Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Θύελλα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα για τη μεταβίβαση και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, Θέατρα, παραθαλάσσιες και δασικές εκτάσεις, πλατείες, αλσύλλια, ακόμα και μουσεία, ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται, εκχωρούνται στο Υπερταμείο. 

Σφοδρές αντιδράσεις σε όλη την χώρα έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο 10.119 δημόσια ακίνητα (ΦΕΚ Β’ 2320 & Β’ 2317 – 19/6/2018). Ανάμεσα σε αυτά που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες με τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο είναι σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, θέατρα, παραθαλάσσιες και δασικές εκτάσεις, πλατείες, αλσύλλια, περιουσίες ιδιωτών ακόμα και μουσεία, ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται. 

Η δημοσιοποίηση καταλόγου με τα χιλιάδες ακίνητα που θα μεταβιβαστούν και θα τα διαχειριστή το Υπερταμειο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο σύνολο της χώρας. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 
– μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, 
– η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, – η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
– ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!),
– τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος

Στα Χανιά εκχωρήθηκαν μαζικά στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπερταμείου 196 ακίνητα, ανάμεσα στα οποία σημαντικά μνημεία και ιστορικά κτήρια, όπως τα Νεώρια, το Πολεμικό Μουσείο, το παλιό Τελωνείο, το ΤΕΙ και το κτήριο της εφορίας. 

Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων εμβληματικά κτίρια της πόλης. 

Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α εμβληματικά κτίρια και ακίνητα της Αλεξανδρούπολης έχουν δοθεί στα… μουλωχτά από την Κυβέρνηση στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση: 

Εν κρυπτώ και χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, εκχωρήθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ Β’ 2320 & Β’ 2317 – 19/6/2018) Δημόσια Περιουσία, κτίρια και εκτάσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ζωή και την ίδια την ιστορία μας. Ανάμεσα στα κτίρια που αποτελούν πλέον ιδιωτική περιουσία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, βρίσκονται και εμβληματικά, ιστορικά κτίρια της Αλεξανδρούπολης, όπως ο Παιδικός Σταθμός, το ιστορικό σπίτι του Σοφιανόπουλου (κτίριο της ΤΥΔΚ με τις καμάρες-πεζόδρομος Ταχυδρομείου) και το μεγαλύτερο μέρος από το Πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας. 

Στο Δήμο Βύρωνα, οι αντιδράσεις φορέων και πολιτών εκδηλώνονται κάθε ημέρα και περισσότερο. 

Μετά την επιστολή των έξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων που ζητούν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, οι διεργασίες μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης συνεχίζονται και το ποιο πιθανό είναι να υποχρεωθεί η Δημοτική αρχή, ο δήμαρχος κ. Κατωπόδης Γρ. και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Αγγέλης Κ. να φέρουν άμεσα το σοβαρό αυτό θέμα για συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο. 

Σε επιστολή που εστάλη στη συλλογικότητα μας "ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ" ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κόνσουλας Π. αναφέρει: 

Μετά από έρευνα που διενήργησε η συνάδελφος στο Δ.Σ. του Δήμου Βύρωνα κυρία Βάσια Σάρολα, μεταξύ των ακινήτων (εντός του Δήμου μας) που μεταβιβάστηκαν στο «Υπερταμείο»,διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι βρίσκονται στην λίστα που ακολουθεί και αρκετά σχολεία της πόλης μας: 

1. Η Παλαιά Αγορά Βύρωνα (254,18 τ.μ.) 

2. Προσφυγικά Στενά (περίπου 400 τ.μ.) 

3. Το Στρατόπεδο Σακέτα (123.129,23 τ.μ) 

4. Το κτήριο του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (Α.Τ. Αγίου Δημητρίου) 

5. Το κτήριο του πρώην ΙΘ’ Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (οδός Αλατσάτων) 

6. Τα σχολεία του Καρέα (λεωφ. Ελλήνων Αξιωματικών) 

7. Το Σχολικό Συγκρότημα της Εργάνης (3ο, 4ο, 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βύρωνα καθώς και τα όμορα δημοτικά σχολεία) 

8. Τα δημοτικά γήπεδα επί της Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου (4.127,73 τ.μ) 

9. Τα δημοτικά γήπεδα της Εργάνης (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα 5Χ5), το δημοτικό αναψυκτήριο «ΤΑ ΑΣΤΡΑ» και όμορος ακάλυπτος χώρος πολλών στρεμμάτων. 

10. Γεωτεμάχια πλησίον της οδού Γρανικού (εντός των οποίων βρίσκονται και οικίες ιδιωτών!) 

11. Εκτάσεις πολλών στρεμμάτων στην περιοχή του Καρέα 

12. Έκταση 66.052,35 τ.μ. κάτω από τη Λ. Κατεχάκη, δίπλα στο Νεκροταφείο Βύρωνα. 

13. Έκταση 1.848.254,52 τ.μ., πάνω από τη Λ. Κατεχάκη (παλιό λατομείο δίπλα στον Καρέα). 

Σκοπός της μεταβίβασης των παραπάνω ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο του «Υπερταμείου», είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση τους (μέσω μίσθωσης, πώλησης κλπ). Όλα δε τα πιθανά έσοδα που θα υπάρξουν από την εκμετάλλευση αυτή, θα κατατίθενται απευθείας για την αποπληρωμή του δημοσιονομικού χρέους της χώρας προς τους δανειστές, πράγμα απαράδεκτο! 

Λόγω των έντονων αντιδράσεων τον τοπικών κοινωνιών, το Υπουργείο Οικονομικών, με την από 19.9.2018 ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση(ΦΕΚ Β’ 2320 & Β’ 2317 – 19/6/2018) δεν συνεπάγεται «αυτόματη» εκχώρηση των δημοσίων κτηρίων στο Υπερταμείο, αλλά ότι αυτή θα γίνει μετά από σχετικό έλεγχο για το ποια κτήρια πρέπει να εξαιρεθούν. 

Η συλλογικότητα μας "ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ" από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στο λεγόμενο Υπερταμείο περιλαμβάνονται και 40 δημόσια ακίνητα που βρίσκονται στο Δήμο Βύρωνα, πήρε σαφή θέση και καλεί το λαό του Βύρωνα σε διαρκεί ανυποχώρητο αγώνα ώστε να μην εκχωρηθεί και εν τέλει ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία για τα χρέη προς τους δανειστές. Ζητάμε να καταργηθεί ο μνημονικός αυτός νόμος. Η δημόσια και δημοτική περιουσία δεν πωλείται και δεν μεταβιβάζεται. 

Απαιτούμε από την δημοτική αρχή να σπάσει τη σιωπή της και να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση, ότι δεν μεταβιβάζεται και δεν πωλείται η δημόσια περιουσία. Να διερευνήσει και να δώσει στη δημοσιότητα τον ακριβή κατάλογο που συμπεριλαμβάνει τα 40 δημόσια και δημοτικά κτήρια στην πόλη. Μαζί με την κατάργηση του μνημονιακού νόμου να απαιτήσει την εξαίρεση, είτε με νομοθετική διάταξη είτε με διοικητική πράξη της δημόσιας περιουσίας. Να ενημερώσει την κοινωνία του Βύρωνα εάν προηγήθηκε διαβούλευση και ενημέρωση του Δήμου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές για τα 40 ακίνητα και τις δημόσιες εκτάσεις στο Δήμο Βύρωνα. 


Σημείωση   ΚΑΕΚ είναι ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).κάθε ακινήτου ή γεωτεμαχιου.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 23 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου