Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Περισσότερα από 100 βρέφη και νήπια δεν θα γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Βύρωνα

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Πάνω από 67.000 παιδιά σε όλη τη χώρα αποκλειστήκαν από τα δωρεάν voucher και μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών
  • Κυβέρνηση και Δήμαρχοι υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό των παιδιών. 
  • Να δημιουργηθούν νέοι σύγχρονοι δημοτικοί-κρατικοί παιδικοί σταθμοί, δωρεάν για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. 
Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι δημοτικοί σταθμοί και οφείλουν να δέχονται όλα τα παιδιά που έχουν εγγραφεί.


124.524 αιτήσεις ενδιαφερόμενων οικογενειών για 161.360 παιδιά (9,2% περισσότερα από πέρσι) υποβληθήκαν, όμως έλαβαν το πολυπόθητο δωρεάν κουπόνι-voucher μόλις 93.611 (!), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" για τη σχολική χρονιά 2018-2019. Περισσότερα από 100 βρέφη και νήπια δεν θα γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Βύρωνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πολύ αργά, την Παρασκευή 31 Αυγούστου. 
Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι δημοτικοί σταθμοί και οφείλουν να δέχονται όλα τα παιδιά που έχουν εγγραφεί. 

Μπορεί επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαίωναν ότι θα δοθούν voucher σε όλα τα παιδιά, ώστε να μην αποκλειστεί κανένα, αυτό όμως -παρ' όλο ότι είναι δίκαιο- δεν έγινε για μια ακόμη χρονιά πράξη. 

Συνολικά 67.749 παιδιά αποκλείστηκαν και οι γονείς τους ζουν την αγωνία της εξεύρεσης λύσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που είναι η φροντίδα, η φύλαξη και αγωγή του παιδιού. Εάν συνυπολογίσει κανείς και τους δημοσίους υπαλλήλους, που αποκλείονται από το δικαίωμα να συμμετέχουν στα voucher, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν είναι πολύ μεγαλύτερος. 

Πρόκειται για γονείς, λαϊκών οικογενειών στην πλειοψηφία τους, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού θα αναγκαστούν να πάνε το παιδί τους σε ιδιωτικό σταθμό ή θα πληρώσουν τροφεία σε κάποιο δημοτικό παιδικό σταθμό, εάν και εφόσον βρουν θέση. 

Όσοι τελικά πήραν το πολυπόθητο δωρεάν κουπόνι-voucher δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να βρουν στην πόλη τους μια θέση με δομές. Δεν είναι δεσμευτικό για τους γονείς να επιλέξουν κάποιον παιδικό σταθμό της περιοχής που διαμένουν αλλά οποιονδήποτε σταθμό συμμετέχει στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση μέχρι την Δευτέρα 3-9-2018 θα πρέπει να έχουν βρει παιδικό σταθμό, δημοτικό ή ιδιωτικό, που να κάνει δεκτό το παιδί τους. 

Με βάση την περσινή εμπειρία 10 χιλιάδες voucher πήγαν από δικαιούχο σε δικαιούχο γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες δομές ανά τη χώρα. 

Διαχρονικές ευθύνες Κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών

Ο λόγος που μένουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών είναι οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε δομές, δημοτικές και ιδιωτικές. Οι παιδικοί σταθμοί δεν φτάνουν για όλα τα παιδιά. 

Για ακόμη μία χρονιά δεν υλοποιήθηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο σύνολο των δήμων της χώρας και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, με ευθύνη κυβέρνησης και δημάρχων. Αυτό έχει ως συνέπεια παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών αντί να φοιτούν στα νηπιαγωγεία να παραμένουν στους παιδικούς σταθμούς. 

Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, είναι διαχρονικό, αφού συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τότε που οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί πέρασαν στην ευθύνη των δήμων. Οι δημοτικές αρχές είναι μακριά από τις αγωνίες και τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και σε αυτό το κοινωνικό θέμα χωρίς να είναι το μόνο. Κυβέρνηση και δήμαρχοι δεν διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Βάζουν πλάτη για να κερδίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που επενδύουν πάνω στις ανάγκες των πολιτών, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. 

Τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής
  • Ανεμικές οι παρεμβάσεις της δημοτικής αντιπολίτευσης
  • Πάνω από 100 παιδιά αποκλείονται από τους δημοτικούς σταθμούς στον Βύρωνα
Στο Δήμο Βύρωνα η δημοτική αρχή συμπληρώνει πέντε χρόνια στο τιμόνι της τοπικής εξουσίας και αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι πάνω από 100 παιδιά να μείνουν εκτός των δημοτικών σταθμών, είτε γιατί δεν υπάρχουν θέσεις είτε γιατί τα παιδιά που είναι από 4 έως 6 χρονών συμφώνησε να παραμείνουν στους παιδικούς σταθμούς και να μην γραφτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία. Δεν κατάφερε να δώσει ουσιαστική λύση σε ένα ακόμη πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τα νέα ζευγάρια των λαϊκών οικογενειών. Επέλεξε να ευθυγραμμιστεί και να κινηθεί στην εφαρμογή της κεντρικής μνημονικής πολιτικής, να υλοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους, να αποτελέσει δηλαδή το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην πόλη και όχι να διεκδικήσει λύσεις εφαρμόζοντας πολιτικές που θα ανακούφιζαν τη ζωή των πολιτών στην καθημερινότητα τους. 

Δεν κατάφερε ακόμη να απαντήσει θετικά και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των σταθμών.

Ο 2ος βρεφικός σταθμός σε ενοικιαζόμενη παλιά κατοικία στην οδό Δήλου και Αρτέμιδος στην περιοχή της Ανάληψης, που άνοιξε πριν ένα χρόνο, δεν πληρεί τις προδιαγραφές και οι υπόλοιποι παιδικοί σταθμοί χρειάζονται παρεμβάσεις για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και να έχουν τις προϋποθέσεις που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα 99 -2017. 


Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής δεν περιορίζονται μόνο στην αδυναμία δημιουργίας νέων σύγχρονων και ασφαλών για τα παιδιά δημοτικών παιδικών σταθμών, ώστε να εγγράφονται όλα τα παιδιά που ζουν στην πόλη, χωρίς αποκλεισμούς αλλά και στην ανεπαρκή συντήρηση των υπαρχόντων. 

Στους δημοτικούς σταθμούς που λειτουργούν στην πόλη χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών. Τα προβλήματα ήταν είναι και παραμένουν πολλά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα παιδιά στον 10ο Παιδικό Σταθμό στην περιοχή της ΝΤΑΝΚΑΝ, δεν έχουν αύλειο χώρο με ασφαλείς προδιαγραφές εδώ και 4 χρόνια. Η παιδική χαρά, που χρησιμοποιείται και ως αύλειος χώρος του σταθμού, έχει προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και από τις αρχές του 2018 τα παιδιά δεν αυλίζονται, δεν βγαίνουν έξω από τις αίθουσες (!).


Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες αλλά και οι παρεμβάσεις της δημοτικής αντιπολίτευσης είναι ανεμικές, χωρίς σχεδιασμό και επιμονή , έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά. 

Το σωματείο των εργαζομένων επανειλημμένα έχει αναδείξει τα προβλήματα των σταθμών αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν εισακούεται και τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. 

Τα χρήματα που διαχειρίζεται η δημοτική αρχή για τους δημοτικούς σταθμούς, ΕΣΠΑ, κρατική χρηματοδότηση, τροφεία που καταβάλουν οι γονείς δεν είναι λίγα, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Μόνο από το ΕΣΠΑ για κάθε παιδί εισπράττει –voucher- ως εξής: Για βρέφη έως 2,5 ετών: 2.375€ χωρίς σίτιση και 2.945€ με σίτιση, για προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 1.805€ χωρίς σίτιση και 2.375€ με σίτιση. Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών 5.000€ 

Οι γονείς και οι συλλογικότητες που δρουν στην πόλη οφείλουν να βάλουν στο κέντρο της προσοχής τους τα προβλήματα των παιδικών σταθμών. Να αναπτύξουν ανεξάρτητη λαϊκή δράση και να διεκδικήσουν από κυβέρνηση και δημοτική αρχή «κανένα παιδί να μην μένει έξω από τους δημοτικούς σταθμούς». 

Να δημιουργηθούν νέοι παιδικοί σταθμοί στις γειτονιές της πόλης. Δωρεάν, χωρίς τροφεία σε κατάλληλα κτήρια και υποδομές. Δεν είναι δυνατό να έχουμε δημοτικό παδικό σταθμό σε ισόγειο τριώροφης κατοικίας (!).

Να διασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την δημιουργία νέων σύγχρονων παιδικών σταθμών αλλά και για την μεταστέγαση όσων κρίνεται αναγκαία. 


ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 2 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου