμείων που είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσαν οι υποτελείς κυβερνήσεις της τελευταίας εξαετίας. 

Με τις ρυθμίσεις αυτές σπρώχνει τους ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων που πλήττεται από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την μαύρη δουλειά και την μακρόχρονη ανεργία, όχι μόνο δεν θα έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά καταδικάζονται στην απόλυτη φτώχεια, όταν και εάν συνταξιοδοτηθούν. 

Η κυβέρνηση με την πρόταση της για το Ασφαλιστικό δεν σφάζει κυριολεκτικά μόνο τις συντάξεις, αλλά εξοντώνει και ουσιαστικά αφανίζει, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

Οι βάναυσες προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που θα γίνουν πολύ χειρότερες μετά τις «διαπραγματεύσεις» με τους δανειστές, πλήττουν θανάσιμα όλους τους οικονομικοκοινωνικούς κλάδους και την συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας

Στο δήμο Βύρωνα είναι χιλιάδες οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομαγαζάτορες, που έχουν δεχτεί το πλήγμα των μνημονιακών πολιτικών από το 2010 μέχρι σήμερα, κλείνοντας αρκετοί τις μικροεπιχειρήσεις τους ενώ οι περισσότεροι φυτοζωούν, χωρίς να μπορούν να τις υποστηρίξουν οικονομικά, με χρέη που διαρκώς αυξάνονται, περιμένοντας την πολυπόθητη ανάπτυξη. Χιλιάδες είναι επίσης οι μισθωτοί που έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, όπως χιλιάδες είναι και οι μικροσυνταξιούχοι όλων των κατηγοριών που συντηρούν ολόκληρες οικογένειες, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, παρότι η σύνταξη δεν επαρκεί για τη συντήρηση ούτε των ιδίων. Στα δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικές υποδομές που στήθηκαν και λειτουργούν με πρωτοβουλία των πολιτών μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε τη φτώχεια που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται. Με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης δίνεται πλέον η χαριστική βολή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους όπως και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες γιατί όλες πλήττονται και καμιά δεν εξαιρείται 

Η λύση για τη διάσωση και ανάπτυξη του συστήματος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης δεν βρίσκεται στη διάλυσή του και στην επίθεση στα χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, αλλά στην αύξηση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης. Δηλαδή εάν:
  • Μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
  • Χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία.
  • Αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί, με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με τις ανάγκες της και την υποχρέωση του κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση.
  • Ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή αποκατασταθεί με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την εργοδοσία.
  • Αξιοποιείται με ασφάλεια και όχι με ρίσκο ή τζόγο η εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία της.
  • Γίνει βαθειά διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.
Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα να συζητήσει εκτάκτως στη σημερινή συνεδρίασή του, τις αρνητικές επιπτώσεις του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και με ψήφισμά του να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων και να απαιτήσει από την κυβέρνηση την απόσυρσή του.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΒΙΤΣ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΜΑΓΝΗΣΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΣΩΤΗΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου