Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Πόση αξία έχει η ανθρώπινη ζωή;

Αναδημοσίευση από εδώ.
Πόση αξία έχει η ανθρώπινη ζωή; του Θοδωρή Παναγιωτόπουλουτου Θοδωρή Παναγιωτόπουλου 

Σοκ, θλίψη και οργή προκαλεί η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. 

Ο νεαρός χτυπήθηκε θανάσιμα κατά την προσπάθεια του να διαφύγει από ένακοσμηματοπωλείο, ενώ παραμένουν άγνωστες και υπό διερεύνηση οι αιτίες της εκεί παρουσίας του. 

Η αρχική ερμηνεία της ληστείας αμφισβητείται πολλαπλώς. Για παράδειγμα, γιατί βρέθηκε μόνος του στο κοσμηματοπωλείο, ενώ ο ιδιοκτήτης ήταν εκτός; Οι συνθήκες είναι αβέβαιες δεδομένου ότι πολλά κοσμηματοπωλεία στην περιοχή της Ομόνοιας είναι ενεχυροδανειστήρια και πολλοί κοσμηματοπώλες τοκογλύφοι. 

Ο Κωστόπουλος, όπως δείχνει πλήθος από βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο,εμφανώς τρομαγμένος έσπασε την τζαμαρία και εγκλωβισμένος όπως ήταν δεχόταν κλωτσιές και χτυπήματα από τον ιδιοκτήτη και ένα ακόμη άτομο. 

Είναι προφανές πως δεν πρόκειται για ένα καθημερινό περιστατικό. Έχει και πραγματική και συμβολική ιδιαιτερότητα, καθώς αναδεικνύει τον κοινωνικό κανιβαλισμό στον οποίο έχειοδηγηθεί η κοινωνία μας. Επίσης, το πως απαξιώνεται η ανθρώπινη ζωή! Ειδικά η ζωή ενός τοξικοεξαρτημένου, ενός μετανάστη, ενός ανθρώπου που οδηγήθηκε και ζει στο περιθώριο. ΜΜΕ, αστυνομία και όλο το κατεστημένο προσπαθούν να μας πείσουν για την μικρή αξίατης. 

Έτσι εξηγείται και η στάση της αστυνομίας που ενώ αρχικά έδερνε με κτηνώδη βία έναν άνθρωπο ανήμπορο πεσμένο στο δρόμο, αμέσως μετά του φορούσε χειροπέδες ενώ ήταν ημιθανής, στη συνέχεια περίμενε να περάσει ένα ολόκληρο 24ωρο για να συλλάβει τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. 

Το λιντσάρισμα επομένως έφερε κρατική προστασία. Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε το σύνθημα για να εφαρμοστεί ο νόμος του Λιντς! 

Και μαζί με την αστυνομία τηλεοπτικοί σταθμοί όπως ο Σκάι – υπόδειγμαπαραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης γεγονότων και ειδήσεων, που έσπευσε νααναπαράγει αθλιότητες περί «κατάστασης αμόκ του δράστη», καλύπτοντας έτσι την αυτοδικία και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. 

Μαζί με την Ελληνική Αστυνομία και τον Σκάι σε εξέχουσα θέση σε αυτό το παλίμψηστο τουκοινωνικού ξεπεσμού πολιτικοί όπως ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος (ναι, αυτός που απελευθέρωσε την τιμή της βενζίνης για να θησαυρίσουν οι πετρελαιάδες), που από ιερέας του νεοφιλελευθερισμού έγινε κήρυκας της αρχής «οφθαλμός αντί οφθαλμού». 

Ο νεαρός αυτός δεν οδηγήθηκε στην κλοπή γιατί ήθελε να γίνει πλούσιος. Ήταν τοξικομανής, ομοφυλόφιλος και οροθετικός, ένας αδύναμος άνθρωπος που είχε οδηγηθεί στο περιθώριο, χωρίς καμία δυνατότητα κοινωνικής πρόνοιας. 

Δυστυχώς τέτοια γεγονότα με πρωταγωνιστές φτωχούς, εξαθλιωμένους και τοξικομανείς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν και θα επαναλαμβάνονται. Αυτή την φορά αντικρίσαμε την πιο βάρβαρη κατάληξη, έναν ανήμπορο άνθρωπο νεκρό και κάποιους να τον χτυπάνε μέχρι «τελικής πτώσης». Πιθανά αυτούς που δεν έχουν βγάλει λέξη για τα λεφτά που φαγώθηκαν με το σκάνδαλο της Energa, του χρηματιστηρίου, των ιδιωτικοποιήσεων και τόσα άλλα. 

Είναι άραγε αυτό το λιντσάρισμα άσχετο με τη φτωχοποίηση, την ανεργία, την περιθωριοποίηση τμημάτων του πληθυσμού και την παραγωγή ρατσιστικών και ταξικώνστερεότυπων; 

Είναι άσχετο με την ανάπτυξη ενός κοινωνικού ανταγωνισμού που καταλήγει συχνά στονκανιβαλισμό και που στο όνομα της προστασίας της ιδιοκτησίας, της «ηρεμίας» και της «κοινωνικής γαλήνης» αδιαφορεί για ανθρώπινες ζωές; 

Αυτό το σύστημα, αυτός ο κόσμος ανατρέπει την ιεράρχηση των αξιών. Το χρήμα είναι η απόλυτη εξουσιαστική αρχή. 

Γεννάει περισσότερο από ποτέ αλλοτρίωση και κοινωνική σήψη, αναπαράγει τα πιο απάνθρωπα χαρακτηριστικά του ανθρώπου. 

Το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στην άδικη και απάνθρωπη δολοφονία του Ζακ είναι νααπαιτήσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Καμία ζωή δεν μετράει περισσότερο από κάποιαάλλη. Αλλά πολύ περισσότερο απέναντι στο θάνατο του Ζακ έχουμε χρέος να παλέψουμεαπέναντι στις πολιτικές που γεννούν αυτές τις καταστάσεις. 

ΠΗΓΗ: Kommon.gr - 23 Σεπεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου