Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα σχολική χρονιά: «Πρώτο κουδούνι» με πολλά προβλήματα

Στο Δήμο Βύρωνα τα προβλήματα και αυτή τη χρονιά είναι παρόντα
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Ξεκίνησε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, και οι τεράστιες ελλείψεις στην δημόσια παιδεία δεν μπορούν να κρυφτούν παρά τις προσπάθειες κυβέρνησης και δημοτικών αρχών. 

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και τα προβλήματα στη σχολική στέγη παραμένουν πολύ μεγάλα», σημειώνει από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», υπογραμμίζοντας ότι «πάνω από το 50% των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα προ 40 έως 50 χρόνια με τον παλιό ή χωρίς καθόλου αντισεισμικό κανονισμό. 

Μπορεί να γίνει έγκαιρα η παράδοση των βιβλίων, οι γονείς όμως θα υποχρεωθούν άλλη μια χρονιά να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για τα φροντιστήρια, τις ξένες γλώσσες. Πολλοί γονείς παιδιών με αναπηρίες αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτική παράλληλη στήριξη, γιατί δεν την παρέχει το κράτος. 

Ο ισχυρισμός ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους, καταρρέει από την ίδια την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν σωματεία εκπαιδευτικών και η Διδασκαλική Ομοσπονδία υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία, παρά το διορισμό χιλιάδων αναπληρωτών και όχι μονίμων εκπαιδευτικών. 

Στο Δήμο Βύρωνα τα προβλήματα και αυτή τη χρονιά είναι παρόντα

Το κουδούνι κτύπησε και σε όλα τα σχολεία της πόλη μας. Μικροί και μεγάλοι μαθητές, έδωσαν το παρόν και γέμισαν οι αυλές των σχολείων και οι γύρω δρόμοι από τις φωνές και την ζωντάνια των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί βρισκόντουσαν μερικές ημέρες πριν στην θέση τους για να κάνουν την ανάλογη προετοιμασία και ότι περνά από το χέρι τους, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της χρονιάς. 

Χωρίς να απουσιάζουν τα προβλήματα -κτηριακά και άλλα- από πολλά σχολεία, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ιδιαίτερο πρόβλημα του 4ο δημοτικού σχολείου - Χαραλαμπόπουλου. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το σχολείο θα ξεκινούσε την νέα χρονιά στο κτήριο επί της οδού Κατεχάκη, που παραχώρησε η ιερά σύνοδος στο Δήμο με χρησιδάνειο, αυτό δεν έγινε γιατί δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες. Η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει τώρα τους γονείς ότι η μεταστέγαση θα γίνει περί το τέλος του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε μαθητές και εκπαιδευτικοί θα διασκορπιστούν σε άλλα σχολεία. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ομαλή λειτουργία του σχολείου. 

Πέντε τμήματα θα μεταφερθούν στο 12ο δημοτικό σχολείο, ένα τμήμα στο 1ο, ένα τμήμα στο 3ο, ενώ στο 4ο δημοτικό θα παραμείνουν μόνο δυο τμήματα και το νηπιαγωγείο. 

Ο καθένας αντιλαμβάνεται την ταλαιπωρία των γονιών, των παιδιών και των εκπαιδευτικών, που συνεχίζεται, ενώ πολλοί είναι πλέον αυτοί που δεν εμπιστεύονται τη δημοτική αρχή για τις δεσμεύσεις της. Ακόμη δεν λείπουν και οι γονείς παιδιών -κυρίως μικρότερων τάξεων-  που προσανατολίζονται να αλλάξουν σχολείο -εάν δεν άλλαξαν ήδη.

Όσο για την μελέτη για το τι θα γίνει τελικά στο κτήριο του 4ου  δημοτικού σχολείου, αυτή δεν έχει ανατεθεί και από ό,τι φαίνεται θα αργήσει και αυτό να γίνει. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 12 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου